Błyskawiczne ciasto czekoladowe

autor: , kategoria: ciasta ucierane , dodano: 2010-05-06
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Błyskawiczne ciasto czekoladowe
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Błyskawiczne ciasto czekoladowe
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Błyskawiczne ciasto czekoladowe
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Błyskawiczne ciasto czekoladowe

Składniki:

Przygotowanie:

Wiem że przepis już się gdzieś tu pojawił, ale ten ma nieco inne proporcje składników;]

Mieszamy w misce składniki suche, dodajemy jajko, mleko i olej.
Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji i starajmy się robić to dokładnie i dynamicznie.
Gotowe ciasto rozlewamy do szklanek lub kubeczków(podana ilość wystarcza na trzy naczynia). Można ciasto przygotować również w misce lub foremce, należy tylko pamiętać że musi nadawać się do wsadzenia do mikrofalówki.
Pieczemy w mikrofalówce o mocy ok. 700 przez cztery minuty. Sprawdzamy gotowość kontrolując stan patyczkiem i uważając bo łatwo to ciasto wysuszyć.
Gotowe ciasto dekorujemy dowolnymi owocami, bitą śmietaną, bakaliami. Można poddawać dowolnym modyfikacjom np. dorzucić owoce, zamiast mleka użyć serka homogenizowanego waniliowego, dodać bakalie itp.
Najlepiej smakuje ciepłe.
Ciasto idealne dla niespodziewanych gości ;)

    Śr. ocena: 3.00 / recenzji: 3 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 5 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 3

Komentarze

  • Sensuel, 2010-05-06 23:30:07
    Sensuel
    Tego typu wynalazkom mówię NIE.Próbowałam i to co ja jadłam to robiło się twarde z minuty na minutę.
    Wypróbuję ten przepis i wtedy ocenię,bo na chwilę obecną dałabym 0,5 gwiazdki.
    Komentarz
  • pysiamn, 2010-05-07 07:16:38
    pysiamn
    J próbowałam ciasta w tzw 5 minut które pojawiło się na Smacznym i mowie jak na szybko to czemu nie Zobacze twoje proporcię wtedy ocenię
    Komentarz
  • miskowa, 2010-05-07 08:54:06
    miskowa
    -1
    nie smakuje w ogóle jak ciasto, tylko jak coś słodkiego, nie określonego bliżej w smaku. Konsystencja nie zachwyca, bo jest ugotowane a nie upieczone. Nie chciałabym dostać tego jako gość.
    Fakt, na twoim zdjęciu ładnie wygląda, ale to tyle plusów dla tego pseudociasta.
  • Osiak, 2010-05-07 12:56:19
    Osiak
    Nadmieniam tylko że jeżeli ktoś spodziewa się od tego ciasta smaku jak z cukierni albo takiego pieczonego w piekarniku to może się pomylić gdyż jest to alternatywa dla niezapowiedzianych gości. Jeżeli dobrze się wymiesza składniki i nie przedobrzy z czasem lub nie będzie się trzymać za krótko to smakuje całkiem przyjemnie
    Komentarz
  • miskowa, 2010-05-07 13:42:52
    miskowa
    no ok, ale w nazwie jest ciasto, więc traktuję je w kategorii ciasta.
    Komentarz
  • SleepingBeuty, 2010-05-07 23:08:55
    SleepingBeuty
    1
    Jak dobrze dobierze sie składniki ciasto ładnie wyrasta i praktycznie niczym nie różni się od tradycyjnego murzynka. Trzeba poprostu dać dobrą ilość składników, ja zawsze kombinuje, za każdym razem dodaje coś innego, albo coś zmieniam. Bardzo smaczne mi wyszło, gdy dodałam zamiast mleka maślanki, a część cukru zastąpiłam cukrem wanilinowym. Ciasto jest dobrą alternatywą, na nagły napad ochoty na słodkie.
  • SleepingBeuty, 2010-05-07 23:09:54
    SleepingBeuty
    Wydaje mi sie, że twoje proporcje nie są do końca odpowiednie.
    Komentarz
  • kiciakasia, 2010-05-07 23:43:58
    kiciakasia
    albo zamiast sie paprac z tym mozna zrobic w kwadrans muffinki
    Komentarz
  • cholernarejestracja, 2010-05-08 02:02:56
    cholernarejestracja
    Chyba, że się nie ma formy do muffinek, ale kto by na to wpadł, nie?
    Komentarz
  • kiciakasia, 2010-05-08 02:35:01
    kiciakasia
    mozna kupic i nie wstydzic sie podajac gosciom tluszcze trans w kubkach
    Komentarz
  • portier, 2010-05-08 15:24:11
    portier
    ponieważ jestem ciastowym beztalenciem kiedys wypróbowałem takie ciasto z mikrofali, miało byc proste, szybkie i smaczne, były te same proporcje... no i niestety tylko zmarnowałem kakao.
    Wyszło gumowate, suche, takie do kosza. Zmusiłem się do zjedzenia połowy reszta poleciała dla ptaszków...
    Komentarz
  • owocowylulek, 2010-05-09 15:15:58
    owocowylulek
    1
    zamiast oliwy margaryne roslinna czy jakos tak sie nazywa i ja zamiast mleka bo nie miałam dałam wody połowe cukru zastapiłał cukrem waniliowym i wyszło pycha ;D
  • xellka, 2010-06-15 10:03:55
    xellka
    Ciasto z mikrofali bleeeeee
    Komentarz
  • Osiak, 2010-06-15 11:39:13
    Osiak
    Co za konstruktywny komentarz
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem