Krewetki Saganaki

autor: , kategoria: owoce morza, kuchnia grecka , dodano: 2010-05-08
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Krewetki Saganaki
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Krewetki Saganaki
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Krewetki Saganaki
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Krewetki Saganaki

Składniki:

Przygotowanie:

Warzywa czyścimy, i opukujemy w wodzie, następnie osuszamy na papierowym ręczniku.
Paprykę kroimy w większe kawałki,marchew także, a cebulkę i czosnek drobno siekamy.
Na rozgrzaną oliwę z oliwek wrzucamy pokrojone warzywa i smażymy około 6 minut do zarumienienia. Następnie do warzyw dolewamy sok z pomidorów z puszki wraz z posiekanymi pomidorami i dodajemy pastę"chilli & garlic". Dusimy około 10 minut przyprawiając solą morską (lub inną), pieprzem i oregano. Gotowe warzywa wlewamy do żaroodpornego naczynia.

Krewetki obieramy z pancerza,ogona i głowy (jeżeli takie kupiliśmy),opukujemy i suszymy na papierowym ręczniku.

Na patelni roztapiamy masło czosnkowe. Wrzucamy na nie krewetki i przyprawiamy solą, pieprzem i oregano. Smażymy na dużym ogniu przez 2/3 minuty ,a potem zmniejszamy ogień i smażymy jeszcze 3 minuty.
Gotowe krewetki wraz z roztopionym masłem wrzucamy do warzyw i troszkę zanurzamy je w te warzywa.

Przyprawiamy startym serem feta oraz koperkiem i pieczemy 12 minut w 200 stopniach Celcjusza.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 40 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 3

Komentarze

  • ewelline, 2010-07-17 00:06:35
    ewelline
    ciekawy przepis muszę spróbować
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe