Sushi (moja ulubiona wersja)

autor: , kategoria: ryby, kuchnia japońska / tajska , dodano: 2010-05-21
  • Sushi (moja ulubiona wersja)

Składniki:

  • nori - płaty wodorostów do sushi [1 op.]
  • ryż (krótkoziarnisty)
  • ocet ryżowy
  • chrzan [2 g] (Wasabi)
  • łosoś [1 szt.] (wędzony)
  • ogórek zielony [1 szt.] (małosłony, duży)
  • sos sojowy
  • imbir [7 ] (marynowany)

Przygotowanie:

Szklankę ryżu zalać wodą, przykryć i gotować 10min nie podnosząc pokrywki. Wystudzić, zaprawić 3 łyżkami octu ryżowego. Ogórka i łososia pokroić na paski.
Listek glonów położyć na macie bambusowej. Nałożyć ryż na ok 2/3 długości. Na środku rozprowadzić odrobinę Wasabi. Następnie paskami układać łososia i ogórka. Zwijać zaczynając "od siebie", chwilkę przytrzymać by glony się skleiły.
Pokroić na kawałki.
Podawać z sosem sojowym i imbirem.
Z jednego płatu można zrobić ok 8 sztuk.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 20 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 2

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe