Domowa granola

autor: , kategoria: przekąski na zimno , dodano: 2010-05-19
  • Mniam: 3
    Mniam zdjęcie! Domowa granola
    Mniam: 3
    Mniam zdjęcie! Domowa granola

Składniki:

Przygotowanie:

Oto zdrowa wersja pysznych chrupiących płatków śniadaniowych :)

Orzechy i migdały można posiekać na drobniejsze kawałki, aczkolwiek niekoniecznie, z jabłek wyciąć gniazdo nasienne- nie obierać! Zmiksować je blenderem na papkę.

Wszystkie składniki (z wyjątkiem rodzynek) dokładnie wymieszać w misce, sprawdzić czy jest wystarczająco słodkie- można dodać cukru i/lub miodu według uznania. Wyłożyć równomiernie na blachę do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika (170 stopni) na około 40 minut, ale trzeba pilnować, bo może się za bardzo zrumienić, a wtedy granola nie jest taka smaczna. Najlepiej w trakcie pieczenia przemieszać całość 2-3 razy próbując jednocześnie czy już jest chrupiące.
Należy wziąć również pod uwagę fakt, iż granola gdy wystygnie robi się trochę twardsza, warto więc podczas mieszania wyjąć odrobiną, pozwolić wystygnąć i spróbować czy już chrupie ;)

Gotową granolę wyjąć z piekarnika, zostawić do wystygnięcia, wymieszać z rodzynkami i/lub innymi suszonymi owocami, a następnie przełożyć do szczelnych słoików- wychodzi tego dosyć sporo, u mnie prawie 2 słoje.

Najlepiej smakuje z różnymi jogurtami jako śniadanie oraz deserami- np. lodami :)

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 1 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 50 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 30

Komentarze

  • plywok, 2010-05-19 22:28:45
    plywok
    nie wiedziałam, że te płatki traktuje się miodem i do pierniakra. składników duże, ale powoduje to , że będzie idealnie skomponowana mieszanka. a przyanjmniej tak mi się wydaje
    Komentarz
  • Wafelina :), 2010-05-19 23:11:01
    Wafelina :)
    wow! dzięki wielkie za ten przepis! spadłaś mi z nieba
    Komentarz
  • Sherrie, 2010-05-20 14:12:29
    Sherrie
    1
    uwielbiam granole... idealna z jogurtem naturalnym! przepis super. mozna tez zetrzec czekolade
  • Sensuel, 2010-05-20 15:36:52
    Sensuel
    Super sprawa! Ląduje w ulubionych i zrobię nie długo
    Komentarz
  • gabka9, 2010-05-20 22:48:32
    gabka9
    Składników dużo, ale nie są one sztywne, bo to jest moja wersja można dowolnie modyfikować skład (ilość orzechów i bakalii) np. dodać sezam- dla wielbicieli super sprawa, ja osobiście nie przepadam.
    Ale najlepsze są migdały i orzechy laskowe- uprażone stają się takie chrupiące, mmmmmm...
    Komentarz
  • Mirusiaa, 2010-06-29 20:26:49
    Mirusiaa
    A ja mam pytanie pisze, że wychodzi po 30 porcji a jedna porcja to.? (np. 5 łyżek, 10 łyżek.?)
    Komentarz
  • gabka9, 2010-06-29 21:37:16
    gabka9
    Dałam maksymalną ilość porcji jaką się dało Bo granoli wychodzi sporo, tak jak pisałam- prawie 2 słoje. Jeżeli jest szczelnie zamknięta to może sobie długo postać ( u mnie rzadko się zdarza, bo TŻ mi ją zjada )
    Komentarz
  • Pluppy, 2010-09-07 16:34:05
    Pluppy
    zrobiłam, no wyszło dużo ale chyba przypaliłam bo niezbyt smaczna
    no ale miała być brązowa... echh jeszcze mam w pudełku i nie wiem co z nią zrobić,
    Komentarz
  • gabka9, 2010-09-11 18:15:41
    gabka9
    Skoro przypaliłaś to nie dziwi mnie że niesmaczna Nigdzie nie napisałam ze ma być brązowa. Co najwyżej, że zarumieniona i chrupiąca
    Ale nie przejmuj się, ja za pierwszym razem też przesadziłam....trening czyni mistrza
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe