Zupa migdałowa

autor: , kategoria: zupy, Wigilijne potrawy (Boże Narodzenie), kuchnia polska , dodano: 2009-11-14
  • Zupa migdałowa

Składniki:

  • migdały [15 szt.] (słodkie)
  • migdały [5 szt.] (gorzkie)
  • masło [1 łyżka]
  • mleko [1 l]
  • cukier [3 łyżki]
  • sól [1 szczypta]
  • rodzynki [5 dag]

Przygotowanie:

Migdały umyć, sparzyć, po kilku minutach osuszyć i obrać. Zemleć w specjalnej maszynce lub utłuc na miałko w moździerzu. Rodzynki przebrać, umyć starannie, moczyć godzinę, potem odcedzić na sicie. Zagotować mleko, osłodzić, dodać szczyptę soli i masło, wsypać migdały i gotować przez 3 minuty. Zestawić z ognia, wsypać rodzynki.
Podawać zupę na gorąco, z niewielką ilością ryżu ugotowanego na sypko.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 20 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 5

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: zupa brokułowa

Komentarze

  • SweetFruit, 2010-04-28 02:00:39
    SweetFruit
    Mmm... Musi być pysznee! Jak dla mnie bomba z tym ryżem
    Komentarz
  • SweetFruit, 2010-04-30 23:29:07
    SweetFruit
    I jest pyszne! Wypróbowałam - wspaniałe, szczególnie z ryżem
    Komentarz
  • ewelline, 2010-08-06 15:21:29
    ewelline
    dodaje do ulubionych, zainteresowała mnie
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 2
    Racuchy na jogurcie:hit ekspresowej kuchnii
  • Mniam: 1
    Bajaderki czyli sposób na zakalec, lub jak kto woli ciastka z resztek  ;-)
  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe