A'la Tosty francuskie ;D

autor: , kategoria: grzanki, kuchnia francuska , dodano: 2010-05-08
  • A'la Tosty francuskie ;D

Składniki:

  • jajka [2 ]
  • chleb [6 ] (Kromki chleba najlepiej czerstwego)
  • sól (Do smaku)
  • masło [1 łyżka] (Do smażenia)

Przygotowanie:

Jajka rozbijamy i rozkłucamy, najlepiej w głębokim talerzu, doprawiamy. Kromki namaczamy z obu stron. Masło lub można też użyć margaryny, roztapiamy na patelni. Wkładamy kromki chleba i smażymy z obu stron na rumiano. Mogą być podawane na słodko, np. z dżemem. Można je również polać ketchupem albo usmażyć z serem żółtym.
SMACZNEGO!! :))

    Śr. ocena: 4.25 / recenzji: 6 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 10 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 6

Komentarze

  • Umbra, 2010-05-09 00:03:15
    Umbra
    nie wiem co to tosty francuskie, ale to przepis na najpoczciwszy chleb z jajku. idealny sposób na nieświeże pieczywo. na słodko nigdy nie robię, doprawiam solą i pieprzem, zjadam z keczupem.
    Komentarz
  • Kalakiria, 2010-05-09 09:35:15
    Kalakiria
    2
    Klasycznie do jajka dolewa się mleka. Bardzo lubię takie "tosty", zwłaszcza w braku tostera Zwykle podsmażam do tego szynkę.
  • zuni, 2010-05-09 14:33:42
    zuni
    dla mnie to zwykle tosty francuskie ja dodaje troche mleka by bylo na wiecej kromek
    Komentarz
  • EwcIaKIcIA, 2010-05-26 10:39:06
    EwcIaKIcIA
    0
    To zawsze najszybszy posiłek na ciepło, pyszny i bardzo mi smakuje
    Polecam każdemu, kto chce cos na szybko na ciepło zjeść
    z dżemem nie próbowałam,a le z ketchupem owszem
  • agnieszkaqazplm, 2010-07-17 12:19:17
    agnieszkaqazplm
    2
    Można też podawać z podsmażonymi pieczarkami i na kanapki nakładać z jednej strony żółty ser
  • claoodja, 2011-11-22 16:24:31
    claoodja
    0
    polecam na slodko i slono. dobre sa z konfiturą żurawinową.
  • DoriskaJ, 2011-11-22 21:42:54
    DoriskaJ
    1
    Nazwa mylaca za ktora kryje sie swojski chleb, ktory znam od lat i za ktorym rowniez przepada moj synek. Smaczny, niezawodny przepis, gdy chleb nie pierwszej swiezosci a lodowka pustawa. Do tej pory robilam na slono i niech tak juz zostanie.
  • studentkaAM, 2012-08-02 14:16:58
    studentkaAM
    1
    Jakoś tak mojego podniebienia nie podbił ten przepis. Zjadłam z keczupem, ale chyba fajniejszą opcją byłby dżem.
    zSzybki i łatwy sposób na pozbycie się czerstwego chleba. Dlatego 4* zostawiam

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe