Piernikowa choinka

autor: , kategoria: ciasteczka, Wigilijne potrawy (Boże Narodzenie) , dodano: 2010-05-13
  • Mniam: 2
    Mniam zdjęcie! Piernikowa choinka
    Mniam: 2
    Mniam zdjęcie! Piernikowa choinka
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Piernikowa choinka
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Piernikowa choinka

Składniki:

Przygotowanie:

Z grubego papieru lub plastiku wycinamy szablony w formie sześcioramiennej gwiazdy o średnicy 6, 7, ... , 13 cm. W sumie 8 sztuk. Szablony te będą służyły latami.

Wykonanie szablonów:
Gwiazdę sześcioramienną łatwo wyrysujemy za pomocą cyrkla i linijki. Cyrkiel rozszerzamy na połowę średnicy (dla 13 centymetrowej gwiazdy 6,5 cm, rysujemy koło, następnie wbijamy igłę cyrkla w dowolnym miejscu na okręgu (rozstaw pozostaje bez zmian) i zaznaczamy odległość, ponownie wbijamy cyrkiel w miejscu skrzyżowania okręgu z powstałą przed chwilą kreską, robimy to aż wykonamy 6 takich kresek, ostatnia kreska musi się znaleźć w miejscu pierwszego wbicia cyrkla w okrąg (czyli koło powinno być podzielone na sześć równych części). Łączymy linijką co drugi krzyżyk, powstaną dwa trójkąty nałożone na siebie.

Wykonanie pierniczków:
Ciasto na pierniczki wałkujemy, nakładamy szablon i wycinamy ciasto nożem. W środku gwiazdki wycinamy otworek wąską stroną lejka. Wycinamy 7 kółek i wycinamy w nich otworki, w ten sposób powstaną obrączki. Ponadto wycinamy 2 najmniejsze gwiazdki bez otworków (można do tego użyć metalowych foremek). Wszystko pieczemy.

Wykonanie choinki:
Najlepiej w kolejnym dniu gdy pierniki wystygną i zrobią się twardsze. Ucieramy lukier z odrobiny białka i cukru pudru. Lukier powinien być bardzo gęsty aby spływał bardzo powoli.
Bierzemy kubek i na nim kładziemy największą gwiazdkę, w środku robimy kleksa z lukru i nakładamy obrączkę, w środek wkładamy trzy patyczki do szaszłyków które będą stabilizowały całą konstrukcję. Następnie znowu nakładamy kleksa lukru i mniejszą gwiazdkę (obracamy tak aby szpic gwiazdki był pomiędzy szpicami poprzedniej gwiazdki), tak po kolei aż wykorzystamy wszystkie gwiazdki. Na szczycie stawiamy na sztorc dwie gwiazdki bez dziurek i sklejamy je lukrem. Choinkę zostawiamy do następnego dnia aby lukier stężał.
W kolejnym dniu przygotowujemy kolejną porcję gęstego lukru z pozostałego białka. Oblewamy lukrem całą choinkę, a na każdym szpicu gwiazdki nakładamy M&M'sa.

Jeżeli chce się zużyć mniej ciasta można zrobić mniej gwiazdek zmieniając średnicę o 1,5 cm. Wysokość choinki można też zmienić zmniejszając lub zwiększając grubość pierniczków.

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 120 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 1

Komentarze

  • ewelline, 2010-07-29 10:47:05
    ewelline
    fajne choineczki
    Komentarz
  • hannika, 2011-07-02 13:19:27
    hannika
    Ładne choinki, bardzo efektownie wyglądają
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem