Barszcz ukraiński ( po mojemu )

autor: , kategoria: zupy , dodano: 2010-05-14
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Barszcz ukraiński ( po mojemu )
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Barszcz ukraiński ( po mojemu )

Składniki:

Przygotowanie:

Fasolę płuczemy na sitku i wrzucamy do garnka (najlepiej na noc) i zalewamy wodą.
Następngo dnia gotuję ją w tej samej wodzie co się moczyła z łyżką soli.
Jak woda zacznie wrzeć dodaję: marchew obraną w całości, buraki obrane w całości, pietuszkę obraną i pokrojoną w kostkę, seler obrany i pokrojony w kostkę, liść laurowy i ziele angielskie.

Gotuję tak długo, aż marchew zmięknie,bo buraki zapewne nie zdąrzą jeszcze. W między czasie obieram i kroję ziemniaki i cebulkę.

Jak marchew jest już miękka to wyciągam ją i buraki, a do zupy wrzucam garść fasoli szparagowej.
Marchew trę na tarce o dużch oczkach i wrzucam do zupy.
Burki trę na tarce o dużych oczkach i odstawim na chwilę.

W tym czasie wrzucam obrane i pokrojone w kostkę ziemniki. Kostka ma być dość spora.

Na patelni rozpuszczam masło/margarynę.
Wrzucam pokrojoną drobno cebulkę, mieszam, solę i mieszam.
Dodaję do niej nasze buraki i smażę jakieś 5 min, mieszając.
Na sam koniec smażenia, daję wyciśnięte ząbki czosnku i mieszam.
Całość wrzucam do zupy.
Mieszam.

Do zupy dodaję ocet, sok z cytryny, cukier, sól i pieprz oraz mjeranek.
Całość mieszam i gotuję, aż wszystkie warzywa będą miękkie.

Na sam koniec zabielam zupkę śmietaną słodką. A jak podaję to robię kleksa z kwaśnej :)


* do zupy można dodać kostkę smakową wołową, albo zupę zrobić na wywarze z wołowiny, a fasolę gotować osobno.
* zanaczyłam koszt 20zł, ale to bez mięsa
* zupy wychodzi baaaardzo dużo, także ilość porcji to ciążko zliczyć

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 1 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 90 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 1

Komentarze

  • zuzzi, 2010-11-16 22:13:08
    zuzzi
    1
    Nigdy wcześniej nie robiłam barszczu i zawsze wydawało mi się, że jest to bardzo trudna sprawa. Do wczoraj. Wczoraj wieczorkiem zrobiłam ten barszczyk (jednak bez białej fasoli i śmietan) i wyszedł znakomity. Właściwie po ugotowaniu obawiałam się, że jest za bardzo słodki, ale dopiero dzisiaj miałam okazję go zjeść po właściwie 24 h posiadówce w lodówie (barszczu oczywiście) i muszę przyznać, że barszczyk jest świetny. Wyszlo mi go bardzo dużo i jest niesamowicie treściwy. Właściwie część buraczków musiałam wyrzucić, bo mi się do gara nie mieścily Myślę, że mamy wyżerę na parę dni i to taka, którą będziemy jeść ze smakiem! 5* za zdjęcie własne, za dokładny przepis i za smak oczywiście!
  • Sensuel, 2010-11-17 08:41:43
    Sensuel
    Bardzo się cieszę,że zupka nie sprawiła problemów podczas robienia i że smakowała.Ja też kiedyś myślałam,że barszcz ukraiński to nie wiadomo jakie cudo do zrobienia....a tu taka miła pomyłka.Raz,dwa i zupka gotowa...
    Komentarz
  • Apsik, 2010-11-17 10:58:51
    Apsik
    To raczej taka "zupa na winie". Z barszczem ukraińskim ma niewiele wspólnego. Jest smaczna, nie powiem, ale barszcz ukraiński to kompletnie inna bajka, bardzo tłuste i sycące danie, do którego buraki obsmaża się z octem i cukrem, osobno smaży się startą marchew i pietruszkę itd, ale to nie miejsce na przepis tylko na komentarz Nie oceniam, bo przepis nieadekwatny do tytułu.
    Komentarz
  • Sensuel, 2010-11-17 11:36:21
    Sensuel
    To jest "Barszcz Ukariński - po mojemu"!!!.Generalnie zawsze staram się wstawiać że coś jest wg.mnie lub po mojemu w potrawach które mają jakąś głębszą tradycję.
    Spodziewając się właśnie tego typu komentarzy,że to NIEORYGINALNY przepis celowo piszę tą drugą część w tytule :P.
    Komentarz
  • Apsik, 2010-11-17 13:16:44
    Apsik
    Rozumiem, ale wg mnie tej zupie jest bliżej do popularnej tzw "na winie" niż do barszczu ukraińskiego. "Po mojemu" to mógłby być tradycyjny barszcz bez tradycyjnej ilości smalcu na przykład, własny pomysł na zdrowszą wersję. Przepraszam Cię za swoją opinię ale barszcz ukraiński to cudowna zupa o której mało kto wie, ponieważ nigdy na oczy nie widział nawet porządnego przepisu, bo nie ma ich wiele nawet w internecie. Wszędzie za to można się natknąć na "podróbki". A szkoda.
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe