Shoarma

autor: , kategoria: z wieprzowiny , dodano: 2010-05-05
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Shoarma
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Shoarma
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Shoarma
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Shoarma
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Shoarma
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Shoarma

Składniki:

Przygotowanie:

Mięsko kroimy na paseczki (ok.500g mięska) nie za długie i nie za grube.
Wrzucamy do miseczki.
Mięsko przyprawiamy wszystkimi przyprawami z listy, odstawiamy do lodzi na jakieś 1-2h.

Odrobinę oleju rozgrzać na patelni i smażyć mięsko do miękkości i aż nie będzie surowe.

Podawać np. z frytkami, chlebkiem pita...jak kto woli.
Można oczywiście do shoarmy zrobić jakieś sosiki lub kupić.

Na na zdjęciu dałam łyżkę majonezu i trochę sosu 1000 wysp.

Czas zaznaczyłam 10 min, bo nie liczę pobytu w lodzi.
Mięska starcza na 3 osoby w takiej formie co widać na zdjęciu.

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 10 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 10 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 3

Komentarze

  • marricka, 2010-05-05 13:43:54
    marricka
    0
    mmm... tego szukałam

    nie mam tylko wszystkich przypraw, ale coś się wykombinuje
  • daget, 2010-05-05 15:02:30
    daget
    1
    Wole wprawdzie shoarme w roli glownej z kurczakowej piersi ale gusta sa rozne.

    Do tego polecam ryz gotowany al dente i podduszany z odrobina kurkumy lyzka marchewki i groszku albo kukurydzy. No i oczywiscie dla lubiacych zolty ser i nieliczenie kalorii polecam posypanie goracego mieska tartym serem i przykrycie do rozpuszczenia.

    Znika szybciutko z talerza....
  • Sensuel, 2010-05-05 15:26:50
    Sensuel
    Muszę wypróbować wersję z kurczakiem
    Komentarz
  • CzerwoneUsta, 2010-05-05 16:19:14
    CzerwoneUsta
    Wygląda jak ósmy cud świata
    Komentarz
  • plywok, 2010-05-06 10:30:09
    plywok
    2
    ciekawy sposób na odmienienie tradycyjnego schaboszczaka w panierierce.
  • malinka118, 2010-05-09 09:20:06
    malinka118
    Pyszna, zrobiłam z drobiu i podałam z sałatką z sałaty lodowej, pomidorów, pora, ogórka i rzodkiewki - ta, żeby było Montignac'owo
    Komentarz
  • malinka118, 2010-05-09 09:20:22
    malinka118
    1
    Zapomniałam o gwiazdkach
  • 28nana, 2010-05-14 08:33:24
    28nana
    3
    polecam z całą stanowczością.
    Robiłam wg Twojego przepisu dla Gości - jedynie co robiłam pół na pół : schab i filet z kurczaka ( bo dzieciaki były - i łatwiej je przekonać do drobiu :P )

    sosiki jakie wykorzystałam to: czosnkowy, musztardowy ( ale łagodny ) i barbeque

    mięsko ma fantastyczny aromat, jest kruche i smaczne.

    gwiazdki za:
    - super pomysł na obiad, kolację, imprezę
    - instrukcja obsługi prosta i przejrzysta jak z ikea :P
    - no i te fotki!!!

  • Sensuel, 2010-05-14 08:45:17
    Sensuel
    Cieszę się,że smakowało
    Komentarz
  • Parvati, 2010-06-10 21:56:05
    Parvati
    Sensuel a te kuleczki to są jakoś zapiekane kartofelki?
    Mogłabyś napisać jak je zrobiłaś?
    Pozdrawiam.
    Komentarz
  • Sensuel, 2010-06-13 10:01:59
    Sensuel
    Te kuleczki to są takie "frytki" okrągłe.Nie robiłam ich sama tylko kupiłam.
    Komentarz
  • Pepus, 2010-06-13 10:49:56
    Pepus
    1
    No to ja już wiem co dziś będzie na obiad Schaboszczaki właśnie się rozmrażają.
    Ja zrobię ziemniaczki talarki i sosik jakiś na bazie jogurtu bądź kefiru.
  • tajgabajga, 2010-06-27 15:10:52
    tajgabajga
    1
    swietny przepis,ja zrobilam bez papryki ale wszystkim smakowalo))
  • jagaaaaa, 2010-11-01 20:58:30
    jagaaaaa
    2
    super przepis! i też zrobiłam bez papryki było bardzo dobre
  • kingamajjj, 2011-02-12 12:04:04
    kingamajjj
    1
    normalnie dodałabym pierś z kurczaka, ale akurat mam schab w lodówce danie na jutrzejszy obiad, czuję, że będzie bardzo smaczne, więc od razu daję 5
  • marissima, 2011-02-14 23:25:37
    marissima
    a kartofelki w przepisie się już nie zmieściły?
    jak by zjesc bułę i karfole to mega zapychacz
    Komentarz
  • Sensuel, 2011-02-14 23:53:23
    Sensuel
    To nie sąstandardowe kartofle to są takie kulki frytkowate chyba z puree zrobione .W każdym razie nie mojego autorstwa tylko ze sklepu,więc nie ma o czym pisać
    Komentarz
  • Susanna, 2011-02-15 08:21:11
    Susanna
    Mmmm pięknie to wygląda Dodaję do ulubionych i oczywiście wypróbuję w najbliższym czasie.
    Komentarz
  • isia144, 2011-10-17 15:06:08
    isia144
    Robię czasami na obiad z sałatką- pycha! Polecam!
    Komentarz
  • isia144, 2011-10-17 15:07:07
    isia144
    1
    Och, zapomniałam dodać ocenę

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem