Pełnoziarnisty chleb pszenno - żytni na zakwasie

autor: , kategoria: chleby, dieta Montignaca , dodano: 2010-05-18
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pełnoziarnisty chleb pszenno - żytni na zakwasie
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pełnoziarnisty chleb pszenno - żytni na zakwasie
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pełnoziarnisty chleb pszenno - żytni na zakwasie
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pełnoziarnisty chleb pszenno - żytni na zakwasie

Składniki:

  • zakwas [0.5 szklanki]
  • drożdże [2 dag] (prawdziwe mokre nie suche z paczuszki)
  • mleko [125 ml] (1,5%)
  • fruktoza [1 łyżeczka] (można zastąpić 2 łyżeczkami cukru )
  • mąka razowa [2 szklanki] (pszenna typ 1850 lub 2000)
  • mąka żytnia [2 szklanki] (typ 2000)
  • woda [350 ml]
  • sól - płaska łyżeczka [2 łyżeczki]

Przygotowanie:

Chlebek jest zgodny z metodą Montignaca - posiłek węglowy na I i II fazę.

Jeśli nie jesteśmy na diecie Montignaca, to fruktozę można zastąpić cukrem. A mąka może być niższego przemiału.

Ja tradycyjnie użyłam do przygotowania maszyny ;)

Zakwas przygotowujemy z przepisu: http://smaczny.wizaz.pl/przepis_widok.php?id=2462

MASZYNA:

Do maszyny wlać wodę, mleko, zakwas i pokruszone drożdże. Wsypać sól, fruktozę, mąkę pszenną razową, mąkę żytnią. Kolejność jest ważna. Piec na programie pełne ziarno.


TRADYCYJNY.

Jeśli nie mamy maszyny można zrobić tradycyjnie.

W misce wymieszać letnie mleko z fruktozą lub cukrem, łyżką mąki razowej pszennej i drożdżami, żeby powstał zaczyn. Odstawić do wyrośnięcia na około 20 minut. Dosypać po kolei mąki, dolać zakwas, wodę i sól. Wyrabiać drewniana łyżką około 20 minut. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - na około 30 minut. Ponownie zarobić.

Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć ciasto i zostawić ponownie do wyrośnięcia- na około 30 minut.

Piec w temp 175 stopni z termoobiegiem około 45 minut.

Chlebek długo zachowuje świeżość. Na II fazie, albo gdy nie stosujemy odżywiania według Montignaca, można dosypać do ciasta słonecznik, siemię lniane, nasionka soi, zioła, orzechów laskowych - wg upodobań. Ale moim zdaniem najlepszy jest chlebek w wersji podstawowej.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 10 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 10

Polecany film:

Dieta redukcyjna - co jeść? Poznaj polecane produkty!

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    TARTA Z KURKAMI
  • Mniam: 4
    Tarta ze szpinakiem, boczkiem i fetą
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem