Dorada Al Isolana

autor: , kategoria: ryby , dodano: 2010-05-14
  • Dorada Al Isolana

Składniki:

Przygotowanie:

Rybę czyścimy dokładnie. Kładziemy na głębokiej blaszcze, do której wcześniej wlaliśmy odrobinę olivy. Cebulę kroimy w talarki, pomidory w ćwiartki, kładziemy je obok ryby.

Następnie do wnętrza ryby wkładamy dużo rozmarynu wraz z szałwią. Następnie na rybe i warzywa posypujemy sporo soli i pieprzu. Polewamy oliwą, następnie obok ryby ( tak by nie spłukać przypraw) wylewamy białe wino.

Wkładamy do nagrzanego do 180 st. piekarnika...
Po ok 15 minutach wyciagąmy rybe, mieszamy cebule i pomidory... w grzbiecie ryby robimy poziome nacięcie aż do ości. Tak kontrolujemy czy ryba jest już upieczona. Jeśli wkładając nóż w nacięcie mięso nie odchodzi łatwo od ości znaczy, że musi się jeszcze piec.

Dolewamy roztwór z wody i kostki smakowej. Jedna chochla starczy.. potem przy każdym kolejnym wyciągnięciu rybki z pieca dolewamy troche... to zapewni nam to, że nie bedzie to sucha ryba i będziemy mieć też sos ;)

Rybę kontrolujemy co 15 minut... Gdy w nacięciu mięso odchodzi już z łatwością od ości dodajemy wtedy oliwki, kapary i ewentualnie upieczone już wczesniej ziemniaki...

Wkladamy na ostatnie 5 -10 min i gotowe...

Podajemy na tacy układając obok pieczone warzywa i polewając rybe utworzonym sosem ;)

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 50 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 3

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem