Pierniczki z żytniej mąki

autor: , kategoria: ciasteczka, Wigilijne potrawy (Boże Narodzenie), kuchnia polska , dodano: 2009-11-14
  • Pierniczki z żytniej mąki

Składniki:

Przygotowanie:

Przesianą mąkę wymieszać z przyprawą piernikową. Miód zagotować i stopniowo wlewać do mąki, stale ucierając. Ciasto ucierać ok. 30–40 minut, po czym wlać wódkę i ponownie dokładnie wyrobić ciasto. Przykryć je i wstawić na kilka godzin do lodówki. Stolnicę lekko posypać mąką ziemniaczaną, wyłożyć schłodzone ciasto, rozwałkować, foremkami w kształcie gwiazdek lub zwierzątek wycinać ciasteczka, układać w wysmarowanej masłem formie, piec w średnio nagrzanym piekarniku na jasnozłoty kolor. Udekorować według uznania.

    Śr. ocena: 2.75 / recenzji: 2 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 20 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 1

Komentarze

  • anka_bunio, 2010-12-12 20:36:41
    anka_bunio
    Na początku myślałam, że w żaden sposób ich nie wyrobię (lepkie ciasto), ale po schłodzeniu wałkowało się idealnie i było mocno sztywne. Kształty wycina się też łatwo. Co do smaku... zobaczymy za parę dni.
    Komentarz
  • anka_bunio, 2010-12-25 19:19:07
    anka_bunio
    2
    Po ponad tygodniowym leżakowaniu są miękkie, lekko kleiste (tzn. ciągnące), ale mimo wszystko bardzo smaczne, dlatego daję piąteczkę.
  • Wenress, 2013-03-05 22:19:06
    Wenress
    0
    Fatalny przepis. Ciasta nie da się wyrobić. Po dodaniu wody wyszło coś, co po kilku godzinach w zimnym po prostu się pokruszyło. Pokroiłam to na małe kawałki, które ledwo ale się trzymały. Po upieczeniu twarde jak kamień. I nie wiem jakim cudem przygotowanie miałoby trwać 20 minut jak trzeba 2 razy wyrabiać. Nigdy więcej!

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe