Symplisy

autor: , kategoria: inne desery, kuchnia indyjska , dodano: 2010-05-13
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Symplisy
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Symplisy
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Symplisy
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Symplisy
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Symplisy
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Symplisy

Składniki:

Przygotowanie:

Mieszamy mleko w proszku z cukrem pudrem.
Następnie dodajemy masło, które musi trochę się ogrzać w temperaturze pokojowej (ma ono być miękkie, ale nie roztopione w garnku).
Wyrabiamy (rękoma) z tego jednolitą masę.

Następnie dodajemy "dodatki" - takie na jakie mamy ochotę. Mogą to być wiórki kokosowe, kakao, rodzynki czy kawa. Ja osobiście najbardziej lubię z wiórkami kokosowymi bądź z kakao.
Można oczywiście masę podzielić na pół i zrobić różne smaki.
Jak już połączymy dodatki z masą i wszystko wyrobimy formujemy kuleczki.

Następnie wstawiamy kuleczki do lodówki na 20minut.
Polecam zjeść tego samego dnia, ponieważ wysychają.

Smacznego!

P.S. Na zdjęciach są symplisy z wiórkami kokosowymi i rodzynkami.
Zapraszam do zadawania pytań i proszę o wyrozumiałość (dopiero poznaję Smaczny ;)).
Podana ilość porcji jest umowna (mi wyszło z tego 12. kulek)

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 3 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 15 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 12

Komentarze

  • plywok, 2010-05-14 14:36:55
    plywok
    przypomina mi to małe kalafiorki
    w ogole co to za przepis? tzn z jakiej kuchni? polskiej?
    i weszłam bo nazwa dla mnie obca ale już widzę, że to ma być coś słodkiego.
    Komentarz
  • Parvati, 2010-05-17 23:15:17
    Parvati
    Hej, zaznaczyłam jak dodawałam przepis ikonkę, że to kuchnia indyjska, ale nie wiem czemu to się nie wyświetla nigdzie
    To są takie słodkie kuleczki, moja rodzina zjada je w mgnieniu oka.
    Komentarz
  • ewelline, 2010-07-26 18:31:33
    ewelline
    mi również kalafiorki przypomina! ja dodaje do ulubionych, przepis ciekawy i łatwy
    Komentarz
  • Parvati, 2010-08-11 21:00:40
    Parvati
    Polecam serdecznie, uprzedzam tylko, że jest na prawdę przesłodkie i przypominam o zjedzeniu tego samego dnia, bo na następny będą już suche
    Komentarz
  • Evelusia, 2010-11-21 22:39:27
    Evelusia
    2
    Są pyszne, ale zamiast rodzynek, których nie lubię dałam kawałki mlecznej czekolady.Czekolada i kokos dobrze się komponują ^^
  • Parvati, 2010-11-25 20:51:14
    Parvati
    Bardzo się cieszę, że smakowało!
    Muszę wypróbować z czekoladą
    Komentarz
  • nosferatku, 2012-11-23 10:33:06
    nosferatku
    0
    Doskonały deser, robię od niepamiętnych czasów . Osobiście polecam spróbować zastąpić wszelkie dodatki smakowe szafranem, zrobić symplisy tylko z mleka w proszku, cukru pudru, masła i szafranu.
    Szafran jest wprawdzie drogi, ale raz na jakiś czas można zaszaleć.
  • halkatla15, 2012-11-26 20:14:34
    halkatla15
    robię je od dziecka - najlepszy sposób na coś bardzo słodkiego gdy najdzie ochota, a nie ma się wielu składników pod ręką.. zdarza mi się nawet dawać zwykły cukier zamiast pudru.. mniam
    Komentarz
  • zeberko22, 2013-06-17 15:33:46
    zeberko22
    0
    Przepyszne, proste w wykonaniu, pomysłowe i bez wymyślnych składników
    w sam raz na raz jak mamy ochotę na słodkie
    5!

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe