Tort truflowy

autor: , kategoria: torty , dodano: 2010-05-10
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Tort truflowy
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Tort truflowy

Składniki:

  • jajka [6 szt.]
  • cukier [6 łyżek]
  • mąka tortowa [6 łyżek]
  • sól [1 szczypta]
  • masło [250 g]
  • cukier puder [150 g]
  • czekolada gorzka [100 g]
  • kawa [2 łyżeczki] (rozpuszczalna)
  • czekolada sypka [150 g] (moze być starta z tabliczki, smak dowolny, będzie to posypka na tort)
  • spirytus (do smaku)

Przygotowanie:

Biszkopt:
Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę, dodać cukier i nadal ubijać. Następnie dodać żółtka i ubijać masę aż do rozpuszczenia się cukru. Następnie dodać mąkę i ostrożnie mieszać, w przypadku korzystania z miksera zmienić na 1 bieg. Gotową masę wlać do tortownicy i piec około godziny. Najlepiej upiec dzień wcześniej wtedy ma czas przeschnąć.

Krem:
Masło z cukrem pudrem zmiksować na jednolitą masę (raczej nie stosować cukru kryształu bo nie będzie chciał się rozpuścić. Czekoladę rozpuścić i dodać do masy, następnie dodać kawę rozpuszczalną (najlepiej rozpuścić ją z łyżeczką wody- żeby nie było grudek). Dodawać spirytus wg przepisu 2 łyżki ale ja preferuję większe ilości (zazwyczaj było to około 100 ml).

Biszkopt nasączyć spirytusem rozmieszanym pół na pół z dowolnym sokiem owocowym (można też użyć alkoholu smakowego np. malibu, nalewka, itp.). Krem po 1/3 nałożyć pomiędzy trzy warstwy biszkoptu, resztą wysmarować wierzch i boki tortu. Obsypać całość startą czekoladą.

Jako ozdobę można zrobić takie kulki jak na obrazku, ale osobiście odradzam, raz zrobiłam i w jedzeniu to nie było zbyt szczęśliwe bo w jednym miejscu miało się dużo kremu do zjedzenia bez biszkoptu, a krem jest ciężki.

Tort można zrobić w wersji piętrowej, wtedy kremu należy zrobić dwa razy więcej a biszkopty upiec dwa różnej wielkości, lub jeżeli ktoś chce jeszcze większy to trzypiętrowy. Należy zrobić dwa takie same biszkopty. Z jednego obciąć około 3 cm brzegu. Brzeg wysmarować z jednej strony kremem i zwijać w kółko. Pozostałe piętra robi się w tradycyjny sposób.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 90 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 12

Polecany film:

Elżbieta Żołek - Tort bezowy

Komentarze

  • Isis23, 2010-05-10 13:18:10
    Isis23
    o matko, ależ to apetycznie wyglada...zjadłabym monitor jakby sie dało :P
    wypróbuje przepis przy nastepnej okazji i wtedy ocenie
    Komentarz
  • adverse, 2013-05-14 18:42:46
    adverse
    Tort wygląda przepysznie i chcialabym go zrobić, czy mogłabyś podać wymiary tortownicy jakiej użyłaś?
    Komentarz
  • asiulkaa, 2013-06-18 10:00:27
    asiulkaa
    Na 6 jajek to używam średniej tortownicy. Tak z 25 cm powinno być optymalne, ale to nie ma większego znaczenia, mniejsza tortownica to wyższy biszkopt i warstwa kremu też wtedy będzie wyższa.
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 4
    Biszkopt -sprawdzony przepis
  • Mniam: 2
    Błyskawiczne ciasto z owocami
  • Mniam: 19
    Murzynek prościutki i pyszny.
  • Mniam: 1
    Ziemniaczane purée z cebulką