Kiełbaski smakosza

autor: , kategoria: potrawy z grilla, kuchnia polska , dodano: 2010-05-17
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Kiełbaski smakosza
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Kiełbaski smakosza
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Kiełbaski smakosza
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Kiełbaski smakosza

Składniki:

Przygotowanie:

Ser i szynki są podane w ilości na 1 kiełbaskę, natomiast sosu wystarczy na 5 kiełbas.



Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę i mieszamy z olejem, musztardą, przecierem oraz przyprawą do grilla (sypnąć na oko :P ).

Kiełbaskę kroimy wzdłuż na pół. Każdą połówkę smarujemy marynatą, owijamy plasterkiem sera, nastepnie zwykłej szynki. Połówki przykładamy do siebie i owijamy szynką wędzoną np ogonówką, szwarcwaldzką lub boczkiem tak by się złączyły. Dla wygody można je spiąć wymoczoną w wodzie wykałaczką.

Na końcu "pakiecik" smarujemy pozostałą marynatą. Kiełbaski układamy na rozgrzanym ruszcie i opiekamy po 5min z każdej strony. Jeśli zostało nam nieco marynaty, można nią smarować kiełbaski podczas opiekania.

Należy uważać by nie spalić zbytnio wędzonki.
Podawać ze świeżymi surówkami oraz pieczywem, np z masełkiem czosnkowym. Pycha :)

Smacznego!

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 2 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 15 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 1

Komentarze

  • Fuksik1201, 2010-05-17 21:07:36
    Fuksik1201
    szukałam czegoś ciekawego na grilla, ten przepis na pewno wykorzystam
    Komentarz
  • marissima, 2010-06-11 11:18:44
    marissima
    rewelka tylko trochę kaloryczne
    Komentarz
  • xellka, 2010-06-14 08:13:35
    xellka
    Bardzo mi boczkiem zapachniało Ale 2 rodzaje szynek to zbyt dużo jak na mój gust.
    Komentarz
  • koszatniczka320, 2010-06-17 10:10:35
    koszatniczka320
    1
    bardzo smaczne są te kiełbaski tak jak te nadziewane cebulką trochę czasu im trzeba poświęcic ale warto!

    ja uważając na wędzonkę najpierw podgrzewałam je na grillu w foli, pożniej wyciągnęłam by szynka była chrupka i wyszły idealne

    czekam na więcej wariacji z kiełbasą i grillem bo długie lato przed nami :P
  • aleksaa, 2010-06-30 16:40:07
    aleksaa
    xellka, boczkiem mówisz? a to ciekawe.

    Następnym razem zanim skomentujesz przepis to go wypróbuj albo chociaż przeczytaj dokładniej listę składników.
    Komentarz
  • portier, 2010-08-20 01:16:20
    portier
    0
    jako wielbociel grilla z czystym sumieniem moge polecic ten przepis! az grzech polewac to ketchupem samo z siebie jest idealne

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem