biszkopt (bez proszku do pieczenia)

autor: , kategoria: torty , dodano: 2010-05-12
  • biszkopt (bez proszku do pieczenia)

Składniki:

Przygotowanie:

Przepis jest wygodny w stosowaniu bo można łatwo zmienić wielkość biszkoptu w zależności od wielkości tortownicy, gdyż na jedno jajko przypada jedna łyżka cukru i mąki.

Przygotowanie:
Oddzielamy białka od żółtek. Białka ze szczyptą soli ubijamy na najwyższym biegu na sztywno, nadal miksując dodajemy cukier i po chwili żółtka. Masę ubijamy aż do rozpuszczenia cukru. Zmniejszamy obroty do minimum i dodajemy powoli mąkę.

Pieczenie:
Masę wlewamy do tortownicy wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 170 stopni około 40 minut. Najlepiej sprawdzić czy biszkopt się upiekł nakłuwając go patykiem do szaszłyków, jeżeli na patyk będzie czysty lub ewentualnie będzie miał kawałki upieczonego ciasta to znaczy że jest gotowy.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 12

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem