Pełnoziarniste pizzetki.

autor: , kategoria: przekąski na ciepło , dodano: 2010-05-10
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pełnoziarniste pizzetki.
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pełnoziarniste pizzetki.
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pełnoziarniste pizzetki.
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pełnoziarniste pizzetki.

Składniki:

  • mąka razowa [3 szklanki] (pszenna typ 2000)
  • mleko [1 szklanka] (do 1,5% tłuszczu)
  • fruktoza [1 łyżeczka]
  • sól - płaska łyżeczka [1 ]
  • drożdże [1 op.] (suche - dr Oetker)
  • białko z jajka [1 szt.]
  • oliwa z oliwek [2 łyżki]
  • cebula [4 szt.] (duże)
  • pieczarki [20 dag]
  • przecier pomidorowy [1 op.] (mały słoik bez cukru)
  • oregano [1 łyżeczka]
  • pieprz [1 szczypta]
  • papryka (przyprawa) [1 szczypta]
  • ser twarogowy [15 dag] (chudy)

Przygotowanie:

Jest to przepis zgodny z metodą metodą Montignaca na I i II fazę, ale uwielbiany przez moich znajomych, którzy nie mm'ują ;)

Jeśli nie dietujemy to: przecier pomidorowy możemy zastąpićsosem pomidorowym, lub ketchupem jeśli ktoś lubi, twaróg zastępujemy parmezanem, możemy dodać pokrojona szynkę, salami, co kto lubi ;)

W wersji montignacowej możemy dodać tuńczyka w sosie własnym, pomidory, pora zamiast cebuli.

To do dzieła.

Jeśli mamy maszyne do wypieku chleba to:

Mleko podgrzewamy, żeby było letnie i wlewamy do maszyny, dodajemy kolejno białko z jaja, oliwę z oliwek, sól, fruktozę, mąkę razową i na końcu drożdże. Włączamy maszynę na program wyrabianie.

Jeśli nie mamy maszyny w takiej samej kolejności wsypujemy składniki do miski i wyrabiamy około 20 minut, aż będzie ciasto schodzić z łyżki i zostawiamy do wyrośnięcia na około 20 minut.

W tym czasie jak ciasto się wyrabia, albo rośnie kroimy cebulę i podmażamy na suchej patelni bez dodatku tłuszczu, jak sok z cebuli wyparuje dolewamy łyżkę wody, solimy i dusimy aż się zeszkli. Do cebuli można dodać pokrojone pieczarki, wtedy nie trzeba dolewać wody. Na końcu doprawiamy wg uznania, ja dodaję oregano, paprykę i pieprz.

Z ciasta formujemy 8 kulek. Spłaszczamy w środku za pomocą dna szklanki. W zagłębienie kolejno nakładamy cebulę z pieczarkami, przecier pomidorowy i twaróg.

Pieczemy w temp 175 stopni około 20 minut. Podajemy na śniadankoz warzywami.

Smacznego:)

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 2 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 20 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 8

Komentarze

  • SleepingBeuty, 2010-05-11 21:18:35
    SleepingBeuty
    Mniam, mniam mniam. Świetny przepis i bardzo fajny opis. A zdjęcie- ślinka cieknie. Zastanawia mnie bardzo smak tej pizzerki, ze wzgledu na twaróg. Czy mozna dodać do niej zwykły zółty ser? Z pewnością spróbuje. PRzygotowanie jest proste, cena przestępna a ochotka na pizzerki ogromna .
    Komentarz
  • malinka118, 2010-05-12 07:34:12
    malinka118
    Jeżeli nie dietujemy z Montignackiem to na górę możemy dać dowolne składniki. Dziękuję za opinię
    Komentarz
  • brommba, 2010-05-16 21:31:22
    brommba
    3
    Kilka dni temu odkryłam tą stronkę i przepisy tej autorki. Bardzo zwracam uwagę na zdrowe odżywianie, a tu tyle fajnych przepisów, zero nudnych jaje w koszulkach - banalnie prostych i oklepanych. Przepis dzisiaj wypróbowałam, jak dla mnie rewelacja
  • malinka118, 2010-05-16 21:33:45
    malinka118
    brommba dziękuję bardzo. Mam nadzieję, że nie zawiodę W najbliższym czasie pojawią się kolejne w większości zgodne z metodą Montignaca - ale nie tylko
    Komentarz
  • pysiamn, 2010-05-31 14:33:31
    pysiamn
    Jakim cudem ja się pytam przeoczyłam ten Świetny PRZEPIS ?

    Nie odpowiadaj ...mój geniuszu kulinarny...już oceniam...
    SUPER! i w dodatku zdrowo
    Komentarz
  • bardotka_a, 2010-09-11 09:01:52
    bardotka_a
    1
    Ja oceniam wersję z parmeznem
    Pychotka!

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe