Spaghetti Alle Vongole

autor: , kategoria: makarony , dodano: 2010-05-14
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Spaghetti Alle Vongole
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Spaghetti Alle Vongole

Składniki:

Przygotowanie:

Oczyszczone i dokładnie wypłukane Vongole ( należy je płukać i rzucać do zlewu z wysokości ramion ;) Bywa, że w jakiejś Vongoli może znajdować się mul lub piasek, a wtedy gdy taka otworzy się na patelni ....można wszystko wyrzucić ;) Na duża patelnie dodać razem cebule, czosnek, sporo olivy i Vongole. Dusimy je na sporym ogniu... gdy vongole zaczynają się otwierać pod wpływem gorąca, dolewamy roztwór z kostką.. Jednocześnie gotujemy makaron ( jeśli na opakowaniu napisane jest, żeby gotować 15 minut, wy gotujcie 10 minut by był al dente ;) Następnie do patelni dodajemy pół łyżeczki chili, odrobinę soli ( vongole już same z siebie są słone ). Gdy makaron jest już al dente, a vongole doskonale otwarte, wrzucamy go na patelnie i delikatnie mieszamy z vongolami ( jeśli ktoś umie podrzucać to nawet lepiej...). Zostawaiamy na jakieś 5 minut by makaron przesiąknął aromatem muszli... i ważne żeby podczas wrzucania na patelnie był naprawdę niedogotowany, w patelni dogotuje się jak trzeba i bedzie naprawdę aromatyczny.. na koniec posypujemy grubo pietruszką i gotowe ;)

    Śr. ocena: 2.25 / recenzji: 2 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 25 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Komentarze

  • Gosia197, 2010-05-16 10:49:57
    Gosia197
    -6
    nie dobre przykro mu
  • anetka832, 2010-05-16 12:10:58
    anetka832
    A może recenzentka Gosia197 uzasadni swą opinię? Niedobre, ale co? Potrawa niedobra czy przepis niedobry:/?
    Komentarz
  • Gosia197, 2010-05-16 12:19:07
    Gosia197
    Bardzo przepraszam - te opinię wpisał dziś rano moj 8 letni syn ,tak niby dla żartów. Już pisałam do Moderatora z prośba o usunięcie tego komentarza.
    Jeszcze raz bardzo Cię przepraszam.
    Komentarz
  • ZAQOCHANA, 2010-05-16 16:45:49
    ZAQOCHANA
    Nie no nie gniewam sie, jesli to faktycznie syn. Przepis nie jest niedobry ,a makaron w Vongolami to przysmak o ile ktos lubi owoce morza i lubuje sie kuchni Srodziemnomorskiej. Nie podaje przepisow tak sobie. Sa to potrawy, ktore sama przygotowuje w restauracji;w ktorej pracuje ( Wlochy) gdzie jestem mlodszym szefem kuchni
    Komentarz
  • Sensuel, 2010-05-16 17:27:04
    Sensuel
    Profesjonalista wśród amatorów .Fakt,owoce morza trzeba lubieć aby umieć ocenić przepis i jakość dania.
    Ja niestety nie bardzo lubię takie dania,wiec wstrzymuję się od oceny.
    Komentarz
  • lashqueen, 2010-05-16 19:04:32
    lashqueen
    1
    Uwielbiam! To jedno z najlepszych dań makaronowych, jakie istnieją. Genialne w swej prostocie. Odejmuję jedną gwiazdkę za kostkę (gdy vongole są dobre, świeże, to wcale jej nie potrzeba) i za cebulę - owocami morza jakoś jej nie widzę.
    I jeszcze jedno - płyn po otwarciu muszli na patelni filtrujemy, chociażby przez sitko, wtedy nie ma problemu z piaskiem

  • ZAQOCHANA, 2010-05-16 23:30:47
    ZAQOCHANA
    Zajmuje sie tym 5 lat wiec nie jestem amatorka. Do makaronu dodaje sie rosol rybny , czyli w zasadzie woda po ugotowanych rybach, by nie byl suchy a nie dla smaku.
    Komentarz
  • ewelline, 2010-07-29 18:09:47
    ewelline
    nie powiem , ze to wygląda apetycznie ale mam ochotę spróbować, dodałam wiec do ulubionych i wypróbuje Ja małże jadłam kiedyś w jakiejś sałatce i na pizzy i mi niestety nie posmakowały ale trzeba próbować

    co będzie lepsze kostka rosołowa knorr o smaku ryby? czy sos rybny (widziałam miedzy sosami i olejami na polce)
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem