Pychotka dla dzieci i nie tylko. Pełnoziarniste rogaliki drożdżowe z nutellą.

autor: , kategoria: ciasteczka , dodano: 2010-05-12
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Pychotka dla dzieci i nie tylko. Pełnoziarniste rogaliki drożdżowe z nutellą.
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Pychotka dla dzieci i nie tylko. Pełnoziarniste rogaliki drożdżowe z nutellą.

Składniki:

Przygotowanie:

Rogaliki są jednym z ulubionych deserów mojego synka. Są świetna alternatywą dla gotowych słodyczy. Poprzez zastosowanie mąki pełnoziarnistej są zdrowe i sycące.

Są szybkie do zrobienia.

Można zamiast nutelli zastosować masę innych "nadzień":

1. Jabłka podsmażone z cukrem i cynamonem, jak do szarlotki
2. Konfitury owocowe - ja polecam z morelową.
3. Słodki twarożek
4. Slodki mak
5. Masa budyniowa

i dużo innych ;)

To do roboty
Jeśli mamy maszynę do wypieku chleba to:

Mleko podgrzewamy, żeby było letnie i wlewamy do maszyny, dodajemy kolejno białko z jaja, oliwę z oliwek, sól, fruktozę, mąkę razową i na końcu drożdże. Włączamy maszynę na program wyrabianie.

Jeśli nie mamy maszyny w takiej samej kolejności wsypujemy składniki do miski i wyrabiamy około 20 minut, aż będzie ciasto schodzić z łyżki i zostawiamy do wyrośnięcia na około 20 minut.


Z podanej porcji wychodzi około 12 rogalików.
Mokrą dłonią biorę kawałek ciasta - na oko. Formuję mniej więcej prostokąt, daję łyżeczkę nutelli i sklejam boki w formie wałeczka, a następnie formuję rogalik. Trzeba dokładnie skleić ciasto, żeby podczas pieczenia ni wypłynęło nadzienie.

Wykładam na blachę z papierem do pieczenia.

Piekę ok. 20 minut w temp. 150 stopni.

Podaję z bitą śmietaną, posypką czekoladową. Jeśli robię z owocami, to zamiast posypki czekoladowej podaję z suszoną żurawią lub połówkami winogron.

    Śr. ocena: 3.75 / recenzji: 2 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 20 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 12

Komentarze

  • plywok, 2010-05-12 11:34:13
    plywok
    ciekawy przepis.
    jednak nie lubię się bawić z drożdzami, ale widzę, że jednak warto się przekonać.

    a czy maszyna do wypieku chleba to jak widzę, ma różne zastosowania, tak? nie tylko chleb ale wszystko co jest z drożdzami? pizza też się tam zrobi czy nie?
    Komentarz
  • malinka118, 2010-05-12 11:36:55
    malinka118
    Tak. Wykorzystuję ją do zarabiania ogólnie ciasta drożdżowego na słodko słono. Polecam, u mnie jest często wykorzystywana. I dziękuję za komentarz.
    Komentarz
  • malinka118, 2010-05-12 11:36:55
    malinka118
    Tak. Wykorzystuję ją do zarabiania ogólnie ciasta drożdżowego na słodko słono. Polecam, u mnie jest często wykorzystywana. I dziękuję za komentarz.
    Komentarz
  • malinka118, 2010-05-12 11:36:57
    malinka118
    Tak. Wykorzystuję ją do zarabiania ogólnie ciasta drożdżowego na słodko słono. Polecam, u mnie jest często wykorzystywana. I dziękuję za komentarz.
    Komentarz
  • asiulkaa, 2010-05-12 14:03:54
    asiulkaa
    malinka czy rogaliki na samej mące razowej nie są zbyt "stare" w smaku? Bo ja do chleba daje maksymalnie 1/4 maki razowej bo inaczej nie jest taki mięciutki i puszysty.

    plywok ja w maszynie do chleba nie tylko robię ciasto do pizzy, ale również do makowca. Jest osobny program tylko na wyrabianie ciasta bez pieczenia. Poza tym jest również program na konfitury.
    Komentarz
  • malinka118, 2010-05-12 14:08:37
    malinka118
    Asiulkaa Mnie i mojej rodzince bardzo smakują i nie mam wrażenia, żeby wydawały się stare. Ale my ostatnio jemy tylko wypieki 100% pełnoziarniste. Najlepiej spróbuj
    Komentarz
  • pysiamn, 2010-05-12 19:38:24
    pysiamn
    malinko geniuszu kulinarny zapisuje do ulubionych potem woadne ocenic
    Komentarz
  • malinka118, 2010-05-12 19:44:27
    malinka118
    Pysiu uczę się od mistrzyni
    Komentarz
  • addicted to wizaz, 2010-05-31 20:28:17
    addicted to wizaz
    2
    Właśnie przed chwilą zjadłam jeszcze ciepłego rogalika. Bardzo łatwe w wykonaniu, pyszniutkie i zdrowsze od kupnych, więc daję 5 gwiazdek. Na pewno jeszcze nie raz zagoszczą w moim domu.
  • cynaamonka, 2010-11-02 13:35:00
    cynaamonka
    2
    Bardzo zainteresowały mnie przepisy malinki. Jak dotąd wypróbowałam mufinki z żurawiną i te oto rogaliki. Niestety rogaliki potwierdziły mój sceptycyzm: ciastko zrobione wyłącznie z pełnoziarnistej mąki nie może być dobre. Rogaliki wyszły po prostu niesmaczne, jest w nich zdecydowanie za mało cukru. Smakuja po prostu jak chleb z nutellą.
    Konsystencja ok, nie są za twarde. Ale smak rozczarowuje.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem