Tortilla - placki pszenne

autor: , kategoria: tortille, dodano: 2010-05-13
  • Mniam: 4
    Mniam zdjęcie! Tortilla - placki pszenne
    Mniam: 4
    Mniam zdjęcie! Tortilla - placki pszenne

Składniki:

Przygotowanie:

Mąkę mieszamy z łyżeczką soli.
Dodaję łyżkę oleju i wodę.
Wyrabiam szybko ciasto ręcznie, a jak ktoś ma robota do wyrabiaia ciasta to może go spokojnie użyć :)
Ciasto dzielę na 4 części (bo będą 4 placki) i rowałkowuję na stolnicy posypaną mąką.
Placki powinny mieć ø ok.25 cm.
Smażę je na rozgrzanej patelni ok. 2 min z każdej strony.Placki powinny być blade z opalonymi plamkami.
Usmażone placki zawijam w ściereczkę, aby przed napełnieniem ich farszem nie stwardniały i nie wystygły.

* placki można użyć robiąc np.tacos wg mojego przepisu http://smaczny.wizaz.pl/przepis_widok.php?id=2375


A jeżeli zdarzy się,że zrobią się nam sztywne, to można zrobić z nich takie a'la nachos, połamć i podawać z salsą ;)

    Śr. ocena: 4.59 / recenzji: 11
  • Poziom trudności:
  • Czas: 20 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Komentarze

  • pysiamn, 2010-05-13 14:37:49
    pysiamn
    Uwielbiamy tortillę...zawsze kupowałam placki ....koniecznie muszę zrobić z Twgo przepisu ...dzieki za przepis jak zrobieocenię
    Komentarz
  • Sensuel, 2010-05-13 15:29:02
    Sensuel
    No to czekam z niecierpliwością na recezje.
    Komentarz
  • asiulkaa, 2010-05-13 18:08:44
    asiulkaa
    Też będę musiała wypróbować bo gotowe placki są bardzo drogie, a tu składniki wychodzą bardzo tanio.
    Mam pytanie dotyczące smażenia, czy nie daje się żadnego tłuszczu na patelnię?
    Komentarz
  • aleksaa, 2010-05-13 19:00:35
    aleksaa
    kiedys probowałam zrobić tortille z mąki kukurydzianej ale jakos nie bardzo chciała wyjsc... także przepis bd chciała wypróbować bo placki wyglądają bardzo zachęcajaco
    Komentarz
  • Sensuel, 2010-05-14 09:56:18
    Sensuel
    Ja też robiła kiedyś z kukurydzianej i wyszły mi deseczki ,były tak sztywne.
    Komentarz
  • smerfetka83, 2010-05-14 10:30:16
    smerfetka83
    zawsze kupowałam placki do tortilli, ale mam nadzieję, że po twoim przepisie już więcej ich nie kupię. A tak na marginesie mam pytanie do sesuel i aleksaa:gdzie kupowałyście mąkę kukurydzianą?
    Komentarz
  • monisia104, 2010-05-16 13:05:27
    monisia104
    2
    kupne placki tortilla są drogie, więc spróbowałam sama je zrobić. przepis bardzo dobry, placki pyszne. po smażeniu (na suchej patelni) wkładałam pod ściereczkę i były ciepłe oraz miękkie.
    mam jeszcze problem z zawijaniem, ale dopracuję to niewątpliwie jeszcze wiele razy skorzystam z tego przepisu
  • aleksaa, 2010-05-16 13:28:17
    aleksaa
    smerfetka, mąkę kukurydzianą np w Tesco dostaniesz
    Komentarz
  • Sensuel, 2010-05-16 14:08:43
    Sensuel
    monisia...cieszę się bardzo,że się udało
    Komentarz
  • klada, 2010-05-16 18:49:31
    klada
    a czy zamiast oleju można dac oliwę z oliwek?
    Komentarz
  • Sensuel, 2010-05-16 19:25:42
    Sensuel
    Nie próbowała,ale nie sądze,bo oliwa z oliwek ma charakterystyczny posmak.Zawsze możesz sprbować
    Komentarz
  • zuzaneczka, 2010-05-17 15:53:34
    zuzaneczka
    muszę wypróbować! ląduje w ulubionych, a jak zrobię to ocenię
    Komentarz
  • Osiak, 2010-05-18 15:04:03
    Osiak
    2
    Właśnie zjadłam ze współlokatorami tortille według tego przepisu nadziewane warzywami i kurczakiem. Jak dla mnie rewelacja bo składniki wychodzą bardzo tanio, a i wykonanie to łopatologia stosowana Przynajmniej nie wyszły takie jak z mąki kukurydzianej tzn. takie że można było używać ich jako talerzy. Polecam dla urozmaicenia kapkę koncentratu z buraków albo szpinaku i mamy kosmiczne kolorki dla niejadków
  • zuzaneczka, 2010-05-20 00:07:59
    zuzaneczka
    monisia tak z ciekawości - na czym polega problem z zawijaniem?
    Komentarz
  • zuzaneczka, 2010-05-20 00:27:45
    zuzaneczka
    3
    zrobiłam, napaliłam się na te tortille jak nie wiem co bo tanie i w każdej chwili można zrobić,

    ciasto ciężko się wyrabia i ciężko wałkuje.
    na zewnątrz "opalone plamki" zaczynały się przypalać, a środek nadal był niedopieczony (starałam się rozwałkować zgodnie z sugestią 4 szt ok 25 śr. ogień nie był mocny ).
    Po przykryciu ściereczką faktycznie miękną, ale co z tego jak są gumowe i niesmaczne?
    nie wiem co źle robiłam, ale niestety jestem rozczarowana

    gwiazdki za pomysł, ale ja nadal szukam przepisu na tortille
  • GO, 2010-05-20 11:22:37
    GO
    będę musiała spróbować zrobić te placki wyglądają smakowicie
    Komentarz
  • mosiek1, 2010-05-22 15:27:43
    mosiek1
    1
    właśnie skończyłam się zajadac chociaż nie smakują jak te ze sklepu, to wcale na to nie liczyłam, a smak i tak jest super Gwiazdki za łatwosc wykoniania, przejrzyście napisany przepis i zdjęcie. Dziękuję bardzo za ten przepis
  • monisia104, 2010-05-23 09:31:42
    monisia104
    zuzaneczka, placki się nie łamią, jedynie ja nie potrafię ich zwinąć tak, żeby farsz nie wylatywał dołem. może to wynikać też z rozmiaru placków. moje były malutkie, bo nie dysponowałam akurat większą patelnią
    Komentarz
  • Sensuel, 2010-05-23 10:04:37
    Sensuel
    monisia...ja zwijam je tak : na placek kładę farsz,dół placka zakładam mniej-więcej do połowy.Potem lewa strona i prawa strona.Mnie też nie zawsze udaje się zrobić tak,że placek tak zawinięty się trzyma.Dlatego na sam koniec kładę na "zakładkę" plaster ogórka lub pomidora.
    Zerkni do mojego przepisu TACOS tam widać o co mi chodzi
    Komentarz
  • vild, 2010-05-23 18:30:34
    vild
    3
    Placki z twojego przepisu robilam wczoraj.Super przepis !!Juz nigdy nie kupie tortilli w sklepie.
  • libra777, 2010-05-23 19:29:04
    libra777
    -5
    Też kiedyś kupiłam tortille i nie specjalna była.Muszę wypróbować przepis
  • Kasica011011011, 2010-07-08 20:15:24
    Kasica011011011
    a czy takie placki mogą leżeć 2-3 dni? nie będą wtedy się łamać, czy wyschną?
    Komentarz
  • Sensuel, 2010-07-08 20:59:03
    Sensuel
    Nie wiem.Nigdy nie trzymałam ich tak długo.Na bierząco robiłam i były zjadane.Być może w szczelnie zamkniętym pojemniku lub w foli/worku to dałyby radę.
    Komentarz
  • _Czarodzielnica_, 2010-08-11 18:21:04
    _Czarodzielnica_
    2
    Zrobiłam placki według Twojego przepisu. Niestety, ciasto bardzo się lepiło, nie mam pojęcia co źle zrobiłam.
    Twój przepis jest przejrzysty, ale lecą tylko trzy gwiazdki, niestety nie byłam zachwycona wykonywaniem tych placków.
    Kiedyś miałam przepis na placki z margaryną, nie trzeba było wałkować etc. Niestety gdzieś go zapodziałam, a szkoda.
    Jestem rozczarowana, ciasto z Twojego przepisu ciężko się wałkuje i urabia. Smak dobry, ale TŻtowi nie smakowało.
  • Sensuel, 2010-08-11 19:09:46
    Sensuel
    Czarodzielnica....ale przecież to nie moja wina,że tobie nie wyszło,zwłaszcza że jak sama napisałaś przepis jest przejrzysty.
    Innym i mnie wychodziło.Spróbuj może jeszcze raz.Poza tym JEŻELI ciasto się lepi to ja zawsze dodaję maki,jeżeli wiem że ciasto ma być do wałkowania.A jeżeli jest za gęste,a potrzebuję lejącego to dodaję więcej wody lub mleka
    Komentarz
  • ewelline, 2010-08-13 17:00:26
    ewelline
    1
    dobry przepis na placki do tortilli, ja na początku robiłam z łyżka smalcu bo tak miałam w przepisie w książce i trochę inne proporcje ale na dużo więcej placków, ale zaczęłam robić od jakiegoś czasu z olejem ponieważ w mojej lodowce smalec nie gości raczej i są równie dobre. Moim zdaniem są lepsze od kupnych, raz ze tańsze a dwa ze mi kupne zawsze się rwały mocno. I dużo zależy od patelni ja mam jedna na której mi wychodzą ładne a na drugiej się nie da ich robić.

  • April291, 2012-02-15 21:55:05
    April291
    1
    Zamiast łyżeczki dałam łyżkę soli ale to mój błąd trochę za słone ale i tak dobre ! Nie mogłam rozwałkować więc były trochę za grube ale i tak świetne! Dziękuje za przepis
  • Nikka_87, 2012-03-19 10:31:16
    Nikka_87
    0
    juz pare razy robiłam placki z tego przepisu i sa poprostu genialne co prawda trzeba je owinac zeby nie zrobiły sie twarde ale jak na domowy wyrób to poprostu mega
  • damka1988, 2012-05-02 08:54:07
    damka1988
    ja dziś wypróbuję Twój przepis.A co do zawijania ja stosuje metodę z Mc Donald`s po nałożeniu farszu zaginam dół a następnie zwijam z prawej do lewej zawsze się udaje.
    Komentarz
  • cetrizini, 2012-08-21 13:38:25
    cetrizini
    1
    Rewelacja! Podchodziłam do tortilli jak pies do jeża ale w końcu trafiłam na Twój przepis i się przemogłam. Jestem zachwycona! Ciasto jest mięciutkie, elastyczne, dobrze się wałkuje - dodaję do niego jeszcze chili w proszku dla fajnego koloru. Mój patent na miękkie placki - usmażone wykładam na talerz i przykrywam drugim odwróconym talerzem - a za składanie biorę się dopiero po usmażeniu wszystkich placków. Dzięki temu są ciepłe i elastyczne. Dzięki za przepis

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 17
    Letni deser
  • Mniam: 2
    Truskawkowy torcik z tortilli
  • Mniam: 1
    Panna cotta z musem truskawkowym
  • Mniam: 2
    Pyszna KAWA z sosami

Zamknij