babka ESKA

autor: , kategoria: Wielkanocne potrawy , dodano: 2010-05-05
  • babka ESKA

Składniki:

  • mąka pszenna [200 g] (ok1,5szk)
  • mąka ziemniaczana [0.5 szklanki]
  • jajka [6 szt.]
  • cukier [1 szklanka]
  • masło [1 kostka] (stopiona)
  • cukier waniliowy [1 op.]
  • kakao [2 łyżki]
  • proszek do pieczenia [1 łyżeczka]
  • cukier puder (do posypania)

Przygotowanie:

jaja ubić z cukrem, aż masa podwoi objętośc. Dodać obie mąki i proszek do pieczenia, wymieszać. Nadal mieszając dodawać stopniowo stopione masło i cukier waniliowy. 2/3 wlać do formy wysmarowanej tłuszczem, a resztę wymieszać z kakao. ciemne ciasto wlać na jasne. Piec 45 minut w temp.170stopni. ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 2 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 8

Polecany film:

Kokosanki - Joanna Bielak

Komentarze

  • marissima, 2010-06-17 16:34:16
    marissima
    1
    uwielbiam taka babkę
    znam ją pod nazwa piaskowa
  • andruszki, 2010-12-19 20:37:45
    andruszki
    1
    Bardzo dobra. Udała mi się.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 2
    Racuchy na jogurcie:hit ekspresowej kuchnii
  • Mniam: 1
    Bajaderki czyli sposób na zakalec, lub jak kto woli ciastka z resztek  ;-)
  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe