Sos pieczarkowo - drobiowy

autor: , kategoria: sosy , dodano: 2010-05-12
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Sos pieczarkowo - drobiowy
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Sos pieczarkowo - drobiowy
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Sos pieczarkowo - drobiowy
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Sos pieczarkowo - drobiowy

Składniki:

Przygotowanie:

Pieczarki myjemy kroimy na pół i w plasterki.
Cebulkę też kroimy na pół i potem w plasterki.
Na patelni rozgrzewamy masełko i wrzycamy pieczarki z cebulką, mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem i smażymy aż cebulka się zeszkli.

Do garnuszka wrzucamy naszą mieszankę z patelni, dodajemy śmietanki, chwilę gotujemu i dodajemu liść laurowy i ziele angielskie.

Jeżeli do naszego sosu chcemy dodać mięsko to właśnie to jest ten moment.
Mięso drobiowe musi być ugotowane lub usmażone. Ja dodaję zazwyczaj to co nie zostało zjedzone z całego kurczaka. Nie ma tego za wiele, ale przynajmniej się nie marnuje :). Bo u nas tylko uda idą i czasami pierś.
Dolewamy trochę gorcej wody, aby zwiekszyć objętość sosu i jeszcze chwilę gotujemy.
Doprawiay do smaku solą i pieprzem.
Sos nie musi się za długo dotować, bo przecież wszystkie składniki już surowe nie są :)
Na sam koniec zagęszczamy sos mąką.


Sos można podać z makaronem,ryżem,ziemniaczkami ALBO np. z ziemniaczanymi kotlecikami ( http://smaczny.wizaz.pl/przepis_widok.php?id=2419 ) lub z kluskami śląskimi ( http://smaczny.wizaz.pl/przepis_widok.php?id=1449 )

Sos nie musi zawierać mięsa :)


Smacznego :)


* dla miłośników kostek smkowych- można dać 1 kostkę grzybową.

    Śr. ocena: 4.75 / recenzji: 4 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 5

Komentarze

  • mww, 2010-05-12 11:01:17
    mww
    0
    Uwielbiam pieczarki!!! Czasami dodaję trochę sosu sojowego..zdjęcie zachęca do konsumpcji....
  • dzidzia_aim, 2010-06-11 17:18:04
    dzidzia_aim
    2
    Jak dla mnie takim sosikiem wystarczy polać ziemniaczki, wziąść w łapkę ogórasa kiszonego i obadek że palce lizać
  • carmel_, 2010-06-26 21:14:24
    carmel_
    1
    Zrezygnowałabym z ziela angielskiego a dodała jakąś zieleninkę, np. pietruszkę lub koperek
  • Sensuel, 2010-06-26 21:48:47
    Sensuel
    Zielę angielskie wg mnie bardzo dobrze komponuje się z grzybami czy też pieczarkami dlatego zawsze daję je do dania.
    A zieleninką to można sobie oczywiście posypać na samym końcu i jak kto woli:koperkiem lub pietruszką.
    Komentarz
  • isabelmm, 2010-10-29 20:44:26
    isabelmm
    1
    Pyszny sosik i tyle możliwości wykorzystania... Smakowite zdjęcie

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem