weki z masy grzybowej (do uszek, pierogów i zapiekanek)

autor: , kategoria: wytrawne przetwory , dodano: 2010-05-11
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! weki z masy grzybowej (do uszek, pierogów i zapiekanek)
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! weki z masy grzybowej (do uszek, pierogów i zapiekanek)

Składniki:

Przygotowanie:

Farsz można zastosować jako gotową masę do uszek, a dzięki przygotowaniu jesienią w czasie zbioru grzybów oszczędzamy czas w okolicy Bożego Narodzenia gdy jest wiele innych zajęć.

Przerobić na masę można wszystkie rodzaje grzybów nawet te które nie nadają się do suszenia, dzięki temu lepiej można wykorzystać zebrane grzyby.

Masa grzybowa nadaje się też do pierogów z kapustą i grzybami. Można z niej zrobić szybką zapiekankę: posmarować masą kromkę chleba przykryć plastrem żółtego sera i włożyć na minutę do mikrofali.

Przygotowanie:
Grzyby opłukać, duże pociąć na mniejsze kawałki (tak jak do gotowania ziemniaków). Wrzucić do wody (temperatura nie ma znaczenia), gotować 20 minut. Grzyby odcedzić.

Następnie zmielić w maszynce do mięsa. Zmieloną masę smażyć na margarynie (oczywiście można zastosować inny tłuszcz). Smaży się około pół godziny tak aby masa zrobiła się gęsta i zbita. Masę doprawiamy solą, pieprzem i innymi przyprawami typu vegeta, ziarenka smaku. Gotową masę wkładamy do wyparzonych słoików.

Wekowanie można dokonać na dwa sposoby:

1. Szybszy wymagający szybkowara. Słoiki wekujemy przez 45 minut licząc od uszczelnienia się szybkowaru (można trochę dłużej, byle nie krócej). Nie otwieramy szybkowaru od razu (polewając zimną wodą) tylko czekamy około pół godziny i pozwalamy aby sam się rozszczelnił.

2. Bardziej czasochłonny. Słoiki wekujemy w zwykłym garnku przez 60 minut, czynność tę powtarzamy jeszcze dwa razy w odstępach dobowych.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 120 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 10

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe