Bułeczki pieczarkowo-serowe

  • Mniam: 11
    Mniam zdjęcie! Bułeczki pieczarkowo-serowe
    Mniam: 11
    Mniam zdjęcie! Bułeczki pieczarkowo-serowe
  • Mniam: 5
    Mniam zdjęcie! Bułeczki pieczarkowo-serowe
    Mniam: 5
    Mniam zdjęcie! Bułeczki pieczarkowo-serowe
  • Mniam: 2
    Mniam zdjęcie! Bułeczki pieczarkowo-serowe
    Mniam: 2
    Mniam zdjęcie! Bułeczki pieczarkowo-serowe
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Bułeczki pieczarkowo-serowe
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Bułeczki pieczarkowo-serowe
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Bułeczki pieczarkowo-serowe
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Bułeczki pieczarkowo-serowe

Składniki:

Przygotowanie:

Ciasto:

(bardzo podobne do mojego na drozdzowki)

Do mąki dodać sypkie drożdze i szczypte soli.Wymieszac...

Masło roztopić najlepiej w mikrofali i przestudzić.
Podgrzać mleko ja też w mikrofali bo szybciej ...musi być letnie...dodać połowę łyżeczki cukru i wymieszać.

Do suchej mieszanki dodać mleko i ostudzone masło....
Wyrobić dobrze alle lekko nie zagniatać zbyt długo ciasto ma być pulchne ;)
Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. na ok 1h

Farsz:
Obrać i oczyścic pieczarki...
Obraną cebulę posiekać (ja wkładam do blendera z lenistwa :D )

Cebulkę zeszklić na łyżce oliwy z oliwek...potem dodawać posiekane pieczarki .
Poddusić i dodać przyprawę do ZIEMNIAKÓW!
Ja nie załuję ...bo bardzo lubimy ten smak...w dodatku nie zawiera cukru a już sól i nie trzeba solić.
Lepiej by farsz był słońszy (ale też nie przesadzić)...bo w cieście będzie smakował delikatniej...
Pieczarki odparować i ostudzić...

Zmiksować lub zetrzeć ser żółty.

przygotowac blachę wylozyc papierem do pieczenia...

Ciasto wyrobić ponownie...
Rozwałkować na placek...pociąć w prostokąty...na jednym końcu naciąć (jak na fotce)
Nakładać farsz...potem łyżeczką starty ser ...przykryć 1 bok nie nacięty potem ten nacięty.

posmarować 1rozbełtanym jajkiem z 1 łyżką mleka

Piec w nagrzanym piekarniku 200-220ºC przez ok 10-15 minut. aż ciasto będzie rumiane.

Z podanej ilości wyszło mi 8 dużych bułeczek (cała jedna blacha)
Przyznam ze najlepiej smakująna ciepło (można odgrzać w mikrofali potem...sprawdząłam)

POLECAM!

    Śr. ocena: 4.98 / recenzji: 31 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 80 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 8

Komentarze

  • aleksaa, 2010-05-19 17:32:20
    aleksaa
    sposób formowania ciasta jak w moich drożdżówkach super pomysł na farsz, nigdy bym na to nie wpadła, zawsze robie je na słodko.
    I te piękne zdjęcia...
    Komentarz
  • gabka9, 2010-05-19 21:00:28
    gabka9
    O matko, wyglądają fantastycznie!
    Komentarz
  • plywok, 2010-05-19 22:26:47
    plywok
    cudnie wyglądają jak ze sklepu.
    więc gwiazdki za zdjęcia
    i opis
    Komentarz
  • daget, 2010-05-25 17:01:59
    daget
    1
    Dla tych ktorzy nie przepadaja za slodkosciami a wola konkrety.
    Bardzo fajny przepis, tak samo fajnie sie robi. I faktycznie najlepiej smakuja na cieplo. Sa wrecz uzalezniajace.
  • Sensuel, 2010-05-31 15:43:13
    Sensuel
    1
    super smakują !!!Ciasto ugniatała mi mszyna,ale bułeczki są boskie :P
  • Anusia_piekniusia, 2010-06-01 13:55:17
    Anusia_piekniusia
    5
    Robiłam ostatnio z mężem (bo sama się do ciasta drożdżowego nie zabieram ) i musze przyznać że wyszły rewelacja Nie wiem czy nie wolę takie od słodkich drożdżówek.

    Specjalnie kupowałam przyprawę do ziemniaków i chyba rzeczywiście nadaje bułeczkom specyficzny akcent smakowy.

    Rewelacyjne zdjęcia i opis. Za to i za smak gwiazdki

    Acha - na zimno też dobre (opinia mojej teściowej )
  • kropka75, 2010-06-01 19:02:51
    kropka75
    Super przepis i super opis. Ląduje w ulubionych. Fotki przesmaczne, bułeczki na pewno takie same - prawie oblizałam monitor.

    Przyprawy do ziemniaków nie próbowałam do pieczarek dodawać, ale fakt, Kamisowa jest pyszna, więc na pewno niczego zepsuć nie może. Spróbuję.
    Komentarz
  • aaricia8, 2010-06-17 13:07:35
    aaricia8
    1
    Niezłe faktycznie, spróbowałam i powiem, że warto. Mi nie wyszły niestety tak super foremne, hihi
  • maatra, 2010-06-24 08:54:24
    maatra
    0
    w Anglii robia takie buleczki we francuskim slonym ciescie. jestem pewna,ze te sa duzo smaczniejsze. szkoda, tylko,ze ryzyko rzadkiego ciasta drożdżowego jest duza mozna kupic gotowe ciasto drożdżowe ?
    moim ulubionym farszem jest : ser zolty-cebula,ser zolty-bekon(boczek)
  • gwiazdeczka172, 2010-06-25 18:06:56
    gwiazdeczka172
    Kuszą mnie, oj kuszą. Jutro chyba je zrobię, tylko muszę mieć wenę, bo są dość czasochłonne z tego co widzę
    Nie będę szczędziła sera, ponieważ uwielbiam wszystko co serowe
    Komentarz
  • Cerisa, 2010-06-28 12:41:58
    Cerisa
    1
    Robiłam je i wyszły rewelacyjnie, przepis na ciasto drożdżowe jest super, ciasto nie klei się do palców, jest super, wyszły mi takie jak na zdjęciu, a w smaku są takie na jakie wyglądają prosto się je robi, szczerze polecam !
  • wredek, 2010-07-08 22:47:23
    wredek
    Wyglądają obłędnie Jutro robię.
    Komentarz
  • wredek, 2010-07-10 19:54:19
    wredek
    1
    Mimo, że bułeczki są pracochłonne to warto je zrobić. Moje wyszły bardzo smaczne. Przepis godny uwagi i pięciu gwiazdek
  • aplikacja24, 2010-07-14 09:21:30
    aplikacja24
    jestem fanką Twoich przepisów i zdjęć
    Komentarz
  • ewelline, 2010-07-17 00:00:52
    ewelline
    1
    Świetny przepis! Uwielbiam pieczarki + ser a w pyszne bułeczce to już tylko palce lizać!
  • Silbia, 2010-07-28 15:10:23
    Silbia
    1
    Pychaaaa Trochę zmodyfikowałam przepis na ciasto, bo preferuję drożdże świeże. Kilka zrobiłam też z parówką i serem. Jeszcze następnym razem popracuję nad kształtem. Może ze wzrostem wprawy zaczną wyglądać jak Twoje
  • kika171, 2010-08-17 20:12:43
    kika171
    a ja mam pytanie
    chciałam upiec te bułeczki, ale obecnie mam dostęp tylko do prodiża i nie wiem czy mi się w nim udadzą...Jak myślicie?
    Komentarz
  • ewelline, 2010-08-17 20:20:21
    ewelline
    kika171 powinny ci się udać, ja kiedyś rożne rzeczy w tym urządzeniu piekłam jednak nagrzewałam go chwilkę wcześniej, po za tym on chyba piecze do 180 stopni tak mi się wydaje wiec raczej trzeba dłużej piec ale coś z tego wyjść powinno zrozumiałam ze mówisz oo takim okrągłym starym nie jakim unowocześnionym sprzętem do pieczenia mi w tym prodzizu czy jak on sie tam nazywa wychodziły lepsze biszkopty niż teraz w piekarniku
    Komentarz
  • kika171, 2010-08-18 09:59:51
    kika171
    o dziękuje Ci bardzo za wskazówki tez właśnie myślałam o tym, żeby go troszkę nagrzać i jakoś te bułeczki tam poukładać.
    I tak-mówię o takim starym prodiżu bez żadnych nowoczesnych wspomagaczy
    Komentarz
  • martul, 2010-09-22 17:31:20
    martul
    1
    robiłam wczoraj te bułeczki, są bardzo pyszne dlatego daję 5, natomiast nie wyszły mi takie piękne i kształtne jak tobie, pewnie to kwestia wprawy!!!
  • agniechaacoo, 2010-10-26 19:39:35
    agniechaacoo
    Własnie planuje je jutro zrobić, ze zdjęć wynika ,że sąąąą pyszne, komentarze utwierdzają mnie tylko ,że sąąąą smakowite aż mi się ślinka zbiera;D
    Komentarz
  • Madziulka83, 2010-12-10 13:04:27
    Madziulka83
    1
    Pysiu, zrobiłam je wczoraj pierwszy raz i wyszły pyyyychotka! Pomimo bardzo później pory, mąż od razu pochłonął 2
  • madziula199090909090, 2010-12-19 18:54:22
    madziula199090909090
    Przepraszam za tak głupie pytanie, bo jestem początkująca ale jeśli : "Masło roztopić najlepiej w mikrofali i przestudzić." to chodzi o to by je rozpuścić całkowicie?
    Komentarz
  • madziula199090909090, 2010-12-21 19:57:55
    madziula199090909090
    2
    Dzisiaj zrobiłam i wyszły rewelacyjne
  • malinka118, 2011-01-01 19:37:36
    malinka118
    4
    Zrobiłam i były hitem na Sylwestra do barszczyku Jak zawsze rewelacyjny przepis A przyprawa do ziemniaków z cebulką, pieczarkami i serem żółtym komponuje się rewelacyjnie
  • Paula SHIN, 2011-01-18 12:06:26
    Paula SHIN
    Wygladaja pysznie! Na pewno niedlugo je naszykuje
    Komentarz
  • Artemizja81, 2011-01-19 08:31:19
    Artemizja81
    koniecznie musze wypróbować-przepis nie wydaje sie trudny a ja jestem poczatkujaca w ciastach drozdzowych
    Komentarz
  • zagatka83, 2011-02-01 16:12:02
    zagatka83
    -1
    Fantastyczne drożdżówki!!!!! dla mnie rewelacja!!!!! do farszu dodałam świeżo pokrojoną pietruszkę i troszkę vegety, wyszły super!!! można też zaszaleć i zrobić farsz z ricotty,suszonych pomidorów,kaparów...POL ECAM
  • Serena van der Woodsen, 2011-02-02 16:19:50
    Serena van der Woodsen
    0
    właśnie wyjęte z piekarnika!
    przepyszne!!
  • Susanna, 2011-02-03 09:10:14
    Susanna
    Bułeczki wyglądają przesmakowicie! Chyba zrobię jutro na kolację ale do farszu dodam jeszcze boczku A potem będę odpiekać w piekarniku Czuję, że to będzie hit Ocenię jak zrobię.
    Komentarz
  • granola, 2011-02-21 10:00:32
    granola
    mniam, slicznie wygladaja i na pewno tak smakuja
    Komentarz
  • VanDerKamp, 2011-02-21 17:54:32
    VanDerKamp
    W Gorzowie Wlkp. za przystankiem tramwajowym od około 30 lat sprzedaje się najlepsze na świecie bułki z pieczarkami. Do Gorzowa mam daleko, a Twój przepis przeniósł mnie do czasów liceum, gdy bułki namiętnie konsumowałam. Wygląda bosko! Muszę spróbować zrobić.
    Komentarz
  • VanDerKamp, 2011-02-21 17:55:24
    VanDerKamp
    -2
    Z tego wszystkie zapomniałam o gwiazdkach
  • Susanna, 2011-02-21 19:00:01
    Susanna
    1
    Bułeczki upiekłam w sobotę. Niestety moje tak pięknie nie wygladały.... wygladały raczej jak pierogi no ale za to ich smak wynagrodził trud włożony w przygotowanie. Pyszne! Do farszu dodałam jeszcze trochę boczku. A przyprawa do ziemniaków to naprawdę strzał w 10-tkę kto by pomyślał, że tak świetnie to smakuje. Zamiast suchych drożdży dodałam piekarskie, prawdziwe. No i mi wyszło 7 bułeczek - wyszła na jaw moja niezdarność
  • majuss86, 2011-03-01 20:25:01
    majuss86
    0
    Dzisiaj zrobilam na obiad troszkę zmodyfikowałam przepis, bo dodalam drożdże świeże i zamiast margaryny - olej Wyszły fajnie, chociaż nie umialam zrobić ich tak pięknych wizulanie - każda bułeczka była inna

    Do bułeczek zrobiłam sos -> jogurt grecki, majonez, ketchup i musztarda
  • madzia256, 2011-03-05 15:26:27
    madzia256
    Zrobiłam
    Z moim talentem wyszło mi tylko 6
    Tylko powiedzcie mi... ile tej przyprawy miało być ;>?
    Komentarz
  • madzia256, 2011-03-05 15:47:34
    madzia256
    1
    Zapomniałam o gwiazdkach
  • redakcja, 2011-03-21 12:18:17
    redakcja
    Ale smaka mi narobiłaś
    Komentarz
  • macc2000, 2011-03-21 12:29:26
    macc2000
    Wyglądają smacznie. Spróbuje.
    Komentarz
  • macc2000, 2011-03-21 12:42:10
    macc2000
    Smakowite. Uwielbiam pieczarki, więc spróbujemy zrobić.
    Komentarz
  • kropka75, 2011-03-30 13:15:11
    kropka75
    0
    Dobrze, że nie jestem na diecie. Ale cudne. Uwielbiam takie. Za czasów socjalizmu w centrum Zgorzelca można było takie kupić i nazywały się hot dogi. ha ha ha

    Zapisuję do rychłego skomponowania. Mniam. Już mi ślinka leci.

    I cudne zdjęcia, jak zwykle.
  • kropka75, 2011-03-30 13:20:15
    kropka75
    Wcześniej nie oceniłam, to musiałam nadrobić.
    Komentarz
  • golabek89, 2011-04-05 20:12:53
    golabek89
    1
    Pyszności.

    Nic dodać nic ująć. Przepis przetestowany, smakują świetnie, leci do ulubionych
  • olcia lolcia, 2011-04-17 23:54:44
    olcia lolcia
    0
    świetny przepis!
    zamiast sypkich dodałam świeże drożdże i ciasto wyszło bardzo fajnie,a do farszu przyprawę prymat do mięsa mielonego(uwielbiam ją z TŻ)i też było pysznie
    wyszło mi dokładnie 8 bułeczek)
    następnym razem podwoje składniki i dodam podsmażony boczek
  • Paula_86, 2011-12-06 11:31:44
    Paula_86
    1
    bułeczki zasługują na wszystkie gwiazdki, przepis dokładny, robi się bez problemu, kształt też ciekawy i łatwy do wykonania nie mogą nie wyjść, choć ciut za bardzo wzięłam sobie do serca, że farsz ma być dobrze doprawiony hehe, ale przynajmniej są wyraziste w smaku
  • Driona, 2012-06-21 17:22:43
    Driona
    2
    Piekłam już wielokrotnie. Smakują nie tylko mi, ale i wszystkim znajomym, których częstowałam. Próbowałam również zamienić częściowo mąkę na razową i wyszły jeszcze lepsze.
  • Mojwa, 2012-11-03 16:28:02
    Mojwa
    0
    świetne są, nie wyglądały u mnie tak ładnie ale były przepyszne!
    ktoś pytał o prodiża - robiłam i piekły się ok 20-25 minut
  • monyczkaaa, 2012-12-05 17:56:21
    monyczkaaa
    0
    ciasto drożdżowe wychodzi ekstra, chyba wypróbuję go w pizzy ja do farszu dodałam jeszcze odrobinę keczupu i też wyszły rewelacyjne
  • Jackie_S, 2012-12-17 19:50:10
    Jackie_S
    0
    Niebo w gębie ! Zrobiłam dzisiaj na obiad - bałam się,że nie wyjdą w moim mini-piekarniku,ale wyszły przepyszne. Genialne połaczenie drożdżówki z pieczarkami i przyprawą. Na pewno jeszcze nie raz skorzystam z tego przepisu.
  • Unla, 2012-12-28 18:25:50
    Unla
    Mam pytanie, jeśli dam świeże drożdże to też 7 g? Bo już mi ślinka leci, ale wolę mieć pewność.
    Komentarz
  • pysiamn, 2012-12-30 19:35:57
    pysiamn
    UNLA Nie przelicznik swiezych drozdzy do suszonych jest inny!!!
    7g drozdzy instant to = 25g świeżych ...

    JA Jutro je robię na Sylwestrowę przyjęcie...
    Komentarz
  • iwka2002, 2013-01-04 22:14:40
    iwka2002
    0
    Robiłam dzisiaj! Pychotka!Następnym razem robię z podwójnej ilości składników.Łatwe w wykonaniu, niewymagające niezliczonej ilości naszyń i utensyliów No super!
  • karollajna85, 2013-01-15 15:51:36
    karollajna85
    0
    Te bułeczki są obłedne!
    Cudo. Tylko troche mało ciasta wychodzi.
    A przyprawa do ziemniaków to dosłownie świetny wynalazek
  • Limonkaaa88, 2013-04-05 09:15:07
    Limonkaaa88
    0
    Pyszne !
    Najbardziej zachwycona jestem tym ciastem, bo robi się błyskawicznie, jest dalikatne w dotyku, w ogóle się nie klei, rewelacja
  • monis001, 2013-09-29 14:19:45
    monis001
    koniecznie musze wyprobowac
    Komentarz
  • cali63, 2013-10-03 12:52:58
    cali63
    0
    Ale jak wyglądają przepysznie - normalnie czuję zapach - przepis drukuję i na pewno wypróbuję go

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 6
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem
  • Mniam: 2
    Bananowe tosty francuskie (bezjajeczne)