Czekoladowe ciasto Islandzkie

autor: , kategoria: ciasta ucierane , dodano: 2010-05-04
  • Mniam: 2
    Mniam zdjęcie! Czekoladowe ciasto Islandzkie
    Mniam: 2
    Mniam zdjęcie! Czekoladowe ciasto Islandzkie
  • Mniam: 3
    Mniam zdjęcie! Czekoladowe ciasto Islandzkie
    Mniam: 3
    Mniam zdjęcie! Czekoladowe ciasto Islandzkie
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Czekoladowe ciasto Islandzkie
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Czekoladowe ciasto Islandzkie

Składniki:

Przygotowanie:

Przepis na ciasto pochodzi z Islandi i zapewniam,że jest pyszne...wilgotne,delikatne i czekoladowe.Jak na mój gust to rewelacja :)

Wszystkie sypkie składniki: mąka,cukier,kakao,sól i soda mieszamy razem.
Dodajmy płynne: maślanka i olej.
Powoli rozrzedzamy ciasto wodą.Masa ma mieć konsystencje gęstej śmietany.

Piekranik rozgrzewamy do 190C.
Dużą blachę do ciasta wykładamy papierem i wylewamy ciasto. Rozsmarowujemy je po całości i wkładamy do piekarnika na 30-40 min.
Ja po 35 min sprawdzam patyczkiem i zazwyczaj jest już gotowe.

Podczas pieczenia szykuję polewę do ciasta.

Polewa:

Rozpuszczam margarynę w rondelku i dodaję mleko,cukier i kakao.Całość mieszam razem,aby się połączyło.

Na gorące jeszcze ciasto rozprowadzam goracą polewę i zostawiam do ostygnięcia :)

    Śr. ocena: 4.71 / recenzji: 14 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 50 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 1

Komentarze

  • plywok, 2010-05-04 16:11:41
    plywok
    trza spróbować.
    wygląda smakowicie.
    myślałam, najpierw że to coś podobnego do naszego murzynka, ale występuję tutaj maślanka a więc to nie to.
    Komentarz
  • adade, 2010-05-04 16:47:45
    adade
    wygląda super
    tylko pytanie - ile mąki?
    Komentarz
  • Sensuel, 2010-05-04 18:20:36
    Sensuel
    adade.... 1 i 3/4 szklanki.
    Zapomniałam dopisać.Już zgłaszam do moderacji.
    Komentarz
  • SleepingBeuty, 2010-05-04 22:23:23
    SleepingBeuty
    Uwielmiam murzynka a to ciasto wygląda jak jego lepsza wersja . No i jeszcze do tego lubie wilgotne ciasta
    Komentarz
  • baramara, 2010-05-05 20:10:33
    baramara
    Ostatnio cały czas piekłam babkę z kakaem teraz czas na zmianę. Przepis ciekawy. Jak upiekę to się odezwę i napiszę co mi wyszło. Lubie eksperymentować.
    Komentarz
  • ferguusson, 2010-05-05 20:47:34
    ferguusson
    świetny przepis-napewno wyprobuje
    I pewnie dodam wszechobecne platki migdałowe(do każdego ciasta czekoladowego mi pasują) albo wielki kleks z bita smietana i truskawką
    Komentarz
  • baramara, 2010-05-08 19:07:40
    baramara
    3
    Dzisiaj upiekłam to ciasto. W smaku jest rewelacyjne. Pracy przy nim można powiedzieć zero. Ja je upiekłam na podwójnej keksowej i doszłam do wniosku, że będzie lepiej piec je w małej keksówce z tą ilością produktów a jeśli chce się mieć więcej to duża blacha i podwójna ilość składników.
    Za smak tego ciasta 5+
  • Sensuel, 2010-05-08 21:06:56
    Sensuel
    Bardzo się cieszę,że smakowało
    Komentarz
  • cyrk, 2010-05-08 21:52:55
    cyrk
    Super, spróbuję w niedalekiej przyszłości. Zamierzam jeszcze posypać wiórkami kokosowymi, albo czymś w tym rodzaju.
    Komentarz
  • Sensuel, 2010-05-08 22:08:20
    Sensuel
    W Danii z tego ciasta wycinają mamy różne rzeczy dla swoich dzieci na urodziny do przedszkola np.cyfre lub ludzika .Nie wychodzi za wysokie,to fakt,ale polecam chociaż wypróbować.
    Komentarz
  • VanDerKamp, 2010-05-12 16:17:18
    VanDerKamp
    2
    Szkoda, że nie wychodzi wysokie. Można by było upiec to w formie wulkanu Byłoby wtedy bardzo Islandzkie.
  • Sensuel, 2010-05-12 16:43:02
    Sensuel
    Jak się zwiększy odpowiednio ilość składników to czemu by nie .A polewa czekoladowa byłaby lawą.
    Komentarz
  • baramara, 2010-05-30 11:20:48
    baramara
    Tym ciastem zaraziłam już swoje siostry, pieką je co tydzień a czasami i częściej. Ja podwajam porcie składników i jeszcze dodaje całą tabliczkę gorzkiej czekolady do ciasta. Oczywiście po upieczeniu jeszcze polewam czekoladą po wierzchu. Szkoda że recenzować można tylko raz bo za smak tego ciasta to nie +5 a nawet 10-ka nie byłoby wiele.
    Komentarz
  • sanrioo, 2010-06-23 16:12:16
    sanrioo
    0
    Ciasto robiłam na urodziny bo wyglądało na dobre i szybkie, w dodatku lubię ciemne ciasta. Było bardzo smaczne! Gęste i ciężkie dzięki czemu nawet największe łasuchy nie były w stanie zjeść go dużo a o to mi chodziło

    Na drugi dzień nie było tak dobre jak zaraz po upieczeniu.

    Polecam wypróbować przepis

    Po
  • Sensuel, 2010-06-23 17:40:02
    Sensuel
    sanrioo...cieszę się,że smakowało .Ja wkładam blachę z ciastem do worka foliowego i jest OK.Może też spróbuj z workiem następnym razem,jak będziesz chciała piec to ciacho
    Komentarz
  • Mtruth, 2010-06-23 18:13:34
    Mtruth
    Trzeba sprobowac .. fajnie wyglada ;]
    Komentarz
  • baramara, 2010-07-10 19:56:14
    baramara
    Pierwszy raz to ciasto upiekłam 08 maja, od tamtej pory piekę go dosłownie co tydzień. Piekę je z podwójnej porcji składników z tego względu, że daję zawsze połowę córce. Dzieci są nieprzeciętne łasuchy a to ciasto smakuje im tak, że dosłownie upominają się o nie. Im to starcza na dwa dni (jest ich troje) a mnie z mężem czasami nawet na 4 dni. To ciasto jest rewelacyjne także na 4-ty dzień. Ja go również z blachą umieszczam w worku foliowym i nic się nie dzieje. Od kiedy poznaliśmy smak tego ciasta nie wiem czy skuszę się na inne. To jest miód w gębie!!!!!!!!!!
    Komentarz
  • Sensuel, 2010-07-10 20:01:09
    Sensuel
    Super,że przypadło Wam do gustu.Jest bardzo czekoladowe i śmiem twierdzić,że rewelacyjne .Trzeba tylko spróbować zrobić !
    Komentarz
  • m_ilka17, 2010-07-29 21:04:05
    m_ilka17
    2
    Wczoraj późnym wieczorem zrobiłam to ciasto, a dzisiaj nie zostało po nim ani śladu niestety. Nawet chciałam dzisiaj upiec znowu, ale na razie mam postanowienie, że będę próbować nowe przepisy. Ciasto jest pyszne, wilgotne, mocno czekoladowe. Jest banalnie łatwe do zrobienia i szybkie, mi razem z pieczeniem zajęło to około 40 min. Wiem, że na pewno będę robić częściej. Dziękuję za świetny przepis.
    Aha tylko polewę robiłam z własnego przepisu, bo w Twoim nie jest podana ilość cukru pudru.
  • m_ilka17, 2010-07-31 00:07:46
    m_ilka17
    Jednak nie wytrzymałam i upiekłam dzisiaj znowu i to z podwójnej porcji
    Komentarz
  • passionfruit, 2010-08-12 14:08:34
    passionfruit
    1
    Ciasto zrobiłam wczoraj. 5 gwiazdek. Przygotowanie ekspresowe, ciasto pyszne. Robiłam z podwójnej porcji na dużą blachę.
  • cassy78, 2010-10-22 13:48:56
    cassy78
    hmm, to ile w koncu tej maki ma byc?
    Komentarz
  • shella, 2011-01-09 21:46:08
    shella
    No wlasnie, ile maki w koncu? Wyglada smakowicie
    Komentarz
  • shella, 2011-01-09 21:47:08
    shella
    No wlasnie, ile maki w koncu? Wyglada smakowicie
    Komentarz
  • Sensuel, 2011-01-29 10:20:40
    Sensuel
    Piszę po raz drugi

    MĄKI MA BYĆ 1 i 3/4 szklanki !!!!!

    Zgłaszałam do moderacji,ale jak widać nie zainteresowano się tym :/
    Komentarz
  • anka_bunio, 2011-08-15 17:35:16
    anka_bunio
    2
    To ciasto jest nieprzyzwoicie pyszne. Jadłam bez polewy i ...alleluja! Odkrycie Z polewą mogłoby być za dużo tego dobrego. Wstydź się, kusicielko Sensuel :P
  • maselko3, 2011-09-06 20:49:15
    maselko3
    Pytanie zupełnego amatora: kakao rozpuszczalne czy nie? :P
    Komentarz
  • cassy78, 2011-10-24 16:01:37
    cassy78
    maselko, rozpuszczalne kakao to szit a nie kakao ;p. w tym przepisie chodzi za pewne o gorzkie, ciemne kakao.
    Komentarz
  • Centaureaa, 2011-10-28 16:03:33
    Centaureaa
    1
    wg. mnie trochę za dużo kakao lub może za mało cukru, ale to może tylko moje zdanie poza tym PYCHA wilgotne mięciutkie i naprawdę pysznoczekoladowe!
  • Black Cashmere, 2011-10-31 12:14:27
    Black Cashmere
    1
    Ciasto rewelacja!
    Szybko się robi, bezproblemowo wręcz.
    Szybko też znika z talerza
    Jest mokre, mocno czekoladowe, nie za słodkie.
    Ja zrobiłam z tej porcji i na dosyc sporej tortownicy, nie urosło za wiele, ale taki urok tego ciasta i jakoś nikomu nie przeszkadzało to podczas jedzenia
    Nawet mój mężczyzna, który nie przepada za słodkimi wypiekami, powiedział, że to najlepsze ciasto jakie kiedykolwiek zrobiłam (a trochę tych moich wypieków zdążył w swoim życiu skosztowac).
    Zrobiłam jedynie troszkę inna polewę, mianowicie dodałam do niej odrobinę wody z łyżeczą żelatyny, żeby była bardziej błyszcząca.
    Na pewno będę wracac do tego ciasta często Zwłaszcza, że mam słabosc do Islandii
  • an_lee, 2012-01-18 08:25:56
    an_lee
    1
    Swietne ciasto!!! smakowite i proste nie jestesm specjalnie uzdolniona kulinarnie ale nawet mnie ciasto wyszlobardzo dobre
  • rita 1, 2012-02-16 11:28:28
    rita 1
    0
    Upiekłam ciasto. Wszystko zrobiłam tak jak w przepisie, wyszło identyczne jak na zdjęciu. Niestety w ogóle mi nie smakowało. Jest gliniaste i zbyt gorzkie przez taką dużą ilość kakao. Przeleżało na talerzu 3 dni, nikomu nie smakowało, więc musiałam wyrzucić. 3* za dobrze opisany przepis.
  • bura kocurka, 2012-02-28 16:48:38
    bura kocurka
    Niemal identycznego przepisu używam na muffinki czekoladowe - wychodzą bardzo dobre Więc przypuszczam, że ciasto jest podobne
    Na zdjęciach wygląda suuuuper apetycznie, więc kiedyś zrobię z ciekawości
    Komentarz
  • Snowwhiteproncess, 2012-03-01 19:31:30
    Snowwhiteproncess
    2
    Dałam "tylko" pół szklanki kakao, resztę uzupełniłam mąką. Szklanka to bardzo badzo dużo, bałabym się, że będzie zbyt gorzkie. Ciasto ogólnie smaczne, ale to chyba nie to. Polecam za to dać zamiast zwykłej wody do ciasta kawę zaparzoną, może być nawet gorąca. Wiem, wiem to już inny przepis (ciasto tureckie dokłaniej) , ale radykalnie zmienia smak, na sto razy lepszy także myślę, że warto spróbować.
  • chomiG, 2012-03-29 20:31:59
    chomiG
    0
    Mega czekoladowe!
    Można zaszaleć z wyglądem ciasta i np. posypać równo wycięty bloczek zabarwionymi na zielono wiórkami kokosowymi, pacnąć jakąś jadalną stokrotkę i zyska wtedy wygląd wyciętej kępki trawnika :p ot taki pomysł na grillowe posiadówki :p

  • izis888, 2012-04-04 20:59:10
    izis888
    przeraża mnie tylko ta ilosć oleju :/ zrobiłam i chociaz jest niezłe to trochę mi ciężko z tą myślą się nim delektować
    Komentarz
  • heart_shaped_box, 2012-07-26 21:26:53
    heart_shaped_box
    1
    przepyszne ciasto! latwe i tanie
  • izusek, 2012-12-04 12:31:21
    izusek
    0
    upiekłam wczoraj, dzisiaj jest jeszcze lepsze faktycznie wychodzi niskie ale moim zdaniem w tym jego urok. Jest dość cieżkie i bardzo esencjonalne. Taka gorzka czekolada w postaci ciasta. Bardzo interesujące, będę powtarzać na pewno nie raz
  • izusek, 2013-08-27 18:12:09
    izusek
    To ciasto jest cudowne Piekłam je już kilka razy w wersji wegańskiej. W przepisie nie ma jajek, więc przerobienie go na wegański polega jedynie na zastąpieniu maślanki, ja w tym celu używam mleka roślinnego (ryżowego, sojowego), do którego dodaję 2 duże łyżki soku z cytryny. Wodę również zastępuję tym mlekiem ale już bez cytryny. Dodaję również o wiele mniej oleju, ostatnio 1/4 szklanki i ciasto się świetnie udaje. Cukier daję trzcinowy i połowę mąki zastępuję pełnoziarnistą.
    Kocham to ciasto
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem