Penne w sosie z sera pleśniowego, z kurczakiem i suszonymi pomidorami.
Składniki:
- makaron penne [1 op.]
- pierś kurczaka [3 ]
- cebula biała [1 ]
- cytryna [1 ]
- czosnek [1 główka] (3 ząbki)
- śmietana kremówka [1 op.] (30%)
- ser lazur [2 op.] (najlepiej zielony, w trójkącikach, ale perlowy czy niebieski też powinien być ok)
- śmietana [1 op.] (18%.. np. Rama w butelce)
- pomidory suszone [1 op.] (w oleju)
Przygotowanie:
Dużą cebulę kroimy w kostkę, nie za drobno, w średnie kawałki. 3 ząbki czosnku gnieciemy i razem z cebulką, podsmażamy na patelni aż cebula się zeszkli. Do smażenia najlepiej wykorzystać olej ze słoika z suszonych pomidorów :)
Pierś z kurczaka kroimy w kostkę i dorzucamy na patelnię. Podsmażamy ją lekko,aby tylko była miękka w środku i nie surowa. Dolewamy ok. 300 ml słodkiej śmietanki 30 % i ok. 150 ml śmietanki 18%. Trójkąciki sera kroimy na mniejsze kawałki by szybciej się rozpuścił,i wrzucamy na patelnię. Gdy już ser się rozpuści, dorzucamy suszone pomidory które wcześniej lepiej trochę pokroić. Skrapiamy trochę sokiem z cytryny. Jeśli sos jest za gęsty, dodajemy jeszcze trochę śmietany, bo potrawa nie powinna się "lepić".
Sos mieszamy z makaronem, ugotowanym aldente.
Smacznego!
Polecam gorąco, to jeden z moich ukochanych przepisów :)
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: imbirowa kruszonka
Komentarze
================
Danie bardzo ciekawe i po diecie na pewno wypróbuję, bo jeszcze nie robiłam sosu z sera pleśniowego, a bardzo go lubię