Tradycyjny indyjski kurczak curry z ryżem jaśminowym

autor: , kategoria: dania z ryżu, kuchnia indyjska , dodano: 2010-05-06
  • Tradycyjny indyjski kurczak curry z ryżem jaśminowym

Składniki:

  • pierś kurczaka [3 ]
  • pasta z żółtego curry [1 op.] (do kupienia w sklepach z azjatycką kuchnią,np. Kuchnie Swiata i inne)
  • cebula biała [1 ] (duża)
  • ryż [1 op.] (3 torebki, jaśminowy)
  • mleko kokosowe [1 op.] (puszka)

Przygotowanie:

Cebulę kroimy w kostkę,nie za drobno,żeby nie spaliła się podczas smażenia. Smażymy na oleju, aż się zeszkli i dorzucamy pokrojoną w kostkę pierś kurczaka. Kiedy kurczak jest już miękki (nie przysmażamy go,wystarczy jak nie jest już surowy), dolewamy mleko kokosowe. Gotujemy ok 2 minut i dodajemy pastę curry (tu wg uznania, uwaga, bardzo ostre!). Dobrze próbować na bieżąco podczas gotowania ;) Czekamy aż sos trochę zgęstnieje,potem mieszamy go z ryżem i gotowe,możemy dzielić porcje.

Smacznego!

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 20 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 3

Polecany film:

Naleśniki zapiekane z pieczarkami, kurczakiem i szpinakiem

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 2
    Racuchy na jogurcie:hit ekspresowej kuchnii
  • Mniam: 1
    Bajaderki czyli sposób na zakalec, lub jak kto woli ciastka z resztek  ;-)
  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe