Piernik przekładany powidłami

  • Piernik przekładany powidłami

Składniki:

  • mąka [3 szklanki]
  • margaryna [1 szt.] (kostka)
  • miód [1 szklanka] (może być sztuczny)
  • cukier [1 szklanka]
  • jajka [3 szt.]
  • kakao [3 łyżeczki]
  • przyprawa korzenna [1 łyżka]
  • soda oczyszczona [2 łyżeczki]
  • bułka tarta [0.5 szklanki] (do wysypania formy)
  • margaryna [1 łyżka] (do wysmarowania formy)
  • powidła [1 szklanka] (smak dowolny)

Przygotowanie:

Margarynę i miód rozpuścić na małym ogniu. Jajka utrzeć z cukrem i przyprawami korzennymi i, nie przerywając ucierania, dodawać kolejno wszystkie składniki (margaryna i miód muszą być ostudzone). Ciasto wlać do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Piec 1 godz. w niezbyt gorącym piekarniku. Po ostudzeniu piernik przekroić wzdłuż na pół i przełożyć powidłami.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 90 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 20

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: sałatka z brązowym ryżem

Komentarze

  • eloania, 2009-12-24 13:15:37
    eloania
    fajny pomysl z tymi powidlami;]
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 4
    Biszkopt -sprawdzony przepis
  • Mniam: 2
    Błyskawiczne ciasto z owocami
  • Mniam: 19
    Murzynek prościutki i pyszny.
  • Mniam: 1
    Ziemniaczane purée z cebulką