Kluski Śląskie

autor: , kategoria: kluski, kuchnia polska , dodano: 2010-05-04
  • Kluski Śląskie

Składniki:

  • ziemniaki [40 dag]
  • mąka ziemniaczana [1.5 szklanki]
  • sól - płaska łyżeczka
  • woda [0.5 szklanki]
  • woda [1 l]

Przygotowanie:

Ugotowane i przeciśnięte ziemniaki wkładamy do misy. Odczekujemy aż wystygną. Robimy dziurę w środku masy i wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Gdyby masa się nie chciała ''zlepić'' to można dolać łyżeczkę gotowanej wody. Bierzemy czystą łyżkę do zupy. Nakładamy na łyżkę masę i lepimy kuleczki. Możemy zrobić dziurki. Kiedy ulepimy już wszystkie kluski, wlewamy wodę [litr] do garnka, dajemy łyżkę, dwie łyżki, soli i czekamy aż zawrze. Kiedy woda będzie wrząca, wrzucamy po kolei kluski. I czekamy aż się ugotują. Można podawać 'na sucho', lub z sosem i mięsem. :)

PS. przepraszam za wszelkie błędy dt. gotowania. Mam dopiero 13 lat, i ta potrawa wychodzi mi najlepiej. :)

ZDJĘCIE TU:

http://www.gotujmy.pl/ri/32119_kluski-slaskie_0_1.jpg

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 15 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 3

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: cukinia marynowana

Komentarze

  • Sensuel, 2010-05-04 19:29:55
    Sensuel
    http://smaczny.wizaz.pl/przepisy_lista.php?l=&o=1 1&k=51&next=1

    Kluski są boskie zwłaszcza z sosem mięsnym ,bez niczego to takie bezpłuciowe.
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 4
    Biszkopt -sprawdzony przepis
  • Mniam: 2
    Błyskawiczne ciasto z owocami
  • Mniam: 19
    Murzynek prościutki i pyszny.
  • Mniam: 1
    Ziemniaczane purée z cebulką