Chleb pszenno-żytni

autor: , kategoria: chleby , dodano: 2010-05-09
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Chleb pszenno-żytni
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Chleb pszenno-żytni
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Chleb pszenno-żytni
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Chleb pszenno-żytni
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Chleb pszenno-żytni
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Chleb pszenno-żytni

Składniki:

Przygotowanie:

przesiewamy do miski obie mąki, wsypujemy sól i suszone drożdże. Mieszamy. Wlewamy wodę (ciepła, tak ok. 50-60 stopni) . Wyrabiamy gładkie ciasto (wyrabiam ręcznie i zajmuje mi to ok 10 minut)
Ciasto wkładamy do wysmarowanej olejem i oprószonej mąką małej keksówki (powinno sięgać do max. 1/3 wysokości).
Zostawiamy do wyrośnięcia (min. 40 minut. Ja zagniatam ciasto wieczorem, zostawiam na całą noc w blaszce i piekę rano)
Nagrzewamy piekarnik do 210 stopni. Wkładamy chleb. Po 10 minutach zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy jeszcze 30-40 minut.
Pieczemy w piekarniku ustawionym na grzanie góra-dół.
Po wyjęciu z blaszki chłodzimy minimum 15 minut na kratce.

Jeśli używamy świeżych drożdży to wrzucamy je do wody, rozpuszczamy i taką mieszanką zalewamy mąkę z solą.
Jeśli ktoś ma to można do mąki dodać 1 łyżeczkę proszkowej lecytyny rzepakowej. Chleb będzie miał ładniejszą strukturę. Ale lecytyna nie jest konieczna :)

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 6 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 20 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 6

Komentarze

  • tymena, 2010-05-09 20:28:56
    tymena
    Haha, mój siedzi w piecu i już mruczy

    Dałam tylko wyższy typ mąki. Już przebieram nóżkami
    Komentarz
  • tymena, 2010-05-09 21:29:25
    tymena
    2
    Szczerze zasłużonych 5 gwiazdek

    Juz się zajadam, błyskawiczny przepis, wspaniale wyrośnięty, pachnący chlebuś!

  • czarnazuzia1, 2010-05-15 22:57:04
    czarnazuzia1
    0
    bardzo smaczny chleb,szybko sie robi ,Vesenko wiecej takich przepisow ......pyyycha
  • Soso, 2010-05-17 14:14:18
    Soso
    Dodane do ulubionych - jak upiekę to ocenię
    Komentarz
  • Pepus, 2010-06-26 22:32:55
    Pepus
    1
    5 gwiazdek za bardzo dobry przepis na chlebek. Ja nie mogłam go za bardzo wyrobić, ale to przez kontuzjowaną rękę. Pierwsza kromka zjedzona jeszcze gorąca. Pyszne.
    Warto zrobić ten chlebek, gdyż jest bardzo szybki do zrobienia.
    Mój czekał 2 godziny zanim włożyłam go do piekarnika.
  • anka_bunio, 2011-01-30 16:05:57
    anka_bunio
    1
    Dzisiaj po raz drugi skorzystałam z twojego przepisu. Chleb jest naprawdę godny uwagi. Mówię tak zapewne dlatego, że to pierwszy, który mi naprawdę wychodzi Smak jest w porządku, za pierwszym razem miałam wrażenie, że jest taki "pizzowaty", ale to raczej pozytyw, prawda? Można nieco kombinować ze stosunkiem różnych rodzajów mąki i to jest duży plus. Brak jajek to dla mnie także niewątpliwa korzyść. Ciasto robi się szybko, a chlebus jest wystarczająco ciekawy, by jadać go częściej Dzięki za przepis.
  • La Monica, 2012-02-24 10:08:59
    La Monica
    1
    Bardzo smaczny, łatwy i szybki do zrobienia chlebek. Wczoraj upiekłam na kolację i dzisiaj już po śniadaniu go nie ma Pierwszy raz piekłam na suchych drożdżach i wyszedł, co mnie cieszy. Będę kombinować z różnymi dodatkami do niego, wczoraj dałam łyżeczkę siemienia lnianego, mam zamiar zrobić ze słonecznikiem. Pycha!
  • Cytrynowe_Marzenie, 2013-03-21 13:24:22
    Cytrynowe_Marzenie
    0
    właśnie się zajadam gorącą kromeczką dorzuciłam do niego troszkę słonecznika jest przepyszny, a zarazem nieskomplikowany w przygotowaniu... w ciągu godziny można mieć idealny chlebek na śniadanie...

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem