Płaty drobiowe w chrupiącej panierce

autor: , kategoria: z drobiu, kuchnia polska , dodano: 2010-05-09
  • Płaty drobiowe w chrupiącej panierce

Składniki:

Przygotowanie:

Płaty drobiowe pokroić w mniejsze kawałki (ja kroje w małe prostokąty). Rozbijamy tłuczkiem i moczymy całą noc w maślance. Maślanki wystarczy tylko tyle aby płaty były całe zamoczone.
Po nocnym maczaniu wyciągamy z maślanki aby trochę obciekły i obtaczamy w panierce przygotowanej z pokruszonych krakersów - tak aby nie było dużych kawałków - prawie jak bułka tarta.

Tak przygotowane płaty układamy na blaszce na pergaminie z odrobiną oleju i do piekarnika na ok. 15 minut tak aby mięso się upiekło(do 180 C).

Podawać z ulubionym dipem lub jak to u mnie lubią z tzacykami. Smacznego

    Śr. ocena: 4.50 / recenzji: 2 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 20 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 1

Komentarze

  • plywok, 2010-05-09 22:20:06
    plywok
    0
    ciekawy przepis. jak rozumiem płaty drobiowe to cycki kurczaka ?
    a nie dajesz do tej maślanki żadnych przypraw? chożby soli lub pieprzu? czy przyprawa z krakersów wystrczy?
  • mww, 2010-05-10 08:34:56
    mww
    Świetny przepis - według Nigelli to piersi kurczaka w krakersach, trzeba dodać przyprawy najlepiej do maślanki, bo bez są zbyt delikatne w smaku, osobiście smażyłam na oliwie, ale z piekarnika są też bardzo dobre i beztłuszczowe mięsa nie rozbijam, kroję na paseczki i zostawiam w maślance na całą noc
    Komentarz
  • miskowa, 2010-05-10 09:31:16
    miskowa
    -1
    znam ten przepis i często go wykorzystuję. Chociaż zaproponowałabym kilka modyfikacji. Na pewno trzeba doprawić maślankę/kefir/jogurt - jak nie ziołami, to chociaż dać sporo pieprzu i soli, papryki itd. Mięso wtedy jest lepsze w smaku i wyraźniejsze. Nie rozbijam mięsa, tylko go kroję w drobne paski i to wystarczy. Na papier do pieczenia nie daję już żadnego tłuszczu, bo moim zdaniem jest zbędny. Super się to mięsko na imprezach sprawdza i nie znam nikogo,komu by nie smakowało
  • madzia1807, 2010-05-10 16:12:10
    madzia1807
    Można oczywiście dodać do maślanki sól i pieprz ale używam krakersów z pieprzem i papryka (mieszam) i to mi wystarczająco starcza
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe