placki z cukinii

autor: , kategoria: jarskie i wegetariańskie , dodano: 2010-05-18
  • placki z cukinii

Składniki:

Przygotowanie:

Cukinie - 3 lub więcej, zależnie od rozmiaru, jeśli średnie, to 3 powinny wystarczyć na 2 osoby. Należy je umyć, odciąć końce, następnie przekroić na ćwiartki wzdłuż i wyciąć nasiona. Tak przygotowane części cukinii trzeba zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub w malakserze. Przekładamy do miski i solimy, odstawiamy najlepiej na kilka godzin - cukinia puści sok, który trzeba odcisnąć. Później dodajemy jajko i mąkę - na oko, tak żeby zrobiła się dość gęsta masa, ale żeby nie było grudek z mąki. Doprawiamy pieprzem i kminkiem (można pominąć, jak ktoś nie lubi). Nakładamy łyżką na rozgrzany olej, jak placki ziemniaczane i smażymy z obu stron. Podajemy z białym serkiem kanapkowym.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 2

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem