Pesto.

autor: , kategoria: sosy , dodano: 2010-05-09
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Pesto.
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Pesto.

Składniki:

  • bazylia [1 pęczek] (duży pęczek, potrzebujemy przynajmniej dwie duże garście listków, jakieś dwie szklanki )
  • czosnek [3 ząbki] (choć w domu czasami daje i 5 ząbków, uwielbiamy go;) )
  • orzeszki pinii [3 łyżki]
  • oliwa z oliwek [0.5 szklanki]
  • ser parmezan [0.5 szklanki] (utarty na tarce, drobne oczka)
  • sól [1 szczypta] (i pieprz oczywiście)

Przygotowanie:

tradycyjnie ucieramy pesto w moździerzu, ale zdaję sobie sprawę że niewiele osób go jeszcze ma. jest bardziej aromatyczne-ale można go oczywiście przygotowac w malakserze:)

Siekamy ząbki czosku i liscie bazylii. Wrzucamy posiekane składniki do malaksera, tj: bazylię, czosnek, orzeczki pini(mozna je też wczesniej posiekać, ja już tego nie robię) i parmezan i ucieramy na dość jednorodną masę. Nie przerywając ucierania dodajemy oliwę z oliwek. Przyprawiamy solą i pieprzem, probujemy i ucieramy jeszcze chwilkę.

Istnieje wiele wariacji tego dania: pesto z czerwonych suszonych pomidorów, można dodać kolendrę lub zieloną pietruszkę do bazylii(świetnie smakuje z rybą).

Zastosowanie pesto jest tak szerokie że nie sposób tego wypisać tutaj:)

Zdjęcie pokazowe z internetu.

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 5 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 20 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 5

Komentarze

  • isabelmm, 2010-05-14 15:39:57
    isabelmm
    1
    Prosty przepis dlatego warto pokusić się i zrobić samemu. Pesto jest znakomite do tradycyjnej mozzarelli z pomidorami, ale także, jak ja to nazywam, do kanapek włoskich-smarujemy bułeczkę pesto na to sałata, pomidor, pokrojona w plastry mozzarella-można podgrzac w grillu elektrycznym wtedy jest smaczna i chrupiąca
  • marzenaiza, 2010-05-14 20:17:35
    marzenaiza
    jesli chodzi o makaron to polecam wam typowo liguryjski przepis, a mianowicie makaron (najlepiej trennette, takie plaskie spaghetti) nalezy ugotowac razem z pokrojonym w drobna kostke ziemniakiem i garscia zielonej fasolki. Po odcedzeniu dodac pesto i wymieszac wszystko razem.
    Komentarz
  • vesenka, 2010-07-30 22:16:10
    vesenka
    2
    bardzo udany przepis Dobre proporcje, można mieć pewność,że smak zadowoli wielbicieli pesto
    Orzeszki piniowe warto wrzucić na chwilę na gorącą patelnię.

    Ja czasem robię wersję oszczędnościową i orzeszki piniowe zastępuję pestkami słonecznika lub orzechami włoskimi, a parmezan bardziej dostępnym u mnie i tańszym pecorino, albo dziugasem.
  • Susanna, 2012-08-07 10:30:53
    Susanna
    0
    Moje pierwsze pesto z Twojego przepisu Wyszło idealne. Zawsze myslałam, że pesto jest mdłe i niedobre a tutaj taka niespodzianka. Szybko, smacznie, zdrowo, aromatycznie. Dodałam jednynie trochę soku z cytryny - reszta wg. przepisu.
  • heart_shaped_box, 2014-03-28 16:16:15
    heart_shaped_box
    0
    Porzadny, dobry przepis. Ladne zdjecie.
  • malwi_malwi, 2016-10-11 10:29:35
    malwi_malwi
    0
    Uwielbiam to pesto! ZAwsze wychodzi! A gdy nie mam czasu jest tylko jedno, które może się z nim równać - pesto ze słoiczka od Primo Gusto w wersji "prawie perfekcyjna pani domu". Smakuje świetnie!

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe