Ciasto owocowo-budyniowe

autor: , kategoria: ciasta z masą , dodano: 2010-05-06
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Ciasto owocowo-budyniowe
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Ciasto owocowo-budyniowe
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Ciasto owocowo-budyniowe
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Ciasto owocowo-budyniowe

Składniki:

  • mąka pszenna [5 szklanek] (ciasto)
  • margaryna [1 op.] (miękka, ciasto)
  • jajka [1 szt.] (ciasto)
  • żółtko z jajka [2 szt.] (ciasto)
  • śmietana [3 łyżeczki] (ciasto)
  • proszek do pieczenia [3 łyżeczki] (ciasto)
  • cukier (3/4 szkl., ciasto)
  • jeżyny [50 dag] (dowolne owoce, robiłam z jabłkami- wtedy posypujemy cynamonem, gruszkami- cukier waniliowy, każde owoce się nadają ;))
  • bułka tarta (1/2 szkl. do posypania)
  • mleko [3 szklanki] (masa)
  • budyń [2 op.] (waniliowy lub śmietankowy, masa)
  • cukier [2 łyżki] (masa)

Przygotowanie:

CIASTO:
W dużej misce zmieszaj ze sobą wszystkie składniki na ciasto. Gładką, wyrobioną kulkę podziel na dwie części. Jedną zawiń w folie i włóż do lodówki, drugą wyłóż dno formy. Posyp bułka tartą tak, żeby pokryła całe ciasto.
Wyłóż na to owoce.
Jeżeli są to jabłka ( ok. 1 kg) to pokrój je na cienkie plasterki i rozłóż na wierzchu. Posyp dużą ilością cynamonu.

MASA:
Przygotuj budyń.
Do garnuszka wlej 2 i ½ szklanki mleka, dodaj cukier, zagotuj. Możesz dodać więcej niż dwie łyżki, jeśli lubisz bardzo słodkie masy. W pozostałej ilości rozpuść dwa budynie i poczekaj, aż mleko w garnku się zagotuje. Zdejmij z ognia, dolej połowę szklanki wraz z zawartością i wymieszaj. Masa ma być gęsta, ale nie sztywna. W razie czego dolej odrobinę więcej mleka. Gorący budyń wylej na ciasto, rozprowadź po całości.


Wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj na szerokość i długość blachy i za pomocą wałka do ciasta przełóż na wierzch .
Piecz w temperaturze 180'C przez 40min. aż wierzch ciasta się zarumieni. Po wyjęciu z piekarnika zostaw ciasto do ostudzenia. Masa jeszcze stężeje, przez co placek łatwo będzie pokroić na kawałki.

    Śr. ocena: 4.50 / recenzji: 2 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 20

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: placek z truskawkami

Komentarze

  • Dorcia91, 2010-05-07 19:54:31
    Dorcia91
    1
    Pyszne!! Daję 4 gwiazdki bo wydaje mi sie że w przepisie jest za dużo mąki w stosunku do innych składników.Właśnie je zrobiłam, bardzo dobre
  • elixa.16, 2010-07-29 17:10:39
    elixa.16
    1
    Ciasto wyszło świetne, zniknęło w 2 godziny na pewno jeszcze nie raz zagości na moim stole
  • kropka75, 2010-11-26 14:47:02
    kropka75
    Na pewno 5 szklanek mąki??

    Mam podobny przepis z 1 margaryną, 3 jajkami i łyżką śmietany do 3/4 szkl. cukru i tam są 3 szklanki mąki. A ciasto jest kruche.
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    TARTA Z KURKAMI
  • Mniam: 4
    Tarta ze szpinakiem, boczkiem i fetą
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem