Ciasteczka bananowe

autor: , kategoria: ciasteczka , dodano: 2010-05-18
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Ciasteczka bananowe
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Ciasteczka bananowe

Składniki:

Przygotowanie:

Banana obieramy i rozgniatamy widelcem na papkę.

Do miski wrzucamy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, kakao, cukier, cukier wanilinowy, sól i mieszamy. Dodajemy masło i bananowy mus.
Mikserem ręcznym mieszamy na w miarę jednolitą masę, ale taką nie do końca wyrobioną ;)

Ciasto wyrabiamy na blacie/stolnicy posypanej mąką.
Jeżeli okaże się, że jest zbyt wilgotne (czyli nasz banan był zbyt okazały) to dosypujemy mąki aż ciasto stanie się sprężyste i gładkie.

Z ciasta formujemy wałeczki grubości mniej więcej palca i kroimy je na ok. 5 cm kawałki. Końce kawałków zwijamy troszkę cieniej i formujemy coś w stylu rożków (takich jakby półksiężyców) - taki kształt był podany w przepisie, ale oczywiście można zrobić inny ;)

Wykładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy w 180stC ( z termoobiegiem 160) ok 12 minut.

Rożki studzimy i posypujemy cukrem pudrem. Gotowe!

Z podanych proporcji wychodzi ok 30 sztuk.

Samo ciasto cudnie pachnie, a jak ciasteczka się pieką to po domciu roznosi się apetyczny aromacik.

Warto zjeść pierwszego dnia, bo na drugi stają się twarde :( (ktoś wie jak temu zaradzić?)

Smacznego!

aha - moje nie są zbyt idealne bo jakoś nie bardzo szło mi formowanie rożków ;)

aha jedno ciacho ma mniej więcej 40kcal/168kJ ;)

    Śr. ocena: 4.00 / recenzji: 6 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 30

Komentarze

  • plywok, 2010-05-19 22:48:32
    plywok
    0
    daje 4 gwiazdki bo ciastka są w środku miekkie, ale na zewnątrz są suche, twardawe. nie wiem moze to kwestia zbyt długiego trzymania w piekanirku, ale po 12 minut były całe surowe, rozlatujące się.
    może to kwestia braku jajka? jak robiłam to sprawdzałam dwa razy przepis
    no i formowanie rogalików mi też ciężko wychodziło.
  • zuzaneczka, 2010-05-20 00:02:56
    zuzaneczka
    jajka nie ma w przepisie.

    hmm nie wiem dlaczego nie wyszły, piekłaś w ilu stopniach?
    moje były upieczone całe, pierwszy raz robiłam te ciacha i wyszły doskonale
    warto zawsze sprawdzić patyczkiem, aż środek będzie upieczony i dopiero wyjąć
    Komentarz
  • plywok, 2010-05-27 12:12:20
    plywok
    piekłam w 180 stopniach bo mam pierkanik bez cudów. no i patyczkiem sprawdziłam. były suche wśrodku.
    Komentarz
  • cholernarejestracja, 2010-05-27 12:42:32
    cholernarejestracja
    Kolejny z Twoich przepisów który leci do ulubionych, i będzie czekał na wypróbowanie uwielbiam wszystko, co bananowe
    Komentarz
  • zuzaneczka, 2010-05-27 13:26:05
    zuzaneczka
    plywok - czekaj bo teraz nie rozumiem, najpierw napisałaś że w środku były miękkie teraz że suche?

    Jeżeli się nie upiekły po 12 minutach to należy je jeszcze trochę potrzymać w piekarniku i sprawdzać jak sytuacja się rozwija Ja zawsze mam testowe ciacho, które sprawdzam - jeżeli widzę, że za wcześnie na wyjęcie to trzymam i kontroluję co chwilę.
    Generalnie rzadko kiedy wyjmuję ciasto z zegarkiem w ręku. Moje przy pierwszym testowaniu też były surowe w środku, ale potrzymałam je jeszcze trochę i były ok.
    W przepisie nie pisze trzymać równo 12 minut tylko ok12.
    Komentarz
  • winter76, 2010-05-27 18:57:58
    winter76
    0
    Cos dla mnie,uwielbiam banany Jak bedę piekła to dodam chyba też trochę posiekanych orzechów laskowych,bo jakoś mi tu pasują.
  • Vler, 2010-05-27 19:35:32
    Vler
    Ciekawy przepis, na pewno wypróbuję

    Ja zazwyczaj trzymam ciacha w zamkniętym pojemniku, kiedy nie chcę żeby stwardniały
    Komentarz
  • zuzaneczka, 2010-06-02 11:18:16
    zuzaneczka
    Vler część wsadziłam do pudełka ale mimo to stwardniały - nie wiem może taka ich uroda, ale po upieczeniu są super
    Komentarz
  • Irisfeal, 2013-03-25 17:40:35
    Irisfeal
    0
    Zrobiłam wczoraj Niestety nie czuję w nich banana, nie mam pojęcia czemu dałam 1,5 małego. Za to wyszły pyszne kakaowe ciasteczka. Najlepsza ta konsystencja z zewnątrz chrupiąca w środku miękka :ślini się: Następnego dnia też mi stwardniały niestety ale zauważyłam pewną prawidłowość. Część ciastek zrobiłam w rożki a część wycięłam kieliszek w kółeczka. płaski rożki zrobiły sie twarde jak sucharki natomiast grubsze kółeczka i co niektóre grubsze rożki są nadal miękkie
    plus za prosty przepis, krótką robotę i pyszny smak. Minus bo ja nie czuje banana ale zrobię do nich na pewno jeszcze jedno podejście i może banan będzie lepszy:p
  • Irisfeal, 2013-03-25 17:41:56
    Irisfeal
    A i ja je wyciągnęłam jak były jeszcze miękkie-równe 11 minut. Wydaje mi się że one zachowują się jak pierniczki albo brownie - jak się je za długo upiecze to po sytygnięciu stwardnieją na kamień.
    Komentarz
  • asioslaw, 2013-03-31 15:53:52
    asioslaw
    0
    pyszne! wyjadałam już prosto z piekarnika. jednak musiałam je trzymać około pół godziny, może to kwestia tego, że nie mam termoobiegu. raz na pół roku można sobie pozwolić na taką dawkę kalorii;D
  • Ewcoks, 2013-09-06 22:19:29
    Ewcoks
    0
    Dziewczyny! Ciasteczka są cudne i niczego nie brakuje przepisowi. Ja się trzymałam 12 minut pieczenia, to że one wtedy są jeszcze sypkie, to normalne. Piekłam kiedyś często takie zwykłe ciastka owsiane z miodem i one też miały tak, że po pieczeniu były rozwalające się, a wystarczyło poczekać, aż zastygną, i stawały się odpowiednio zbite. Poza tym zrobiłam eksperyment i do połowy masy dodawałam mąkę, aż ciasto stało się takie, jak Autorka pisze, a do połowy nie dodałam mąki i dodatkowo wrzuciłam tę masę do silikonowych form na ciasteczka. Efekt niesamowity! Te twardsze, pieczone bez form, z dodatkową porcją mąki są pyszne, twardawe, chrupkie, a te w foremkach wcale nie są twarde, lecz smakują trochę jak zwykłe ciasto - wilgotne, pyszne, nie wiem, czy nie wolimy tych Aromat banana daje się wyczuć, choć pewnie ze sztucznym byłby silniejszy, ale taki oczywiście lepszy! Następnym razem obtoczę je w wiórkach kokosowych a do ciasta dodam skórki z pomarańczy lub cytryny/aromatu Pozdrawiam Was serdecznie! Super przepis, wpisałam go sobie już do mojego zeszytu kuchennego
  • YOxD, 2013-11-05 23:26:58
    YOxD
    0
    I partia: 15 min, 180st. - twarde, za mocno wyschnięte.
    II partia: 13 min 160st. - miękkie, na zewnątrz kruche. W smaku było czuć że są niedopieczone więc poszły jeszcze na jakieś 3-4 min. Dalej wydawały się jakby surowe, ale już było lepiej. Na zewnątrz pozostały kruche (nie twarde!) Zaznaczam, że ta miękkość nie miała nic wspólnego z miękkością np muffinek.
    III podejście zrobiłam jak II. Czyli po upieczeniu odczekałam 5 min i wsadziłam z powrotem na "doschnięcie".
    Dałam mniej cukru - ok 110g na porcje (a zrobiłam dwie).
    Na drugi dzień stały się lepsze - był bardziej wyczuwalny banan, choć nadal trzeba było się postarać by znaleźć ten smak.
    Ogólnie jest to po prostu słodkie ciastko bez żadnego szczególnego smaku. Po prostu słodkie i lekko chrupkie...
    Zrobiłam je wieczorem, po przestudzeniu zamknęłam je. Następnego dnia konsystencja była lepsza. Jednak popołudniowe 3 godziny leżenia na talerzyku przemieniły je w kamień.
    + za to, że ładnie rosną
  • ankaszym, 2017-06-14 13:17:12
    ankaszym
    a z jakiej mąki wyjdą najlepsze, czy np z mąki ekologicznej z polskich młynów? Ktoś próbował?
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem