shortbread

autor: , kategoria: ciasta z masą , dodano: 2010-05-15
  • Mniam: 3
    Mniam zdjęcie! shortbread
    Mniam: 3
    Mniam zdjęcie! shortbread

Składniki:

Przygotowanie:

Składniki na kruchy spód:

* 175 g mąki pszennej
* 125 g pokrojonego w kostkę masła
* 50 g pokruszonego brązowego cukru (można użyć cukru pudru)

Posmarować tłuszczem lub wyłożyć papierem do pieczenia blaszkę o wymiarach 19 x 29 cm. Do miski przesiać mąkę i wymieszać z cukrem. Dodać masło, zagnieść. Wyłożyć do przygotowanej formy i nakłuć widelcem. Piec w temperaturze 190°C przez 20 minut, do złotego brązu.

Składniki na masę toffi, dwa sposoby:

1) użyć gotowej masy toffi w puszce (dulce de leche) - ja tak zrobiłam

2) gotować przez 2 - 3 godziny puszkę mleka skondensowanego słodzonego pod przykryciem

Masę z puszki wyłożyć na upieczony spód (jeśli masa zbyt stężeje - można chwilę podgrzać w mikrofali).

Składniki na masę czekoladową:

* 170 g mlecznej czekolady
* 3 - 4 łyżki masła

Czekoladę rozpuszczać w kąpieli wodnej, dodając stopniowo masło. Polewa powinna mieć taką gęstość, by można ją było swobodnie wylać z rondelka na masę karmelu. Jeśli jest zbyt gęsta, dodawać masła, lecz ostrożnie, by nie przesadzić. W ten sposób polewa po ostudzeniu w lodówce będzie gładka.

Po wylaniu ostatniej warstwy ciasto włożyć do lodówki na kilka godzin.

Smacznego :)

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 1 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 180 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 30

Komentarze

  • marissima, 2010-06-16 21:07:14
    marissima
    -1
    fajny przepis godzień wypróbowania a i smak pewnie nie gorszy

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem