Muffinki pełnoziarniste z morelami.

autor: , kategoria: babeczki i muffiny , dodano: 2010-05-08
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Muffinki pełnoziarniste z morelami.
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Muffinki pełnoziarniste z morelami.
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Muffinki pełnoziarniste z morelami.
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Muffinki pełnoziarniste z morelami.

Składniki:

  • mąka razowa [2 szklanki] (pszenna razowa typ 1850 lub 2000)
  • fruktoza [3 łyżki]
  • proszek do pieczenia [2 łyżeczki]
  • białko z jajka [2 szt.]
  • maślanka [0.75 szklanki] (1,5%)
  • morele [20 dag]

Przygotowanie:

Muffinki polecam na śniadanie węglowodanowe dla osób stosujących diętę Montignaca faza I i II. Aktualnie mój mężuś wziął się za siebie i czaruję dla niego różne wypieki ;)

Dla osób nie mm - mujących polecam jako pyszną słodka przekąskę do kawy.

Na początku nagrzewamy piekarnik do 175 stopni.

Przygotowujemy 2 miski:

W jednej misce mieszamy składniki suche. Dodajemy do nich morele pokrojone w kosteczkę.

W 2 misce ubijamy białko z jajek. Do białka dodajemy maślankę.

Białko z maślanką mieszamy szybko ze składnikami suchymi. I przekładamy do foremek na muffinki. Pieczemy około 20 minut, aż będą rumiane.

Osobiście polecam silikonową foremkę, bo nie przywierają i nie ma potrzeby stosowania papilotek.

Z podanej porcji wychodzi 12 muffinek.

    Śr. ocena: 4.50 / recenzji: 3 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 5 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 12

Polecany film:

Muffinki reniferki FB

Komentarze

  • CzerwoneUsta, 2010-05-08 20:41:26
    CzerwoneUsta
    Mmmmm zjadłabym
    Komentarz
  • asuku, 2010-06-23 23:07:35
    asuku
    2
    Podoba mi się, że używasz mąki pełnoziarnistej, tak jest zdrowiej i sama tak robię
  • cynaamonka, 2010-11-02 13:36:30
    cynaamonka
    2
    Zrobiłam te mufinki dodając do nich żurawiny. Wyszły nieźle. Są mocno pełnoziarniste, smakują zdrowo (co nie dla każdego jest komplementem), ale mają też słodkawy posmak. Moim zdaniem na taka ilość ciasta należałoby dodać dużo więcej suszonych owoców.
  • anka_bunio, 2011-08-13 11:25:35
    anka_bunio
    2
    Z przepisu wywnioskowałam, że morele mają być świeże i takich użyłam. Przygotowalam muffinki z drobnymi modyfikacjami (między innymi bez białka). W ich smaku jest coś, co nie pozwala ocenić mi ich maksymalnie. Nie są w żadnym razie "niesmaczne", po prostu... czegoś brakuje. Nie da się zaprzeczyć, że są zdrowe (a przynajmniej dużo zdrowsze niż tradycyjne), ale brak im pewnej słodkości/lepkości naturalnych muffin.
    Dla osób na diecie jest to na pewno fantastyczna alternatywa.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    TARTA Z KURKAMI
  • Mniam: 4
    Tarta ze szpinakiem, boczkiem i fetą
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem