Zakwas żytni na chlebek.

autor: , kategoria: chleby , dodano: 2010-05-18
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Zakwas żytni na chlebek.
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Zakwas żytni na chlebek.
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Zakwas żytni na chlebek.
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Zakwas żytni na chlebek.

Składniki:

Przygotowanie:

Długo zabierałam się za przygotowanie zakwasu, ale w końcu się udało.
Nie ma chyba osoby, której by nie smakował prawdziwy chlebek na zakwasie.

Potrzebny nam będzie słoik litrowy, kawałek gazy i gumka oraz łyżka.

Podane składniki to ilość orientacyjna, bo wszystko zależy od mąki oraz temperatury w pomieszczeniu.

Dzień 1


Do słoika wsypujemy 2 łyżki mąki żytniej razowej, dolewamy wody tyle, aby miało konsystencje gęstej śmietany. Mieszamy. Przykrywamy gazą i łapiemy gazę gumką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Najlepiej włożyć do zamkniętego piekarnika. Piekarnik ma być zimny, nie trzeba go nagrzewać. Chodzi o to, że zakwas nie lubi zmian temperatury ani przeciągów, a w piekarniku jest ciepło i zakwas szybciej ukiśnie.

Dzień 2
Dosypujemy 1 łyżkę mąki i tyle wody, aby mieć konsystencje jak wyżej, mieszamy odstawiamy

Dzień 3
To samo, co dzień drugi. Zakwas powinien kwaśno pachnieć i bąbelkować. Po jakiejś godzinie od dokarmienia zakwas powinien mocno się wzburzyć i urosnąć

Dzień kolejny
jeżeli zakwas jest mało kwaśny lub nie bąbelkuje dalej dokarmiamy. Dokarmiamy - czyli dosypujemy łyżkę mąki i dolewamy wody.

Gotowy zakwas można przechowywać w lodówce nawet do miesiąca. Gotowy zakwas może nam też służyć do zakwaszenia nowej porcji zakwasu.

Na zdjęciu porcja na jeden chlebek i gotowy chlebek.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 10 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 6

Komentarze

  • eudaimonia, 2010-05-21 22:05:27
    eudaimonia
    Muszę ten przepis mojemu mężusiowi podesłać, bo on tylko wsypuje mąki "na oko" i zalewa wodą...
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe