Papryki faszerowane

autor: , kategoria: z wołowiny , dodano: 2010-05-06
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Papryki faszerowane
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Papryki faszerowane
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Papryki faszerowane
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Papryki faszerowane
  • Mniam: 15
    Mniam zdjęcie! Papryki faszerowane
    Mniam: 15
    Mniam zdjęcie! Papryki faszerowane
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Papryki faszerowane
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Papryki faszerowane
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Papryki faszerowane
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Papryki faszerowane

Składniki:

Przygotowanie:

Do tej potrawy najlepiej użyć papryki czerwonej lub żółtej. Zielona nie ma tej słodyczy i wg mnie się nie nadaje,bo wychodzi gorzka :/

Mięsko wrzucam do miski.
Ryż gotuję wg instrukcji na opakowaniu i dodaję do mięsa.
Cebulkę kroję bardzo drobno.
Pieczarki również kroję dość drobno.
Wszystko dodaję do miski z mięsem.
Wbijam jedno jajko i całość mieszam,aż się połączy.
Przyprawiam solą i pieprzem oraz majerankiem.

Można dodać jeszcze czosnku jak ktoś lubi i zamiast majeranku np. zioła prowansalskie.

Papryce odcinamy kawałek górnej części z ogonkiem.
Wydrążam z pestek, płuczemy i wkładamy do środka nasz farsz.
Nakładamy "kapelusik" albo i nie jak kto lubi.

Piekarnik rozgrzewam do 200C.
W naczyniu żaroodpornym układam papryki.
Wlewam bulion do naczynia ok. 1 l.
Bulion można zrobić z bulionetki/ kostki lub normalny zdrowy rosołek

Całość zapiekam 1h. W moim piekraniku tyle czasu starczy, aby mięsko doszło.
Sos można potem wykorzystać do polania papryk lub ziemniaczków.

Zaznaczyłam koszt do 50zł, bo nie wiem ile kosztuje papryka w PL :(

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 13 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 80 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 5

Komentarze

  • dodaja, 2010-05-07 14:51:02
    dodaja
    Kocham papryki nadziewane! I chodzą za mną już od jakiegoś czasu. A te zdjęcia miodzio!! Nie ma co, po weekendzie zrobie papryki nadziewane
    Komentarz
  • Patucha, 2010-05-07 16:17:59
    Patucha
    2
    Przepis jest rewelacyjny - często papryka faszerowana gości na moim stole - nie dodawałam nigdy pieczarek do farszu , ale na pewno spróbuję - obiad na każdą porę roku - latem jednak najtańszy
  • SleepingBeuty, 2010-05-07 23:05:45
    SleepingBeuty
    1
    Uwielbiam papryki nadziewane, mama mi je robiła od dzieciństwa, jednak nigdy nie próbowałam wersji z pieczarkami . Mama moja jest rosjanką, więc od małego uczona byłam jeść papryczki z kwaśną śmietaną - polecam, spróbujcie. (kwaśna smietana zamiast sosu)
  • aplikacja24, 2010-05-09 08:44:20
    aplikacja24
    2
    genialne, ode mnie 5
  • Patucha, 2010-05-09 09:39:27
    Patucha
    dzisiaj będą na obiad
    Komentarz
  • dzidzia_aim, 2010-05-12 08:43:54
    dzidzia_aim
    0
    Co prawda nigdy nie robiłam, ale moja siostra zawsze się zachwyca tymi papryczkami, muszę i ja kiedyś zrobić. Za same zdjęcia już należą się gwiazdeczki
  • Blonde_Stranger, 2010-05-14 11:22:48
    Blonde_Stranger
    nie wiem czy dobrze zrozumialam... bulionem polewamy papryki przed pieczeniem,po pieczeniu czy jak?
    Komentarz
  • Sensuel, 2010-05-14 11:39:39
    Sensuel
    "W naczyniu żaroodpornym układam papryki.
    Wlewam bulion do naczynia ok. 1 l." czyli wlewasz bulion do naczynia w którym są papryki
    Komentarz
  • Sensuel, 2010-05-14 11:45:30
    Sensuel
    Acha....PRZED PIECZENEM !
    Komentarz
  • agusia1203, 2010-06-09 21:07:53
    agusia1203
    Super przepis. Polecam każdemu. Świetny na domowe imprezki.
    Komentarz
  • agusia1203, 2010-06-09 21:09:53
    agusia1203
    Super przepis. Polecam każdemu. Świetny na domowe imprezki.
    Komentarz
  • brzydula_81, 2010-06-09 21:14:53
    brzydula_81
    przepis jest rewelacyjny, znam go od ladnych kilku lat dodatkowo polecam w wesji z sosem pomidorowym. nie dosc ze syci to jeszcze dodatkowa uczta dla oczu
    Komentarz
  • beautifulLady, 2010-06-09 21:27:38
    beautifulLady
    2
    robie takie tylko bez pieczarek, ale z pieczarkami wyjda pewnie jeszcze lepsze
  • Sensuel, 2010-06-09 21:41:10
    Sensuel
    Robiłam kiedyś bez pieczarek,ale z pieczarkami są o niebo lepsze
    Komentarz
  • agnieszka09, 2010-06-10 15:50:20
    agnieszka09
    o matko jakie cuda....juz slinotok mam))uwielbiam nadziewane papryczki....
    Komentarz
  • Pepus, 2010-06-13 10:27:55
    Pepus
    Uwielbiam faszerowaną paprykę i widzę, że Ty do farszu dodajesz pieczarki - muszę wypróbować Twój przepis. Musi być obłędny
    Ocenię po spróbowaniu.
    Komentarz
  • vild, 2010-06-30 15:07:43
    vild
    1
    papryczki wyszly mi wysmienicie, sama sie zdziwilam
    zapewne to zasluga twojego klarownego przepisu
    no i to efektowne podanie z kapelusikami !!
  • tajgabajga, 2010-06-30 22:22:51
    tajgabajga
    1
    po nadziewanych pomidorach sprobowalam wersje z papryka-polecam bardzo smaczne
  • tola3804, 2010-07-22 11:41:59
    tola3804
    1
    Nigdy wcześniej nie robiłam nadziewanych papryk i stwierdziłam, że wreszcie muszę spróbować. I powiem krótko: MNIAM!
  • forssiczka, 2010-09-24 13:50:15
    forssiczka
    1
    pyszności - zrobiłam wczoraj; z 0,5 kg mięsa wyszło mi 5 wielkich nadzianych papryk + nadziana wąska cukinia, ale cukinia to nie to - czerwona papryczka tutaj to rewelka doprawiłam ziołami prowansal. + małą ilością przyprawy do gyrosa, normalnie dodałabym czosnku, ale wczoraj mi się nie chciało.

    właśnie pałaszuję odgrzaną papryczkę i jest dziś pyszna.
    przepis SUPER.
  • Sensuel, 2010-09-24 20:53:32
    Sensuel
    forssiczka....dziękuję za super recenzję mojego przepisu .Cieszę się,że smakowało.
    Komentarz
  • isabelmm, 2010-09-27 19:36:32
    isabelmm
    0
    Papryki palce lizać, znakomity farsz. I można oczy nacieszyć-tak ładnie wyglądają.
  • madzia.a, 2011-02-16 08:45:33
    madzia.a
    rozumiem, ze wcześniej nie smażysz mięsa na patelni?
    Komentarz
  • Sensuel, 2011-02-16 14:34:37
    Sensuel
    madzia.a ...nie nie smażę mięsa.Surowe wkładam do papryk.
    Komentarz
  • magdziaS, 2011-05-12 18:09:17
    magdziaS
    1
    Robiłam wg tego przepisu i wyszły wyśmienite. Dziękuję za inspirację. Imprezowa furora, wszystkim smakowały!
  • kobieta_wamp, 2011-08-12 15:35:08
    kobieta_wamp
    Po wlaniu bulionu trzeba papryczki przykryć koniecznie? bo kurcze, nie mam takiego głębokiego naczynia żaroodpornego żebym mogła przykryć całość
    Komentarz
  • kwiatek101, 2012-09-19 11:16:26
    kwiatek101
    0
    hej świetny, prosty przepis

    Tylko nie rozumiem jednej rzeczy, z tym bulionem. Trzeba go wlać do naczynia żaroodpornego jak są w nim papryki ? Czyli one mają się jakby w tym bulionie moczyć i piec, tak? Czy coś pokręciłam...
  • sylwia0269, 2013-07-13 11:10:13
    sylwia0269
    0
    Bajka :-P~
    dziś zrobiłam pierwszy raz i bede robiła to czesciej

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe