Pomidorowa ekspresowa

autor: , kategoria: zupy , dodano: 2010-05-13
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pomidorowa ekspresowa
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pomidorowa ekspresowa

Składniki:

Przygotowanie:

Jest to prosta wersja pomidorowej z makaronem. Zaletą zupy jest bardzo szybkie przygotowanie które zajmuje tyle co zagotowanie wody.

Do zimnej wody wrzucić kostkę rosołową i koncentrat pomidorowy (około dwóch łyżek). Wstawić aby się zagotowało.
W tym czasie wbić całe jajko do kubka wsypać szczyptę soli i mąkę, wymieszać aby powstała jednolita dość gęsta masa która będzie lejąca. Jeżeli okaże się że masa zrobiła się zbyt gęsta można ją rozcieńczyć mlekiem lub śmietaną. Im masa będzie gęstsza, tym kluski będą większe.
Gdy zupa zawrze ciągle gotując powoli wlewać masę wąską stróżką. Gotować jeszcze pół minuty aby wszystkie kluski wypłynęły na powierzchnię.

Zupę podawać można również z dodatkiem śmietany.

    Śr. ocena: 4.75 / recenzji: 8 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 10 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 2

Komentarze

  • mesta93, 2010-11-28 20:11:46
    mesta93
    na kostkach rosołowych, to już nie jest to samo co na mięchu i warzywkach
    Komentarz
  • mmhhmm, 2010-11-28 20:58:47
    mmhhmm
    wg mnie bardzo dobry przepis, a z kostki pomidorówka akurat wychodzi równie dobra jak z mięsa...
    Komentarz
  • asiulkaa, 2010-12-07 09:24:20
    asiulkaa
    Mesta ale na miechu i warzywkach to już nie będzie ekspresowa zupa, a o to mi w tym przepisie chodziło, że robi się ją błyskawicznie, a nie o arcydzieło sztuki kulinarnej.
    Komentarz
  • Pepus, 2011-10-24 20:57:59
    Pepus
    1
    A mi ten przepis odpowiada, bo jest bardzo szybki. Kluski lane albo kładzione są idealne.
    Robię tą zupkę jak zostaję sama.
  • Becia0d, 2011-10-30 20:00:09
    Becia0d
    1
    Ja robię taką samą, tylko jeszcze koncentrat przysmażam na maśle -daje to zupełnie inny smak. Polecam spróbować Czasem chlapnę do tego jeszcze puszkę krojonych pomidorów, bo lubię jak mi coś pływa. Albo zamiast lanych wrzucam świderki na samym początku i dalej wg przepisu Jak masz pół h wolnego między zajęciami to jest jak znalazł!
  • klaudens, 2011-11-04 13:34:20
    klaudens
    0
    uwielbiam taką pomidorową
  • sphinx123, 2011-11-06 21:25:31
    sphinx123
    Co to za przepis? Glutaminian sodu z dodatkiem przecieru pomidorowego... Może zaczniecie dodawać wskazówki jak przygotować zupkę z proszku, bo to ta sama liga.
    Komentarz
  • Majaaaaa, 2011-11-29 12:15:58
    Majaaaaa
    1
    Wspaniała! Szybka w przygotowaniu (15min), tania i mega smaczna! Ja dodaję kostkę rosołową wołową (zupa jest bardziej aromatyczna) i płaską łyżeczką cukru.
    Uwielbiam ją
  • madzia57, 2012-02-07 10:52:35
    madzia57
    1
    Zrobiłam dziś, bo mi się spieszyło i super sprawa Pod koniec dodałam suszonego lubczyku [nie mam świeżego, ta pora roku...] i pyszności
  • sweetrosee, 2012-06-24 19:11:25
    sweetrosee
    0
    Zupka jest genialna!! Nie dość, że ekspresowa, to jeszcze bardzo dobra mniam!!
  • gigibooom, 2012-08-25 17:51:40
    gigibooom
    1
    Dla osób które nie lubią gotowanego mięsa i nie mają z nim co zrobić przepis idealny. Również dodałabym pomidory z puszki albo przecier pomidorowy. Z kluskami fajny pomysł, muszę spróbować
  • pepita, 2012-10-14 11:19:38
    pepita
    0
    Pyszna, a mesta93 niech się schowa, bo widocznie nie wie, że nie zawsze jest czas na gotowanie mięska.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe