Ciasto bananowo-kakaowe

autor: , kategoria: ciasta ucierane , dodano: 2010-05-15
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Ciasto bananowo-kakaowe
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Ciasto bananowo-kakaowe

Składniki:

Przygotowanie:

Masło rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do wystygnięcia.
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę.
Do masy dodajemy maślankę i ostudzone masło.
Dodajemy też mąkę połączoną z proszkiem do pieczena i sodą.
Całość mieszamy miksujemy razem,aż się wszystko połączy.

Wyciągamy drugą miskę i przelewamy połowę masy.

Do jednej dodajemy rozgniecione banany.
Do drugiej kakao.

Formę (keksówkę) smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą.

Wylewamy ciasto kakaowe i bananowe na zmianę i mieszamy lekko widelcem.

Piekarnik nagrzewamy do 180C i pieczemy 60 min sprawdzając patyczkiem.

    Śr. ocena: 4.75 / recenzji: 12 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 75 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 1

Komentarze

  • Sensuel, 2010-05-15 23:24:51
    Sensuel
    Zapomniałam dodać,że ciasto po upieczeniu wygląda jakby miło zakalca.Ale to NIE JEST zaklec.Banany dają taki efekt.
    Komentarz
  • Kalakiria, 2010-05-15 23:32:09
    Kalakiria
    0
    Najsmaczniejsze są właśnie te "zakalcowate" ciasta
    Wypróbuję na pewno, kocham banany.
  • daruma, 2010-05-15 23:37:21
    daruma
    a ile bananów potrzeba? zapomniałaś ich dodać w składnikach ;p
    Komentarz
  • Sensuel, 2010-05-15 23:50:41
    Sensuel
    2 szt bananów .Przepraszam,zgłaszam do moderacji.
    Komentarz
  • Ieka, 2010-05-16 09:57:33
    Ieka
    uwielbiam banany i kakao wygląda smakowicie
    Komentarz
  • dzidzia_aim, 2010-05-16 12:59:27
    dzidzia_aim
    -2
    Ostatnio coraz częsciej próbuję eksperymentować z pieczeniem Co prawda rzadko wychodzi, ale nie zamierzm się zniechęcać i to ciacho napewno spróbuję zrobić.
    Przepis wydaje się prościutki a ciasto wygląda bardzo smakowicie
  • x Bella, 2010-05-30 13:27:36
    x Bella
    3
    wychodzi rzeczywiście zakalec ale za to jaki pyszny.

    zrobiłam wczoraj wieczorem, ciasta już nie ma.
  • xellka, 2010-06-02 09:49:18
    xellka
    0
    Mało dietetyczne ale rozchodzi się z prędkością swiatła na dzisiaj do pracy nie został ani jeden kawałeczk
  • agnieszka09, 2010-06-10 17:41:23
    agnieszka09
    2
    robialm ciacho na wielkanoc...jest pyszne i latwe do zrobienia
  • oaza81, 2010-07-02 19:36:08
    oaza81
    1
    super przepisik moje dzieciaki kochają banany coś w sam raz dla nich
  • winter76, 2010-08-25 14:27:04
    winter76
    2
    Właśnie upiekłam,wyszło b.dobre.Zwiększyłam składniki o połowę i zrobiłam w większej blaszce.Tylko cukru pozostawiłam 200 g.
    Myślę,że nast razem zamiast kakao dodam kawy rozpuszczalnej
  • atlanta1987, 2010-11-05 11:54:03
    atlanta1987
    3
    zrobiłam to ciasto.... miałam 2 podejścia i wyszedł mi zakalec jak nic... 1wszym razem był nawet zjadliwy (w smaku nawet bardzo dobry jak na zakalec), ale za 2 razem...totalna porażka...nie dało się tego zjeść może za dużo bananów? ale dałam tak jak w przepisie...
    albo mój talent kulinary jest do ... a raczej jego brak
  • Sensuel, 2010-11-05 17:27:50
    Sensuel
    atlanta...nie potrafię Ci pomóc.Mnie zakalec nie wychodzi
    Komentarz
  • marissima, 2011-01-26 09:31:36
    marissima
    podoba mi sie ta ciastowa mozaika
    Komentarz
  • isia144, 2011-10-17 16:56:02
    isia144
    1
    Zrobiłam dzisiaj, wyszło pyszne Nie wygląda co prawda tak efektownie jak Twoje, ale to z winy tego, że robiłam w większej blaszce i wyszło niższe Szczerze polecam! Mniam!
  • a-kuku!, 2012-08-17 13:47:25
    a-kuku!
    Wygląda pysznie. Zrobię dzisiaj wersję z maślanką jagodową i kawą, zobaczymy co wyjdzie
    Komentarz
  • a-kuku!, 2012-08-17 21:43:20
    a-kuku!
    -1
    Zrobiłam, spróbowałam - pychota Ciasto wyszło idealne, pięknie wyrosło, nie za suche, nie zakalec. Porcję z przepisu rozlałam do dwóch keksówek i piekłam 50min w 180st.
  • apollinka, 2012-08-31 11:31:47
    apollinka
    -1
    Bardzo przepyszne ciasto wczoraj zrobiłam je po raz pierwszy i nie sprawiło mi najmniejszego problemu jego upieczenie. Prosty przepis a efekt dla moich kubków smakowych rewelacyjny Na pewno zrobię je jeszcze nie raz bo jest szybkie
  • Bel e Muir, 2015-10-17 10:06:24
    Bel e Muir
    0
    Mi ciasto mało wyrosło, było raczej niskie, pomimo że zrobiłam wszystko zgodnie z przepisem. Jest to jego jedyna wada, bo w smaku jest przepyszne, puszyste, zero zakalca, zniklo w mgnieniu oka.
    Dla gości - raczej nie, ale domownicy będą zadowoleni

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe