Bułeczki maślane do herbaty

autor: , kategoria: ciasteczka, kuchnia angielska / irlandzka , dodano: 2010-05-11
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Bułeczki maślane do herbaty
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Bułeczki maślane do herbaty

Składniki:

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 190C.
Wymieszaj w misce najpierw sypkie produkty, stopniowo dodawaj miękkie masło, jajko. Laskę wanilii przetnij, wyjmij ziarenka i dodaj je do masy. Na końcu dodaj śmietanę (odrobinę śmietany zostaw do posmarowania babeczek).
Wszystko dokładnie wymieszaj i zagnieć na jednolitą masę – ciasto rozwałkuj na desce (wcześniej oprószonej mąką) na gruby placek; kieliszkiem lub metalowym pierścieniem wycinaj z ciasta kółka.
Posmaruj blaszkę masłem, a następnie wyłóż ją papierem i układaj babeczki w równych odstępach. Każdą z nich posmaruj śmietaną.
Piecz ok. 15 minut, aż się przyrumienią.

Babeczki smakują wyśmienicie z dżemem i/lub masłem. Są świetnym dodatkiem na śniadanie lub do herbaty.

    Śr. ocena: 4.20 / recenzji: 6 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 20 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 10

Komentarze

  • Fuksik1201, 2010-05-10 12:03:16
    Fuksik1201
    Bardzo fajny prosty przepis. Muszę koniecznie wypróbować.
    Komentarz
  • MissMonika, 2010-05-10 17:23:49
    MissMonika
    2
    Takie babeczki są faktycznie rewelacyjne do herbatek, dzieci je uwielbiają. Ja dodają do nich jeszcze rodzynki.
  • kropka75, 2010-05-10 21:47:54
    kropka75
    A skąd te babeczki na fotkach takie nieregularne? Skoro ciasto wałkowane na placek to powinny być gładkie.

    Jak to jest grubo rozwałkowane? Na pewno kieliszkiem? To malutkie będą...
    Komentarz
  • cosmomaniaczka, 2010-05-11 01:32:47
    cosmomaniaczka
    Bardzo fajny przepis, poszłam skuszona pozytywnymi komentarzami piec w środku nocy i naprawdę szybko poszło. Kruchutkie i sycące. W sam raz na śniadanie weekendowe albo w tygodniu jak możemy wcześniej wstać i poświęcić 20 minut -nie więcej na przygotowanie przysmaku....Jednak to proporcje na jedną lub dwie średnio głodne osoby, na większą ilość konsumentów zdecydowanie należy podwoić ilość składników. odradzam też stosowanie masła z biedronki, osełkowego- daje nieciekawy słonawy posmak, albo dodając to masło trzeba wykluczyć sól z przepisu.
    Komentarz
  • cosmomaniaczka, 2010-05-11 01:33:26
    cosmomaniaczka
    4
    Bardzo fajny przepis, poszłam skuszona pozytywnymi komentarzami piec w środku nocy i naprawdę szybko poszło. Kruchutkie i sycące. W sam raz na śniadanie weekendowe albo w tygodniu jak możemy wcześniej wstać i poświęcić 20 minut -nie więcej na przygotowanie przysmaku....Jednak to proporcje na jedną lub dwie średnio głodne osoby, na większą ilość konsumentów zdecydowanie należy podwoić ilość składników. odradzam też stosowanie masła z biedronki, osełkowego- daje nieciekawy słonawy posmak, albo dodając to masło trzeba wykluczyć sól z przepisu.
  • kaska20_2005, 2010-05-20 13:26:50
    kaska20_2005
    mam pytanko jak gruby ma by ten placek? i czy zamiast laski wanili mozna dodac cukier waniliowy?
    Komentarz
  • AgaZ, 2010-05-21 08:28:21
    AgaZ
    Babeczki przed upieczeniem mają ok. 1,5 cm grubości.Myślę, że zawsze możesz dodawać cukier waniliowy lub inny aromat jaki lubisz. Zerknij na przepis video, gdzie cały przepis jest bardzo dokładnie pokazany krok po kroku.
    Komentarz
  • ferguusson, 2010-05-23 22:32:47
    ferguusson
    Świetny i naprawde prosty przepis! Napewno wyprobuję w weekend.
    Sprobuję zrobic też wariację smakową z migdałami i posmarować roztrzepanym białkiem
    Komentarz
  • kropka75, 2010-05-26 17:54:55
    kropka75
    1
    Na filmiku widzę ok. 1cm grubości... to już rozumiem czemu mi z tego wyszły ciastka.

    Fajny, prosty przepis. Szybko się robi, szybko piecze...
    Jednak nie gra mi w tych babeczkach / bułeczkach jedna rzecz - czuję proszek. Taka ilość proszku zawsze wychodzi mi uszami i wyłapuję ją w ciastkach, tu jest tak samo. Przy mniejszej ilości, nie rośnie. Przy takiej jak w przepisie czuję ten smak... za dużo go jak dla mnie.

    Mój mąż zjadł dwie sztuki i cierpiał cały dzień pochłaniając Renie na tony.
  • dorotkaaa892, 2010-05-30 20:13:03
    dorotkaaa892
    1
    Wczoraj robiłam. I wyszły naprawdę dobre Ja smarowałam je sobie nutellą A potem człowiek przybiera na wadze
    Jednak dałam tylko łyżeczkę proszku do pieczenia, dwie wydawało mi się za dużo.
    Polecam!
  • cholernarejestracja, 2010-05-30 20:25:25
    cholernarejestracja
    3
    A ja zrobiłam je trochę inaczej ponieważ próbowałam już tradycyjnych scones na słodko, to te zrobiłam na wytrawnie. Zrobiłam z podwójnej porcji, ale cukru dodałam tylko ok. 30 g, trochę więcej soli. Sypnęłam szczodrze przyprawy do pizzy, oregano, bazylii, i starłam do środka ok. 50g twardego sera (edamskiego). No i oczywiście bez wanilii.

    Wyszły absolutnie przepyszne, bardzo sycące, wspaniałe jeszcze na gorąco z plasterkiem sera do środka - rozpuścił się od jeszcze ciepłej bułeczki
  • marissima, 2010-06-11 21:42:35
    marissima
    ciekawe ciekawe
    aczkolwiek bułeczki robione na drozdzach są zdrowsze dla cery
    Komentarz
  • Luba, 2010-06-18 08:15:46
    Luba
    Ile mniej więcej sztuk wychodzi z jednej porcji?
    Komentarz
  • siostraelwa, 2011-05-30 21:40:57
    siostraelwa
    Ochotka mnie wzięła, także je również wypróbuję niedługo
    Komentarz
  • cranberriess, 2011-12-20 17:32:14
    cranberriess
    0
    Niestety przepis slabiutki...z podanej ilosci maki po dodaniu smietany wychodzi zadka maz!!! Nie da sie tego rozwalkowac,nie da sie tego odkleic od rak! Po dodaniu maki pieka sie zakalcowate placki. Polecam paniom najpierw upiec,a potem dodawac 5-gwiazdkowa opinie tylko za zdjecie! Nie polecam,nic specjalnego...lepsze sa drozdzoweczki!
  • Dominika321_2, 2013-09-06 16:59:14
    Dominika321_2
    Bardzo fajny przepis. Aż się głodna robię
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe