Ryż z jabłkami

autor: , kategoria: dania z ryżu , dodano: 2010-05-07
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Ryż z jabłkami
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Ryż z jabłkami
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Ryż z jabłkami
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Ryż z jabłkami
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Ryż z jabłkami
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Ryż z jabłkami
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Ryż z jabłkami
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Ryż z jabłkami

Składniki:

Przygotowanie:

Przyrządzamy ryż :)

Do garnka wlać wodę na dno (ok 200ml).
Zagotować i wsypać na to ryż.
Zamieszać.
Dodać 0,7 l mleka i gotować jakieś 10min na wysokim ogniu od czasu do czasu mieszając.
Zmniejszyć ogień o połowę i dodać 2 łyżki cukru i cukier waniliowy.
Na wolnym ogniu (bardzo małym) gotować ok 20 min mieszając, aby ryż się nie przypalił.
Ryż musi być ciapkowaty.

Przyrządzamy jabłka :)

Jabłuszka obiermy, ale tylko 3 kroimy na 8, usuwamy środki i kroimy jeszcze na mniejsze części.
Wrzycamy do garnuszaka.
Nalewamy trochę wody.
Dodajemy rodzynki, cynamon wg gustu i cukier.
Wszystko mieszamy i gotujemy chwilę pod przykryciem.
Jak już jabłuszka zmiękną zdejmuję z palnika i je blenduję trochę tak, aby częściowo wyszedł mus, a częściowo były w całości.

Do naczynia żaroodpornego wkładaam ryż.
Do śmietanki dodaję esencje waniliową, mieszam i dodaję do ryżu.
Mieszam całość.
Na ryż wykładam ugotowane jabłka i nasze 4 jabłuszko ścieram na tarce z dużymi oczkami.
Wg mnie taki zabieg ma na celu spowodowania, że nasze danie będzie bardziej soczyste.

Piekarnik rozgrzewam do 180C i wkładam ryż z jabłkami na ok 15 min, aby podgrzać (bo ja zawsze ryż robię wcześniej ). Jeżeli mamy goracy ryż i jabłka to nie trzeba tego robić.

Na zdjęciu jest ryż w naczyniu żaroodporynm przed dodaniem śmietanki i jabłka przed blendowaniem :)

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 5 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 5

Komentarze

  • xellka, 2010-06-02 09:44:56
    xellka
    1
    Wczoraj robiłam ten ryż na podwieczorek dla mojego synka.Bardzo mu smakował i powtórzę jeszcze nie raz. Tylko bez rodzynek bo nie lubi
  • asuku, 2010-06-17 22:22:00
    asuku
    2
    Uwielbiam takie połączenie, jednak również nie dodaję rodzynek
  • Phynn, 2010-08-28 21:24:16
    Phynn
    3
    Takie proste, a przepyszne. Ładnie opisany przepis, więc piątka.
  • Sensuel, 2010-08-28 22:23:59
    Sensuel
    Dziękować,dziękować za miłe słowa
    Komentarz
  • madziullaaaaa, 2013-02-20 10:42:57
    madziullaaaaa
    0
    super pomysł ale raczej to zrobie bez rodzynek
  • sita123, 2015-11-13 15:42:14
    sita123
    0
    super przepis az slinka cieknie,biorę się do roboty...

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem