Rejestracja
Płeć: *
Rejestracja. Proszę czekać
Nie możesz się zalogować? Przypomnij hasło
Masz już konto? Zaloguj się!
Odzyskiwanie utraconego hasła
Odzyskiwanie utraconego hasła. Proszę czekać
Nie posiadasz jeszcze konta? Zarejestruj się!
Masz już konto? Zaloguj się!

Golonka pieczona w piwie.

autor: , kategoria: z wieprzowiny, kuchnia polska , dodano: 2010-05-14
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Golonka pieczona w piwie.
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Golonka pieczona w piwie.
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Golonka pieczona w piwie.
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Golonka pieczona w piwie.

Składniki:

Przygotowanie:

Jest to potrawa pracochłonna i tłusta, ale uwielbiana przez większość mężczyzn. Ja średnio przepadam, ale mężuś uwielbia, więc jako dobra żoneczka zachciankę spełniam.

Kupujemy golonkę świeżą. Dokładnie płuczemy i posypujemy obficie solą. Ząbki czosnku obieramy i tniemy na cienkie plasterki i obkładamy nimi posoloną golonkę - czyli rosolimy, czy peklujemy - nazwa zależy od regionu ;) Wkładamy do garnka i do lodówki na 3 - 4 dni. Każdego dnia rano i wieczorem przewracamy w garnku i polewamy powstałą solanką.

Po tym czasie golonkę dokładnie płuczemy. Do dużego garnka wlewamy wodę dodajemy ziarenka pieprzu, angielskie ziele, liście laurowe i zagotowujemy. Do gotującej się wody dodajemy golonkę. Ważne, żeby włożyć ją do gotującej się wody, bo wtedy cały smak zostanie w mięsie. Nie ma potrzeby solić, bo golonka jest słona z peklowania.

Gotujemy około 2 - 3h w zależności od wielkości - widelec musi głądko wchodzić w mięsko.

Po ugotowaniu wyjmujemy z wywaru i przekładamy na blaszkę, lub naczynie żaroodporne. Jak wystygnie skórę nacinamy w kosteczkę, ale nie do końca, polewamy piwem i posypujemy czerwoną papryką.

Pieczemy w piekarniku około 1 - 1,5 w 150 stopniach co jakiś czas podlewając piwem i obracając.

Tradycyjnie podajemy z kwaśną kapustą chrzanem i musztardą.

Jeśli chcemy, żeby było bardziej lekko to podajemy z lżejsza sałatką.
Wczoraj np. była u nas lodowa sałata, z porem, pomidorem, ogórkiem i winegretem.

Smacznego.

Zaznaczyłam czas samego przygotowania mięsa, bez leżakowania w lodówce i gotowania i pieczenia.

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 4 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 50 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 1

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: sałatka z buraków

Komentarze

  • 28nana, 2010-05-14 08:20:58
    28nana
    3
    fakt - babrania jest aż nadto :P ale spojrzenie pełne uwielbienia i uznania w oczach TŻ - bezcenne

    ja do gotowania dodaję jeszcze 3 ziarenka jałowca i gałązkę rozmarynu - ale to taka prywatna wariacja na temat

    inne szkoły podają że można jeszcze w czasie pieczenia na skórkę golonki dać smalec... ale dla mnie to już trochę za dużo "radości "

    co do tłustości golonki - to najbardziej jest oczywiście skóra i warstwa tłuszczyku pod nią ( generalnie zaleca się żeby tego wogóle nie jeść - ale spróbujcie wytłumaczyć to swoim TŻ :P ) ja lubię sobie od wielkiego dzwonu skubnąć troszkę mięska ...

    gwiazdki za:
    - przejrzysty przepis, bez udziwnień
    - zachęcanie go przyrządzania pracochłonnych lecz efektownych dań
    - smaczne zdjęcie
  • malinka118, 2010-05-14 08:22:52
    malinka118
    Dokładnie tż zachwycony
    A smalec to za dużo. Wypróbuję następnym razem z rozmarynem i jałowcem pewnie też pyszna. Dziękuję za komentarz.
    Komentarz
  • KarmazynowyKamyk, 2010-05-31 21:57:45
    KarmazynowyKamyk
    1
    Uwielbiam golonkę...
  • marcia45, 2010-06-29 22:19:50
    marcia45
    1
    Robiłam wg przepisu, polecam. TZ zachwycony
  • ewelline, 2010-07-28 17:12:53
    ewelline
    muszę ten przepis wykorzystać bo mój TZ marzy o takiej golonce, ja niekoniecznie
    Komentarz
  • Grima, 2012-10-26 16:14:35
    Grima
    0
    Pyszne. Zrobiłam wg przepisu, i idealne.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 2
    PLACUSZKI bezglutenowe, wegańskie, roślinne, paleo
  • Mniam: 32
    Cukinia faszerowana mięsem mielonym
  • Mniam: 2
    Makaron w sosie śmietanowo szpinakowym z kurczakiem
  • Mniam: 1
    Bezglutenowe muffiny piernikowo-powidłowe