Golonka pieczona w piwie.

autor: , kategoria: z wieprzowiny, kuchnia polska, dodano: 2010-05-14
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Golonka pieczona w piwie.
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Golonka pieczona w piwie.
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Golonka pieczona w piwie.
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Golonka pieczona w piwie.

Składniki:

Przygotowanie:

Jest to potrawa pracochłonna i tłusta, ale uwielbiana przez większość mężczyzn. Ja średnio przepadam, ale mężuś uwielbia, więc jako dobra żoneczka zachciankę spełniam.

Kupujemy golonkę świeżą. Dokładnie płuczemy i posypujemy obficie solą. Ząbki czosnku obieramy i tniemy na cienkie plasterki i obkładamy nimi posoloną golonkę - czyli rosolimy, czy peklujemy - nazwa zależy od regionu ;) Wkładamy do garnka i do lodówki na 3 - 4 dni. Każdego dnia rano i wieczorem przewracamy w garnku i polewamy powstałą solanką.

Po tym czasie golonkę dokładnie płuczemy. Do dużego garnka wlewamy wodę dodajemy ziarenka pieprzu, angielskie ziele, liście laurowe i zagotowujemy. Do gotującej się wody dodajemy golonkę. Ważne, żeby włożyć ją do gotującej się wody, bo wtedy cały smak zostanie w mięsie. Nie ma potrzeby solić, bo golonka jest słona z peklowania.

Gotujemy około 2 - 3h w zależności od wielkości - widelec musi głądko wchodzić w mięsko.

Po ugotowaniu wyjmujemy z wywaru i przekładamy na blaszkę, lub naczynie żaroodporne. Jak wystygnie skórę nacinamy w kosteczkę, ale nie do końca, polewamy piwem i posypujemy czerwoną papryką.

Pieczemy w piekarniku około 1 - 1,5 w 150 stopniach co jakiś czas podlewając piwem i obracając.

Tradycyjnie podajemy z kwaśną kapustą chrzanem i musztardą.

Jeśli chcemy, żeby było bardziej lekko to podajemy z lżejsza sałatką.
Wczoraj np. była u nas lodowa sałata, z porem, pomidorem, ogórkiem i winegretem.

Smacznego.

Zaznaczyłam czas samego przygotowania mięsa, bez leżakowania w lodówce i gotowania i pieczenia.

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 4 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 50 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 1

Komentarze

  • 28nana, 2010-05-14 08:20:58
    28nana
    3
    fakt - babrania jest aż nadto :P ale spojrzenie pełne uwielbienia i uznania w oczach TŻ - bezcenne

    ja do gotowania dodaję jeszcze 3 ziarenka jałowca i gałązkę rozmarynu - ale to taka prywatna wariacja na temat

    inne szkoły podają że można jeszcze w czasie pieczenia na skórkę golonki dać smalec... ale dla mnie to już trochę za dużo "radości "

    co do tłustości golonki - to najbardziej jest oczywiście skóra i warstwa tłuszczyku pod nią ( generalnie zaleca się żeby tego wogóle nie jeść - ale spróbujcie wytłumaczyć to swoim TŻ :P ) ja lubię sobie od wielkiego dzwonu skubnąć troszkę mięska ...

    gwiazdki za:
    - przejrzysty przepis, bez udziwnień
    - zachęcanie go przyrządzania pracochłonnych lecz efektownych dań
    - smaczne zdjęcie
  • malinka118, 2010-05-14 08:22:52
    malinka118
    Dokładnie tż zachwycony
    A smalec to za dużo. Wypróbuję następnym razem z rozmarynem i jałowcem pewnie też pyszna. Dziękuję za komentarz.
    Komentarz
  • KarmazynowyKamyk, 2010-05-31 21:57:45
    KarmazynowyKamyk
    1
    Uwielbiam golonkę...
  • marcia45, 2010-06-29 22:19:50
    marcia45
    1
    Robiłam wg przepisu, polecam. TZ zachwycony
  • ewelline, 2010-07-28 17:12:53
    ewelline
    muszę ten przepis wykorzystać bo mój TZ marzy o takiej golonce, ja niekoniecznie
    Komentarz
  • Grima, 2012-10-26 16:14:35
    Grima
    0
    Pyszne. Zrobiłam wg przepisu, i idealne.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 7
    Domowe hamburgery
  • Mniam: 8
    Pyszne wilgotne ciasto czekoladowe z masą serową :D
  • Mniam: 1
    Ciasto ze śliwkami z kokosową kruszonką
  • Mniam: 1
    Surówka marchewkowo-porowa

Zamknij