Zapiekana sola na warzywach.

autor: , kategoria: ryby, dieta Montignaca , dodano: 2010-05-14
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Zapiekana sola na warzywach.
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Zapiekana sola na warzywach.
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Zapiekana sola na warzywach.
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Zapiekana sola na warzywach.

Składniki:

Przygotowanie:

Po wczorajszej ciężkiej propozycji - golonce - dziś serwuję lekką rybę z warzywami. Połączenie jak dla mnie idealne. Oczywiście jeśli ktoś lubi może dodać inne warzywa lub zioła niż podałam w przepisie.

Warzywa dokładnie myjemy, rybę płuczemy.
Cukinię kroimy w półplasterki bez obierania skórki jeśli mamy małą cukinię. Jeśli mamy dużą, z twardą skórą to obieramy, kroimy na pół i wydrążamy pestki. Danie jest jednak najlepsze z młodej, małej cukinii. Paprykę kroimy w paseczki ok. 3 cm długości. Marchewkę obieramy i kroimy na słupki też ok. 3 cm. Białą część pora kroimy w cienkie talarki.

Przygotowujemy 4 kawałki folii aluminiowej wielkości około 10 cm dłuższej niż filety.

Bardzo ważne aby folię ułożyć matową strona na zewnątrz - na błyszczącą nakładamy warzywa w kolejności najpierw cukinia potem kolejne. Obficie posypujemy ulubionymi przyprawami - ja użyłam soli, pieprzu i ziół prowansalskich. Na warzywka kładziemy filet, posypujemy solą i pieprzem i ostrą i kładziemy jeśli mamy gałązkę rozmarynu, polewamy łyżeczka oliwy z oliwek i szczelnie zawijamy. Jeśli nie lubimy oliwy z oliwek można użyć masła lub masła czosnkowego. Możemy użyć również innych przypraw - wszystko wg uznania.

Pieczemy w rozgrzanym do 175 stopni piekarniku około 30 minut. Jeśli wolimy bardziej suchą rybę, to 5 minut przed końcem otwieramy folię i dopiekamy.

Rybka równie dobrze smakuje zrobiona na grillu na działeczce ;)

Jeśli nie mamy soli możemy użyć innej ryby.

Rybka nadaje się na posiłek tłuszczowy na I i II fazie diety Montignaca.

    Śr. ocena: 4.88 / recenzji: 8 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 20 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Komentarze

  • 28nana, 2010-05-20 16:02:50
    28nana
    4
    Jedzonko w sam raz również dla wyznawców South Beach ( Osobniki na 1 fazie rezygnują jednak marchewki )

    przetestowałam to danie na sobie i dodaję do ulubionych

    ryba jest aromatyczna, mięciusieńka, lekkostrawna i przepyszna...

    ja kapnęłam sobie jeszcze sosiku chrzanowego
    Myślę że to dobra propozycja dla tych co do ryb podchodzą z " pewną taką nieśmiałością "

    gwiazdki za:
    + przepis nadający się na warunki domowe i plener
    + własne zdjęcie
    + opis jasny i klarowny
    + przepis bardzo prosty do wykonania ( zaryzykuję stwierdzenie że nie da się go zepsuć )
  • aplikacja24, 2010-05-28 08:10:08
    aplikacja24
    super pomysł na piątkowy obiad
    Komentarz
  • pysiamn, 2010-05-31 21:45:57
    pysiamn
    1
    Uwielbiam biale rybki takie jak Sola, tilapia
    W takiej wersji nigdy nie smakowalam czas to zmienić ! Przepis czeka w kolejce w ulubionych
  • KarmazynowyKamyk, 2010-05-31 22:12:13
    KarmazynowyKamyk
    1
    Mam w zamrażalniku chyba morszczuka... Powinien się nadać do tego przepisu...
  • malinka118, 2010-05-31 22:47:41
    malinka118
    Kamyku nada się. Można użyć praktycznie każdego filetu.
    Komentarz
  • tajgabajga, 2010-05-31 23:09:09
    tajgabajga
    1
    ja tez wszystko co z rybami wiec sprobuje...5!
  • bardotka_a, 2010-06-24 16:56:05
    bardotka_a
    1
    Robiłam wczoraj z mintajem
    Palce lizać
  • Kallla, 2010-07-06 15:56:39
    Kallla
    4
    Właśnie zrobiłam z dorszem PYCHA !!!
    Lekko zmodyfikowałam przepis - przez ok 4 minuty warzywa podsmarzyłam na patelni, są delikatniejsze.
    Przepis na 5 !
  • Parvati, 2010-11-10 01:14:47
    Parvati
    2
    Wypróbowałam ten przepis w ostatni weekend, nie dodałam jedynie soli (przyprawy ) i oleju/masła.
    Rybka wyszła przepyszna! Polecam wszystkim!

    Oceniam na 5 ze względu na ciekawy pomysł, prawdziwe zdjęcie i dokładny opis przygotowania - w skrócie mówiąc, nie mam nic do zarzucenia

    Raz jeszcze polecam!
  • Paula_86, 2014-12-09 15:13:40
    Paula_86
    0
    Smacznie, rybka wygląda przepięknie na tych warzywach kiedy się ją przygotowuje Jednak dla mnie warzywa straciły na wyrazistości- może przez tą rybę, były też bardzo miękkie, chyba proponowałabym osobno zapiekać rybę, a w osobnej folli wrzywa- wtedy dłożyć je do piekarnika nieco późńiej.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem