Piernik korzenny

  • Piernik korzenny

Składniki:

  • mąka [80 dag]
  • masło [6 dag]
  • cukier [20 dag]
  • miód [30 dag]
  • jajka [4 szt.]
  • orzechy włoskie [6 dag] (siekane)
  • soda oczyszczona [1 łyżeczka]
  • mleko [0.5 szklanki]
  • przyprawa korzenna [2 łyżeczki]
  • skórka z cytryny [2 łyżki]
  • spirytus [1 łyżka]

Przygotowanie:

Masło utrzeć na pianę, dodając kolejno cukier, po jednym żółtku, roztopiony miód, orzechy, mąkę wymieszaną z przyprawą korzenną i skórką z cytryny, mleko oraz sodę rozpuszczoną w spirytusie. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Z białek ubić pianę, dodać ją do ciasta i starannie je wyrobić. Po wyrobieniu przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką, odstawić na kilka godzin. Piec w ciepłym piekarniku ok. 1 godz.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 20

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: ciasto z kajmakiem i jabłkami

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Pierniczki Mikołajka
  • Mniam: 1
    TARTA Z KURKAMI
  • Mniam: 4
    Tarta ze szpinakiem, boczkiem i fetą
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem