Galaretka z karpiem

autor: , kategoria: ryby, Wigilijne potrawy (Boże Narodzenie), kuchnia polska , dodano: 2009-11-14
  • Galaretka z karpiem

Składniki:

Przygotowanie:

Rybę umyć, oskrobać z łusek, odciąć łeb, usunąć wnętrzności, umyć i podzielić na dzwonka. Włoszczyznę umyć, obrać i zetrzeć na tarce do jarzyn. Cebulę posiekać. Wszystkie warzywa włożyć do rondla. Przez chwilę dusić je z masłem, a po kilku minutach zalać wodą, posolić i gotować z dodatkiem ziela angielskiego i soli pod przykryciem. Po 15 minutach włożyć kawałki ryby i gotować na wolnym ogniu przez 25 minut. Wywar powinien tylko lekko „mrugać”. Rybę wystudzić w wywarze, wyjąć i ułożyć na głębokim półmisku.
Zagotować 2 szklanki wywaru i do wrzącego dodać żelatynę. Dokładnie wymieszać, przyprawić solą oraz cukrem i pieprzem. Chłodnym wywarem zalać rybę na półmisku tak, aby była całkowicie przykryta. Na rybę wyłożyć odsączony groszek i połówki jajek ugotowanych na twardo. Wstawić do lodówki, aby galareta całkowicie zastygła. Podawać z chrzanem i cytryną.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 20 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 6

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe