Szaszłyki z indyka

autor: , kategoria: potrawy z grilla, kuchnia fusion , dodano: 2010-05-07
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Szaszłyki z indyka
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Szaszłyki z indyka
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Szaszłyki z indyka
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Szaszłyki z indyka
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Szaszłyki z indyka
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Szaszłyki z indyka
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Szaszłyki z indyka
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Szaszłyki z indyka

Składniki:

  • piersi indyka [0.5 kg] (lub dowolną ilość)
  • cebula [3 szt.]
  • papryka czerwona [2 szt.] (mogą być różne kolory)
  • musztarda [2 łyżki]
  • olej [2 łyżki]
  • przyprawa do grilla
  • ocet
  • zioła prowansalskie
  • czosnek [2 ząbki]

Przygotowanie:

Pierś indyczą myjemy i kroimy na małe kawałki.
Robimy marynatę z musztardy, oleju i przypraw. Wylewamy ją na mięsko, dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki.

Paprykę kroimy na średniej wielkości kawałki, cebulę na ćwiartki.
Mieszamy olej, ocet, wyciśnięty czosnek i zioła prowansalskie, polewamy warzywa marynatą i również odstawiamy do lodówki.

Po upływie godziny (czas można skracać bądź wydłużać, w zależności od potrzeby) wyciągamy składniki i nadziewamy na patyki na przemian.

Szaszłyki można upiec na grillu, ja piekłam w piekarniku przez ok. 30 min na 180. stopniach.

Podajemy z sosem barbecue.

Smacznego :)

    Śr. ocena: 4.50 / recenzji: 4 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 3

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: sałatka z awokado i boczkiem

Komentarze

  • Sensuel, 2010-05-07 20:52:02
    Sensuel
    0
    Jutro robię,ale z kurczakiem.Mniaaaaam,ale mi smaka już narobiłaś .
    Szaszłyki mają to do siebie,że można robić cuda na kiju a i tak będą super.
  • cerveza, 2010-05-07 21:40:17
    cerveza
    No pewnie, że będą super właśnie myślę, jak by je urozmaicić i jakie warzywa można ewentualnie dodać - może Tobie wpadnie jakiś pomysł jutro?
    Komentarz
  • zuzaneczka, 2010-05-07 22:36:23
    zuzaneczka
    1
    ja preferuję szaszłyki z kurczakiem i dodaję zawsze pieczarki
    a z warzywek może bakłażan się nada?
  • cerveza, 2010-05-07 23:01:37
    cerveza
    bakłażan, pieczarki - dobry pomysł, na pewno wykorzystam.
    A szaszłyki były z indyka, bo kuraka ostatnimi czasy jem codziennie i już się powoli nudzi
    Komentarz
  • mooonik, 2010-05-07 23:28:58
    mooonik
    5
    Szaszłyki to takie cuda na kiju właśnie coby nie dodać zawsze świetnie smakują. Z warzywek można dorzucić jeszcze cukinię, a cebulę dać czerwoną.
    A kiedyś dałam kawałek ananasa, też fajnie smakowały

    Nie napisałaś ile octu dodać ?
  • cerveza, 2010-05-08 10:03:25
    cerveza
    to zależy od ilości warzyw, ja zawsze daję na oko, więc ciężko powiedzieć, na 2 małe papryki i 3 małe cebule dałam 1/5 szklanki.
    Komentarz
  • koszatniczka320, 2010-06-17 10:05:53
    koszatniczka320
    -3
    "czas można skracać bądź wydłużać, w zależności od potrzeby" to sformułowanie mnie trochę zdziwiło, jeśli to wypróbowany przepis to powinnas wiedziec że np po 30min mięso jeszcze nie jest dość soczyste, że trzeba trzymać tą godzine... i jeśli ktos ma powtorzyc to danie i uzyskac taki smak jaki chcialas nam przekazac to musiałby trzymać przez godzine a nie dowolnie.

    Tyle co do przepisu, ja wypróbowałam trzymajac własnie godzine i uważam że mięsko jest wtedy najlepsze.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    TARTA Z KURKAMI
  • Mniam: 4
    Tarta ze szpinakiem, boczkiem i fetą
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem