Crema catalana, czyli krem kataloński.

autor: , kategoria: kremy i musy , dodano: 2010-05-09
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Crema catalana, czyli krem kataloński.
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Crema catalana, czyli krem kataloński.
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Crema catalana, czyli krem kataloński.
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Crema catalana, czyli krem kataloński.

Składniki:

  • mleko [1 l]
  • cynamon [2 szt.] (laski)
  • skórka z cytryny [0.5 szt.] (otarta z połowy cytryny)
  • żółtko z jajka [6 szt.]
  • cukier puder [250 g]
  • mąka kukurydziana [50 g]
  • cukier brązowy [100 g] ((jasny))

Przygotowanie:

Przepis modyfikowałam trochę sama zastępując część mleka słodką śmietanką. Powstaje wtedy nie klasyczny krem katalański a creme brulee(z tym że ten drugi jest cały na śmietance i z wanilią, nie cynamonem). Z drugiej strony-dlaczego by nie eksperymentować:) Podaję zatem najbardziej klasyczny przepis, przy czym jeśli chcecie-można kombinować ze śmietanką i dodać również ciut wanilii.


Gotujemy przez około 15-20min na bardzo małym ogniu 800ml mleka, z cynamonem, skórką z cytryny(startą). Wyjmujemy laski cynamonu, cały aromat juz przeszedł na mleko;)
Następnie ubijamy żółtka z cukrem, nie przerywając ubijania wlewamy małym strumieniem ciepłe jeszcze mleko, po czym przelewamy spowrotem do garnka i gotujemy na bardzo małym ogniu.
W tym czasie mieszamy mąkę kukurydzianą z pozostałym 200ml mleka, dolewamy masę do garnka i mieszamy. Krem jest gotowy;)

Przelewamy krem do miseczek(najlepiej poporcjować je od razu, wygląda to najefektowniej), wstawiamy do lodówki na 3-4 godziny.

Tuż przed podaniem sypiemy cukrem brązowym i wstawiamy do piekarnika na funcje grill czekając aż cukier się zeszkli tworząc twardą powłoczkę, mozna też polać to alkoholem(odrobiną) i podpalić, efekt cukrowej powloki powstaje ten sam, plus ciekawy alkoholowy aromat.

Dodaję zdjęcie kremu (a raczej jego resztek) kosztowanego w Hiszpanii, w barcelońskiej restauracji oraz zdjęcie pokazowe z internetu i postaram sie również dodac krok po kroku wkrótce.

czas przygotowania to około 40min nie licząc czasu chłodzenia.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 40 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Polecany film:

Zupa krem z marchewki

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 4
    Biszkopt -sprawdzony przepis
  • Mniam: 2
    Błyskawiczne ciasto z owocami
  • Mniam: 19
    Murzynek prościutki i pyszny.
  • Mniam: 1
    Ziemniaczane purée z cebulką