Sałatka Indyjska

autor: , kategoria: sałatki, kuchnia indyjska , dodano: 2010-05-16
  • Sałatka Indyjska

Składniki:

  • ryż [100 dag]
  • fasola czerwona konserwowa [1 op.]
  • kukurydza konserwowa [1 op.]
  • cebula [1 szt.] (mała)
  • papryka czerwona [1 szt.] (świeża lub konserwowa)
  • pomarańcze [1 szt.]
  • kostka rosołowa [1 szt.]
  • sok z cytryny [3 łyżki]
  • oliwa [3 łyżki] (lub oleju)
  • keczup [1 szklanka] (ostry)
  • bazylia [1 łyżeczka] (płaska)
  • sól (do smaku)
  • pieprz (do smaku)
  • natka pietruszki

Przygotowanie:

Opis przygotowania

Ryż wypłukać dokładnie ( tak aby woda była całkiem czysta ) dodać kostkę rosołową, ugotować w dużej ilości wody na sypko, odcedzić dokładnie wystudzić. Paprykę pokroić na kostkę. Cebulę obrać i pokroić na drobno.
Pomarańcz obrać, usunąć białą błonę, pokroić dowolnie. Sok cytrynowy wymieszać z keczupem doprawić solą, bazylią i pieprzem mieszając stopniowo dolewać oliwę ucierać chwilę.
Do zimnego ryżu dodać wszystkie składniki, polać sosem delikatnie wymieszać na końcu dodać bardzo drobno pokrojoną natkę z pietruszki.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: sałatka z jajkiem

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    TARTA Z KURKAMI
  • Mniam: 4
    Tarta ze szpinakiem, boczkiem i fetą
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem